igor255 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 Nie zawsze to samo. Nieraz pod nazwą Argonit są sprzedawane kruszone szkielety koralowców. A te mają ostre krawędzie (widać pod mikroskopem) i podobno nie nadają się do dsb. Piasek koralowy powstał naturalnie i ma gładsze krawędzie. Przynajmniej tak mi się zapamiętało Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie zawsze to samo. Nieraz pod nazwą Argonit są sprzedawane kruszone szkielety koralowców. A te mają ostre krawędzie (widać pod mikroskopem) i podobno nie nadają się do dsb. Piasek koralowy powstał naturalnie i ma gładsze krawędzie. Przynajmniej tak mi się zapamiętało no i to właśnie jest aragonit,czyli piasek koralowy a że ostre krawędzie? bo za krótko w morzu leży połamany żwirek koralowy i jeszcze woda niedostatecznie wygładziła kanciaste krawędzie z upływem czasu ze szkieletów martwych koralowców w wodzie robi się biały pył to jest jedno i to samo Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 Ja nie pisalem ze to cos innego Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 a ja podpowiedziałem koledze Licek na jego pytanie ,jaki polecacie piasek do dsb a swoją drogą marine,fajną masz tą dziurę w szafce Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Waldi ta dziura w tej szafce to pomysl na Konia ale bije sie z myslami czy jemu aby nie bedzie za ciasno. Musze poczytac w tym temacie ale na logike to tych glonow raczej jest za duzo Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 na konia może faktycznie mało miejsca,a po drugie to może wyjesć ci dużo życia z tego refugium ale fajnie to wygląda kurcze ,szkoda Piotr że mieszkasz tak daleko,przydałyby mi się takie glony Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 ja mam akwarium z panelem ,ale mam 10cm miejsca miedzy akwarium a szafa i myślałem wsatwic coś takiego o wymiarach 40LX50HX10W ,zasilał bym to pompa 800l ,na spod dal bym 10cm piasku a na góra glony, ma to jakiś sens czy nie bardzo? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Mysle ze ma sens w poprzednim mialem male dsb i glony i to juz mialo potezna moc Ostatnio czytalem wypowiedzi innych uzytkownikow malych dsb czy refugium,potwierdzali ze to ma sens Niewiem tylko czy ta pompa nie za duza. Ps. Albo opcja o ktorej juz pisalem zrobic dsb na pojemnikach od RO Zycie ktorego na codzien nie widzimy a jest tak bardzo bogate w naszych Dsb Sorki za jakosc ale nie bylo to latwo nagrac. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 no własnie ja bym chciał oglądać co tam sie dzieje ,wsadzić trochę życia bo w skalach nie ma nic ,dosłownie nic ,pompa nie problem można ja skręcić,dostałem wycenę z ndaquatics i za 100 funtów by zrobili plus hydraulika i wyjdzie cena prawie jak za nowe z sumpem (60x45x45),podoba mi sie strasznie te okienko co masz i mam zgryza czy kupic nowy zbiornik z sumpem czy to refugim Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 Ja kiedys sam na szybko zrobilem z kawałków jakie znalazlem w garazu, idz do szklarza i sam zrob Moje malo estetyczne bo jak pisalem ze skrawkow, ale nie cieklo hehe ma dzialac nie wygladac Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 moje będzie stało kolo głównego i musi jakoś wyglądać Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Musi wyglądać Jak i moje jest eksponowane pod głównym:) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Ja robilem na szybko i za skrawkow, Ty mozesz wyciac u szklarza i ladnie skleic Bedzie tak samo wygladalo co z ND a zaplacisz polowe albo 3/4 taniej Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 A może coś takiego ? http://allegro.pl/ebi-zewnetrzny-kotnik-z-pompka-newborn-i5564777547.html wpakować trochę piachu , glony dodać oświetlenie ... w sumie to .. kaskada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 ja poszedlem po kosztach kopiłem akwarium z sumpem ,trafiła się okazja jade ja teraz oglądać Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
