Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Okrzemki. Zwykle jak same przyszly tak same pojda. U mnie to samo po przeprowadzce do wiekszego szkla ale na razie tylko wegiel doustnie ;)

A ten lpsik to faktycznie kiepsko wyglada. Moze pomysl nad przekazaniem komus ze stabilnym szklem na kuracje?

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dzisiejszy wszystko zdrowe, czasem krab wyskoczy ze zbiornika ale gdy upada to wszędzie go słychać, zbiornik od podmiany do podmiany coraz bardziej zarasta koralami. Cieszy oko.

post-25040-0-02693600-1438451219_thumb.jpg

post-25040-0-91648600-1438451226_thumb.jpg

post-25040-0-50652800-1438451242_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj nowe zdjęcia i napisz co tam w szkiełku :-) Pozdrowionka :-)

Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5

Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt

http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie kessila jak masz go ustawionego bo u mnie A360W mam ustawione kolor na 30% a jasność na 50% i zastanawiam sie jak mocno go jeszcze podkręcić po za tym chciałem zapytać o ustawianie programatora czy łatwo go ogarnąć bo zastanawiam się czy też zainwestować i go kupić czy sobie odpuścić bo w sumie wydać 400 PLN za wchody i zachody to chyba prtzesada chyba że by się trafił w niższej cenie. Po za tym akwarium fajnie wyglada oby tak dalej.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Tam Zdjęcia ???????

Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5

Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt

http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D2ogiZ.jpgsiema siema. Mam taki problem, od 4 dni na piachu wyszły jakieś glony które skutecznie zlepiają piach, tworzy się taki kożuch.

Dzisiejsze testy

Mg 1320

NO3 10

pH 7,7

KH wysokoooo 11, 8 dziś podmieniam wode.

Po4 0,25 też wysoko

Świece tak samo nic nie zmieniałem, zwiększyłem karmienie do1,5kostki mięska i 0,5 czerwonego planktonu.

Korale wydają się być zadowolone raczej żaden niewskazuje na choroby.

Z tym kH to sam dałem ciała bo jak byłem w szpitalu to żona dodawała kH coraline gro. Test na wapń mi się skończył.

Dodaje jeszcze Ca plus, component B metale ciężkie wszystko raz w tygodniu, kolejno 5 kropel i połowę korka.

Wcześniej pisałem że zmieniłem sól ze zwykłej Red SEA na Red Sea coral pro salt, różni sie że ma w nazwie pro :) tamtej chyba już nie produkują.....

Chociaż jak tak teraz patrze na wiaderko to tam piszą że KH 12.2 więc chyba mam dobrze?

Ca 450 ale testu nie mam... Mg 1340

Jeju przepraszam że nie odpisałem w temacie kessila ale troche sie problemów narobiło zdrowotnych i miesiąc w szpitalu byłem, więc ja mam na sterowniku

godzina color intensywność

10:00 5 65

11:00 55 70

13:00 55 95

20:00 50 90

21:20 25 5

22:00 0 0

Sterownik jak dla mnie super sprawa, nie martwie się o włączanie i inne takie, wszystkie ustawienia przechodzą płynnie. Bardzo intuicyjny interfejs kilka razy ustawiałem i wystarczyło. Na tych ustawieniach mam od samego początku i chyba nic złego się nie dzieje poza tym że pseudogorgonia wyrosła jak szalona i brerium i reszta chyba też. Lampa super cichuteńka, mogli by tylko ten uchwyt dopracować bo on taki jest badzewiarski w stosunku do samej lampy.

Mam nadzieję że za ten rozmiar zdjęć nie dostane worna...

QdchVo.jpg

yyeUgb.jpg

UnXvPH.jpg

post-25040-0-53199700-1446301908_thumb.jpg

post-25040-0-57640100-1446301917_thumb.jpg

post-25040-0-46372000-1446301948_thumb.jpg

Edytowane przez MichałAsia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ma się dobrze, chyba dla tego że łapska trzymam z daleka, karmienie i czyszczenie szyb. Zbiorniczek nas cieszy i to bardzo jest to super atrakcja dla każdego kto nas odwiedza, furorę robi gramma loreta, ale tutaj nie ma się co dziwić. Korci nas żeby kupić jakieś twardziele tylko czy one sie będą dobrze czuć to nie wiem, brak glonów wapiennych, wysokie NO3 i PO4. Przez kilka dni poziomem wody wyregulowałem odpieniacz na piane mokrą, codziennie pełny kubek razem z resztkami pokarmów. Jutro sprawdzę czy to coś dało.

Miałem taką malutka szczepke którą chyba obżarł ślimak, jest na zdjęciu jak śmiga po koralowcu.....wyjadł mu chyba wszystkie oczy drań.

7sjE2g.jpg

oRsERR.jpg

mkf0Pv.jpg

2b5MbW.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie moje dzisiejsze spostrzeżenie, wsypałem sól i nie wymieszałem dopiero na drugi dzień i jakie moje zdziwienie że sól się rozpuścić nie chciała, zostawiłem na kilka kolejnych godzin i patrze, woda klarowna to myśle super Edytowane przez MichałAsia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co 7 dni 10% podmieniam, widać po koralach że wymiana jest potrzebna bo zaczynają się mniej pompować, tak mi się wydaje, ale strach o takich teoriach pisać bo zaraz mnie ktoś okrzyczy.

edit po sobocie ciężko mi się skupić heheh.

Edytowane przez MichałAsia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popraw posta bo się info wykluczają nawzajem :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.