Skocz do zawartości
mareko1

Tropic Marin NP Bacto Balance - stosował ktoś?

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu borykam się z zerowym PO4 i prawie zerowym NO3 (salifert - 0,2). W związku z tym chciałem podbić trochę te parametry a przy okazji podkarmić korale i tutaj pytanie czy stosował ktoś może ten pokarm, jakieś doświadczenia itd. ? Akwarium prowadzone na metodzie probiotycznej, 90%korali to sps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko po co?

dla sps

po prostu je karm

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam!Jest to jakiś specyficzny szczep bakterii przez który prawie zaliczyłem restart zbiornika!!!

Faktem jest że przedawkowałem go zamiast 0,25ml. na 100l.wody wlałem 25ml.na 100l. w 2 dawkach rozłożonych na 2 dni.

Zrobił się mega!!! zakwit bakteryjny.Bakterie które się rozszalały wyssały azotany i fosforany.

Zaczęły padać krewetki wężowidła ślimaki.....masakra

Przestrzegam wszystkich przed dawkowaniem tego produktu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam przedawkowałeś dawkę 10-cio krotnie i krytykujesz takie posty w stylu piszę bzdury powinny być usuwane

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam przedawkowałeś dawkę 10-cio krotnie i krytykujesz takie posty w stylu piszę bzdury powinny być usuwane

Raczej posty nie wnoszące kompletnie nic do tematu powinny być usuwane!

Rodzaj i wielkość butelki zasugerowała mi taką ilość .

Preparat powinien według mnie.powinien być pakowany w mniejsze opakowania i dozowanie kropelkowe tak jak w przypadku AF.

Generalnie nic nie zastapi dokładnego z naciskiem na dokładnego czytania sposobu i ilości produktu!

Ps.Kolega Piotr7 dobrze radzi jak chcesz podbić azotany i fosforany to więcej karm albo rybkę kup.

Edytowane przez Adamo79 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak można podać dawkę 100-krotnie większą od zalecanej i mówić że produkt jest do d*py bo coś tam padło... Co ma wielkość opakowania do dawkowania? Przecież w instrukcji wyraźnie jest napisane ile lać na jaki zbiornik...

"In the case of new and young tanks (0-1 years old*) no more than 0.25 ml per 100 l /25 US-Gal. tank content should be added per day. In tanks of a medium age (1-2 years old*) up to 0.5 ml per 100 l /25 US-Gal. can be dosed per day, whilst mature tanks (>2 years old*) can receive from 0.5 to 1 ml for 100 l /25 US-Gal. aquarium water per day. A dosage of 1 ml per 100 l /25 US-Gal. tank content per day should not be exceeded under any circumstances."

Edytowane przez fabi1990 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od dłuższego czasu borykam się z zerowym PO4 i prawie zerowym NO3 (salifert - 0,2). W związku z tym chciałem podbić trochę te parametry a przy okazji podkarmić korale i tutaj pytanie czy stosował ktoś może ten pokarm, jakieś doświadczenia itd. ? Akwarium prowadzone na metodzie probiotycznej, 90%korali to sps.

Prawie zerowe parametry, lub prawie zerowe nie zabijają koralowów sps.

Czym mierzysz PO4?

Lepiej raczej kupić rybki, więcej karmić i ryby i korale nocą niż wlewać jakąś chemię, która miałaby nam zabrudzić wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak można podać dawkę 100-krotnie większą od zalecanej i mówić że produkt jest do d*py bo coś tam padło... Co ma wielkość opakowania do dawkowania? Przecież w instrukcji wyraźnie jest napisane ile lać na jaki zbiornik...

"In the case of new and young tanks (0-1 years old*) no more than 0.25 ml per 100 l /25 US-Gal. tank content should be added per day. In tanks of a medium age (1-2 years old*) up to 0.5 ml per 100 l /25 US-Gal. can be dosed per day, whilst mature tanks (>2 years old*) can receive from 0.5 to 1 ml for 100 l /25 US-Gal. aquarium water per day. A dosage of 1 ml per 100 l /25 US-Gal. tank content per day should not be exceeded under any circumstances."

Jak widać można nie zauważyć na przykład 0 z przodu 25ml.zasugerować się wielkością opakowania i tyle tak można!Opakowanie jest z dozownikiem skala się na niej znajdująca jest co 5ml.

Po za tym nigdzie nie napisałem,że produkt jest do d*py generalnie przestrzegam potencjalnych użytkowników przed dawkowaniem.

Edytowane przez Adamo79 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie zerowe parametry, lub prawie zerowe nie zabijają koralowów sps.

Czym mierzysz PO4?

Lepiej raczej kupić rybki, więcej karmić i ryby i korale nocą niż wlewać jakąś chemię, która miałaby nam zabrudzić wodę.

PO4 mierzę Milwaukee MW12 i zawsze jest 0. Miernik sprawdzany na wodzie RODI pokazuje 0,03; więc jest sprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Tropic Marin® NP-BACTOBALANCE włącza azotany i fosforany do biomasy, zmniejszając stężenie tychże w wodzie" uważam że raczej niewiele Ci podniesie NO3 PO4, ale i po co znacznie zawyżać przy SPSach. Osobiście stosuje ten produkt gdyż miałem nierówne No3 (wyższe) w stosunku do Po4, w krotkim czasie problem został rozwiązany, parametry ustabilizowały się w przedziale No3 (0-5) PO4 (0,02<) Znam akwarystów którzy wyprowadzali zbiorniki z No3 50 po zastosowaniu tego produktu do bezpiecznego poziomu bez zawirowan w baniaku. Uważam że produkt ten jest b dobry, trzyma w/w parametry w ryzach na optymalnym poziomie, poza tym woda jest b. przejrzysta/czysta a korale i ryby zadowolone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

0,25 a 25 to "ciut więcej niż 10x ...

zalecany zwłaszcza do zbiorników z niewykrywalnymi wartościami NO3 i PO4.Dzięki starannie dobranej kompozycji nieorganicznych oraz organicznych odżywek, Tropic Marin® NP-BACTOBALANCE włącza azotany i fosforany do biomasy, zmniejszając stężenie tychże w wodzie, a przy tym poprawia wybarwienie i wspomaga wzrost koralowców, gąbek i innych zwierząt filtrujących. W ten sposób deficyt azotanów i fosforanów w akwarium jest korygowany nie zaburzając jednocześnie równowagi w ekosystemie.

czyli chciał podbić do 0,25 a podbił do 25 .. :clap:

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sięgając po złotą łopatę :) Odświeżę dawny temat

A to dlatego że podczas dzisiejszej rozmowy dowiedziałem się iż zmianie uległa szata graficzna opakowania.

Ale czy w środku jest ten sam produkt, o identycznej skuteczności i składzie?

Różnica oprócz w wyglądzie jest jeszcze w napisie bio-actif control na wersji której używałem dotychczas, oraz bio-actif profesional. Nadmienię iż wg klasyfikacji https://reefshop.pl/pl/p/Tropic-Marin-Bacto-Balance-pokarm-dla-korali/4953 produkt został przypisany do pokarmów...
np-bacto-balance-1000-ml_web3.png41b5f0b88c93988406d3264a459feb52.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to ten sam produkt ? 

Ktoś , coś wie , używa ? 

... I to by było na tyle.  ...

.... Problemem nie jest technologia.
Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają.    .... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to ciągle ten sam produkt, stosuję go regularnie od samego początku w obecnym akwarium, czyli ponad 2 lata już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które masz teraz opakowanie ? 

Z tych fotek podanych wyżej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, AnT napisał:
Które masz teraz opakowanie ? 
Z tych fotek podanych wyżej 

W tej chwili w tym nowym opakowaniu, kupiłem w zeszłym miesiącu .

2235c210c3953c58c10d156ee28535cc.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez DarekB30 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to stare opakowanie masz 

Nowe całkiem inaczej wygląda 

41b5f0b88c93988406d3264a459feb52.jpg

Edytowane przez AnT (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli to stare opakowanie masz 

Nowe całkiem inaczej wygląda 

41b5f0b88c93988406d3264a459feb52.jpg

Tak to co pokazałeś to wcześniejsze opakowanie, nie tylko ten produkt zmienił szatę graficzną, bakterie, Balling i pozostałe produkty również.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.