licek Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 Szklane z szyby 6mm wymiary 50cm x 15cm x 35cm/h z otworami na wlot i powrót,kopia tego z ebay-a zapłaciłem 150zł.Troszke drogo jak za szkło ale taniej jak za akrylowe z ebaya.Czekam właśnie na piasek i pompe zasilającą.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2015 ok akwarium już jest ,sump jest i będzie dsb z glonami i mam kilka pytań o plenum 1. jakiej średnicy maja by te rurki pod kratka 2. czy grzałka jest konieczna ? 3.jak macie zrobione dojście do wody z plenum do testowania w razie czego(ja myślałem dać kolanko na jednej z rur pod kratka,zakończona była by stop korkiem) może być takie rozwiązanie? 4. piasek- będę się wzorował na założycielu tematu, tutaj pytanie do ciebie Marine ,pisałeś o obawach pierwszej warstwy ze może będzie ci podbijać Ca,jakieś niusy w tym temacie ? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Gratuluje zakupow 1 Plenum calkowita dowolnosc tego jak to zrobisz warunek jeden. Stworzyc warstwe ktora nie bedzie zasypana piaskiem, 2 Nie jest grzalka wymagana opcja 3 zwykla rurka Ro jedynie zabezpiecz przed zasypaniem 4 parametry Ca Mg Kh sa wysokie ale bez wplywu na wode w obiegu Mysle ze po pewnym czasie moze nastapic rozpuszczalnosc koralowca ale to tylko domysly powodzenia Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2015 Jesli chodzi o wezyk do zasysania to ja dalem rurke, w srodek wcisnalem strzykawke, na kruciec od trzykawki wezyk i opaska samozaciskowa zeby nie spadala Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
licek Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2015 A jak myślicie na plenum nada sie takie coś? http://allegro.pl/promocja-filtr-podzwirowy-denny-ruszt-do-filtra-i5460188446.html Na to drobna siatka i żwir. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
red45 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Zbieram się do startu nowego zbiornika i rozważam panel z małym dsb. Pierwsza komora - wlot przez grzebień, w komorze rozdrobniona żywa skała. Druga komora - ileś cm żywego piasku i glony na nim. Trzecia komora - pompa i powrót do zbiornika przez wywiercony otwór. Całość tak jak na schematycznym rysunku. Jak myślicie - ma to jakiś sens? Zbiornik będzie oparty tylko na prostych koralach i małych organizmach rafowych - żadnych ryb, krabów, krewetek, etc. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez red45 (wyświetl historię edycji) Cytuj Moana^2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
licek Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2015 Sens ma na pewno.Sam zastanawiam się dlaczego wcześniej nie postawiłem refugium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2015 Może zamiast tłuc skałę (chyba że już masz) to wsyp ... żwirek koralowy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
red45 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2015 @Silvia - bardzo dobry pomysł, skały na razie nie mam, bo dopiero jestem na etapie projektowania zbiornika. Przy poprzednim prowadzeniu zbiornika zawsze trafiały się jakieś nieustawne kawałki skały i one w sumie też mogłyby słyżyć jako filtracja. Ale żwirek chyba lepszy. Jestem słaby z hydrauliki - jak myślicie, czy takie rozwiązanie (czyli panel z mojego schematu) będzie działało - chyba za refugium trzeba też zastosować grzebień, żeby prąd wody nie wywlekał glonów do pompy? No i jestem ciekaw czy przepływ wody będzie płynny. Na razie jeszcze nie myślałem nad dokładnymi wymiarami poszczególnych komór. Cytuj Moana^2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2015 Marine gdzie kupiłeś ta lampę do sumpa, te 3 gniazdka sterowane pilotem, i czy dobrze kombinuje z piaskiem? spodnia warstwa TMC Coral Gravel Coarse tak z 3cm środkowa warstwa CaribSea Arag-Alive West Caribbean Live Reef Sand 1 do 5mm ile wyjdzie z worka górna warstwa CaribSea Arag-Alive Bahamas Oolite Live Sand 0.1 do 1mm tego tak do 12cm wysokości Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach