Sider Zgłoś Napisano 26 Maja 2015 Potrzebuje pomocy w doborze pompy cyrkulacyjnej bądż dwoch do zbiornika o wymiarach 100x70x50h. Obecnie mam wsadzone Tunze 6025,JVP-101 oraz podwójna JVP-202,do tego za cyrkulacje robi mi powrót na pompie NJ4500 który umieszczony jest po przeciwnej stronie komina.Co polecacie ciekawego ale bez zbytnich fajerwerków. Z obsady koralowców to miękkie i LPS-y.SPS-ów raczej nie przewiduje. Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 28 Maja 2015 Rozumiem, że nikt nie ma ciekawych pomysłów? Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roofii1 Zgłoś Napisano 28 Maja 2015 Zawsze możesz u kogoś podpatrzeć .w "Nasze akwaria" Cytuj Akwa 315L+sump 135L,blau scuma 150 na pompie jebao 6500,oświetlenie hybryda 4x39WT5+ledchip 210W,2x koralia II Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 28 Maja 2015 Ja u siebie zastosuję 2 x Tunze 6055 plus sterownik zapewne skręcę je do połowy bo ja mam 250l więc u Ciebie w zupełności również wystarczą Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2015 To co zastowowac rw15 plus tunze 6025 zeby za skaly wydmuchiwala...czy te rw15'to za duzo? Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 RW 15 będzie z kontrolerem? bo sprawdziłem, że ma niezły przedmuch:) Jeśli jeszcze nie kupiłeś to może warto jednak kupić cyrkulatory jednej firmy? Później ewentualnie kontroler do nich i będziesz miał w pełni modyfikowalny zestaw? za 350 PLN możesz dostać w bardzo dobrym stanie używki TUNZE Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 To co zastowowac rw15 plus tunze 6025 zeby za skaly wydmuchiwala...czy te rw15'to za duzo? rw 15 zrobi Ci dym bardziej na Twoj zbiornik polecam rw 8 chodz jak ktos juz pisal kup rw 15 i daj zasilacz 12V a cyrkulacje bedziesz mial na wiekszy baniak kiedys Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Nie bardzo rozumiem jak może robic dym skoro wydajnośc pompy wynosi 1200-15000 l/h.To jeżeli wysteruje ja na powiedzmy 8000 l/h to będe miał to samo co RW-8 tylko że zostaje jeszcze jakis zapas mocy.Tunze 6025 mam z poprzedniego baniaka i mysle ją wykorzystać jako popma po przeciwnej stronie do zamiatania.Wiadomo RW8 kosztuje mniej i może by starczyło.Kurcze nie wiem co zrobic. Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Widzę, że mój post zniknął więc jeszcze raz:D Skoro masz kontroler do RW 15 to jak najbardziej może być ;)zawsze lepiej mieć 2 pompy. Tunze 6025 użyłbym do omiatania stref za skałą z tyłu zbiornika. Chociaż jeśli dopiero zastanawiasz się nad kupnem RW 15 JEBAO to ja nie wiem czy na Twoim miejscu nie pozostałbym przy Tunze. Można kupić sterowalne używki w na prawdę dobrych cenach. Np. ja kupiłem 2 x 6055 + sterownik za 800 PLN, a wyglądają jak nowe. Sterowalne JEBAO są dość awaryjne albo tylko odniosłem takie wrażenie czytając posty i poninie. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 przy braku SPS to co masz wystarczy a dodać/zmienić zawsze możesz Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2015 Przekonasz sie sam ja mam zbiornik dlugi na 130 i jak bym dal nizej cyrkulacje to mi piasek podrywalo Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 No dobrze dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji.Wybór pada na RW-8 + zostawie Tunze 6025, resztę JVP wyciągne zrobi sie może przestrzennie .Jesli było by mało to za jakis czas dostukam i dorzuce drugie RW-8. Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 ja na 500l mam 1 koralie 5k i obieg or 6500 i wiecej nie trzeba na same miekasy.i lps. one na prawde uwielbiaja stagnacje wody. jedynie co mysle to wymienic kiedys ta koralie na cos co buja wode jakiegos tunze albo po taniosci jebało ale tych pomp za bardzo nie lubie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sider Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2015 No to kilka dni temu zakupilem Rw8 I musze podziekowac doswiadczonym kolega za pomoc bo byla to trafna decyzja jesli chodzi o parametry pompy.Buja idealnie baniakiem I to nawet nie przy pelnej mocy.Fajnie sie korale kolysza.Zakupie jeszcze jedna na przeciwna strone ale to za jakis czas.Faktycznie rw15 mogloby porwac piach. Cytuj Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2015 No to kilka dni temu zakupilem Rw8 I musze podziekowac doswiadczonym kolega za pomoc bo byla to trafna decyzja jesli chodzi o parametry pompy.Buja idealnie baniakiem I to nawet nie przy pelnej mocy.Fajnie sie korale kolysza.Zakupie jeszcze jedna na przeciwna strone ale to za jakis czas.Faktycznie rw15 mogloby porwac piach. Ja zrobilem blad bo do baniaka 150x50x50 zakupilem 2x RW15. Teraz celuje w rw4 i rw8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2015 Rw 4 za mala ja bym zostawil rw 15 i dokupil rw 8 Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2015 Mam tylko miekasy i lps. Jak polacze rw 4 i 8 bezprzewodowo to i tak bedzie ladnie bujac. Dodam ze obieg tez robi swoje (DC12000 na pol gwizdka). Moim zdaniem rw15 jest do akwariow o dl. minimum 2 metry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2015 Mam tylko miekasy i lps. Jak polacze rw 4 i 8 bezprzewodowo to i tak bedzie ladnie bujac. Dodam ze obieg tez robi swoje (DC12000 na pol gwizdka). Moim zdaniem rw15 jest do akwariow o dl. minimum 2 metry.No nie przesadzaj mam 8 i 15 i ladnie wszystko buja no i w 15 mam zapas mocyWysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach