Vahiro Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 No trochę dużo tego cyjano. Ja zauważyłem, że moje glony wytrzepały mi mikroelementy. Po podmianie glony przez chwile dostają takiego kopa, że aż się boje a po ok 2 dniach wzrost drastycznie spada i tak w kółko. Ostatnio podbijałem parametry pełnym ballingiem to glony szalały jak codziennie dostawały trochę soli bez soli. Teraz dla sprawdzenia kropelkuję po trochu jod (2 kropelki dziennie na 400l) i micro e (1 kropla na 3 dni na 400l)(AF) i widzę poprawę u korali ale i glony szczęśliwsze. Ale nadal tam czegoś brakuje. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2016 Nie mam jak ściągnąć bo nie mam pompki do podmiany. Ewentualnie mogę na 3 dni zgasić i zobaczymy jak to będzie wyglądać Nie mialem pompki na mysli zasysasz i do miski ze skarpeta Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2016 Nie robiłem ostatnio podmiany ze 2 tyg i prawie całe cyjano z DSB zeszło. Pytanie mam do Was czy lejecie jakieś micro dodatkowo do akwa w związku z DSB? Z wcześniejszych postów pamiętam że niektórzy dozują potas, a czy coś więcej zauważyliście że jest wciągane przez las glonów? Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2016 To i ja się pochwale swoim DSB. W swoim mam 10 cm piasku kwarcowego gradacji 0 warstwę 10 cm i na to jakies 1-2 cm aragonitowego z działającego akwarium. Dałem też kilka kawałków żywej skały tak żeby robaczki lubiące cień też miały gdzie żyć. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onestone Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2016 Tą rurka to od plenum? Jeżeli tak to do czego ona służy? Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) To i ja się pochwale swoim DSB. W swoim mam 10 cm piasku kwarcowego gradacji 0 warstwę 10 cm i na to jakies 1-2 cm aragonitowego z działającego akwarium. Dałem też kilka kawałków żywej skały tak żeby robaczki lubiące cień też miały gdzie żyć. Widzac tak czyste dsb nie wiarygodne jest ze tam zaraz bedzie tysiace mieszkancow. Nie robiłem ostatnio podmiany ze 2 tyg i prawie całe cyjano z DSB zeszło. Pytanie mam do Was czy lejecie jakieś micro dodatkowo do akwa w związku z DSB? Z wcześniejszych postów pamiętam że niektórzy dozują potas, a czy coś więcej zauważyliście że jest wciągane przez las glonów? Potas, zelazo jesli testy pokaza braki to tak. Inne micro napewno jest zuzywane ale W duzo mniejszej ilosci. Ale wystarczy podlewac pod potrzeby korali,nie lejemy pod glony micro. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2016 Czy glon caulerpa prolifera sadzimy w piasku tak jak rośliny w akwarium słodkowodnym czy jakoś inaczej np. przyłożyć kłącze kawałkiem skałki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2016 Sadzimy Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2016 Ma ktoś nadmiar caulerpy taxifolia? mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Czy borykacie się problem nieprzyjemnego zapachu pochodzącego z refugium/DSB (a może tylko z sumpa)? Mam akwarium, 3 miesiące temu założone na w/w metodzie, po okresie zakwitu zapach jest mniej intensywny ale wciąż jest. Odczuwalne po wejściu do pokoju przy zamkniętym oknie i drzwiach. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 To zapach akwarium, samego DSB nie czuję. Jak się pochylę nad lustrem wody to czuć specyficzny zapach wody z akwarium po prostu Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2016 Też sobie tak na początku tłumaczyłem jednak witając u innych morszczuków - nie czułem tego hmm "zapachu" w pomieszczeniu. I jak to mawiała była minister sportu "jestem teraz w konfuzji" czy to ten typ tak ma czy np procesy dojrzewania akwarium, odpadające glony itp mogą wpłynąć na rozkładanie sie materii - jednak takie glony/dsb zatrzymują wszystko co z akwarium spadnie. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwagieros Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Hmm nie miałem glonów i czuć było akwa, mam trochę glonów i jakby ciut mniej wali , ale nie sądzę , żeby glony miały coś wspólnego z tym zapachem Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez szwagieros (wyświetl historię edycji) Cytuj 150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak dla mnie to z kubka odpieniacza wali, i to na 100%... Otworze szafke i smierdzi a w kubku czarno, w koncu to kupa Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez buczi82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Cross my path of life and you will find only DEATH... 270 + 154 + ATI 8x39w + BM 3.5 + DCT 6000 + 2x RW8 + RW8 (Tunze Rock) + WP25 + Dolewka TMC + Marine Doser ETC... Aquaforest (PRS) + DSB + Refugium + LS 9kg + DR 10kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2016 I truchło małych organizmów :-D Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Cześć. Ma ktoś może nadwyżki makroglonów ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 3 Maja 2016 Pewno nie jeden ma w tym wszechświecie. Skąd u diabła mamy wiedzieć skąd jesteś. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 7 Maja 2016 Poznań czy jest sens oświetlać dsb/refugium 24h ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 7 Maja 2016 Poznań czy jest sens oświetlać dsb/refugium 24h ? Nawet nie można Ja oświetlam swoje 13h Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 Nikt nic nie ma na sprzedaż ? Nie wstydzić się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deciak Zgłoś Napisano 8 Maja 2016 Z miłą chęcią też odkupił bym troszkę glonów, okolice Sosnowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 10 Maja 2016 Wlasnie beda u mnie zniwa ale to Uk Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iluk83 Zgłoś Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Jak ktoś chce to mam coś takiego jestem z okolic Mikołowa Wysłane z mojego GT-I9505 Edytowane 10 Maja 2016 przez iluk83 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papryk1 Zgłoś Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Generalnie mam makroglonow nadstan ale ostatnio pozbylem sie dosc duzo i czekam az odrosnie.Za miesiac jak bedzie potrzeba to prosze o wiadomosc na priv. Edytowane 10 Maja 2016 przez papryk1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 11 Maja 2016 caulerpę serrulatę i profilery (tego mniej) będę miał niedługo z przycinki bo mi już z sumpa wyłazi. Wymieniłbym najlepiej na jakieś szczepki jakby ktoś miał Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach