Gość Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Mam ten sam problem. No3- patrząc z góry pomiędzy 25-50. Od dziś nie płuczę mrożonek i karmię mocniej suchym. Phosguard'a nie wywaliłem, odpieniacz chodzi. Podleję trochę VSV. Za tydzień, dwa zrobię testy czy coś to dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Mam ten sam problem. No3- patrząc z góry pomiędzy 25-50. Od dziś nie płuczę mrożonek i karmię mocniej suchym. Phosguard'a nie wywaliłem, odpieniacz chodzi. Podleję trochę VSV. Za tydzień, dwa zrobię testy czy coś to dało. To może jednak wywal Phosguard :-) ja zrobię testy w środę i zdam relacje jak zachował się zbiornik po wyjęciu. Ja nie chcę karmić bo mam ślimaki a one mają jeść glony :-) Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foo lszklo Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Też miałem taki problem NO3-25 PO4-0,00 (Hanna) kupiłem fosforan trójsodowy rozrobiłem 40 gram w 1 litrze ro po pierwszej dawce 0,4 ml PO4 podskoczyło na 0,04 i sie utrzymuje 5 dzien http://allegro.pl/fosforan-trojsodowy-250g-na3po4-12h2o-99-5-i5176336504.html Cytuj 180x60x60 SPS PROJECT 26-04-2009 BioPelletes 08-03-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Też miałem taki problem NO3-25 PO4-0,00 (Hanna) kupiłem fosforan trójsodowy rozrobiłem 40 gram w 1 litrze ro po pierwszej dawce 0,4 ml PO4 podskoczyło na 0,04 i sie utrzymuje 5 dzien http://allegro.pl/fo...5176336504.html 0.04 ml mikstury na ile litrów wody w obiegu? Phosguarda usunąłeś? Edytowane 20 Lutego 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert_chemik Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Daj co najmniej 6500K u mnie dla makroglonów świeci zwykłą świetlówka o tej barwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foo lszklo Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 0,4 ml na 150l w obiegu Cytuj 180x60x60 SPS PROJECT 26-04-2009 BioPelletes 08-03-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 0,4 ml na 150l w obiegu A Phosguard? W odstawce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 u mnie ten sam problem no3 25 a po4 0.00 milwauke wrrrr leje wodeczke ale cos niezaskakuje Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 Ponoc przy zerowym PO4 nie zaskoczy. Mam ten sam problem, więc nie płuczę już mrożonek i zastanawiam się nad wywaleniem Phosguarda na tymczasem. Jedyne czego się obawiam to to, czy nie zachwieje to mocno parametrami, które oprócz NO3 mam idealne, wręcz książkowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insider Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 ja mam jeszcze wsadzone kamole od kz ale ...... Cytuj 400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foo lszklo Zgłoś Napisano 21 Lutego 2016 Nigdy Phosguard nie używałem . Cytuj 180x60x60 SPS PROJECT 26-04-2009 BioPelletes 08-03-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert_chemik Zgłoś Napisano 22 Lutego 2016 P1otr a czym karmisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Mrożonka solowca i płatki. Raczej naprzemiennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Ponoc przy zerowym PO4 nie zaskoczy. Mam ten sam problem, więc nie płuczę już mrożonek i zastanawiam się nad wywaleniem Phosguarda na tymczasem. Jedyne czego się obawiam to to, czy nie zachwieje to mocno parametrami, które oprócz NO3 mam idealne, wręcz książkowe. Piotr koniecznie wywal Phosguarda. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 A glonów czasem nie macie ? bo coś musi konsumować to po4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Witam odkopuje temat żeby nie zakładać nowego o tym samym. Potrzebuje porady. No3 25 ppm, po4 poniżej 0.03 bliżej zera bo próbka praktycznie bezbarwna. Testy nie jakieś super precyzyjne, salifert, ale dają jakiś obraz sytuacji. Vsv podaje od dawna i nic się nie dzieje. No3 nie spada i nie spadnie. Do jakiej ilości na początek podnieść po4? Bo 16:1 w takim wypadku odpada. Glony się rozpuszczają wiec również przekonuje mnie to że test może być w miarę punktem odniesienia. I drugie pytanie czy mogę użyć do tego KH2PO4? Akurat mam w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Ja zamiast VSV proponuję NP Bacto-balance. U mnie zjechało NO3 do 0 i PO4 również. Dawkowanie 1cm/400l/doba. Bez żadnych innych metod zapanowałem nad tymi parametrami. Polecam dlatego ten środek z własnego doświadczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Utrzymuj fosforany na poziomie 0.05mg/L. To bezpieczny poziom. Stosunek P do N 1:16 to stosunek długoterminowy, w pewnym sensie "stechiometryczny" jesli chodzi o konsumpcję biologiczną. To oznacza, że (przynajmniej w teorii) nie dodając nowych nutrientów do systemu N i P powinny sie ładnie wyzerować. Ale jesli opieramy redukcję NO3 o tę metodę to wystarczy ze PO4 bedzie wykrywalne dopóki NO3 nie spadną do oczekiwanego poziomu. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Czy do podniesienia poziomu po4 mogę użyć w/w związek tj. KH2PO4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 Można o ile nie masz zbyt wysokiego potasu. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2019 U mnie bacto balnce nie podziałał. Załadowałem teraz dwa litry podkówek z Tropic Marine I pomogło. Jednak to co na forach Malawi przetestowali sprawdza się i u nas. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 19 godzin temu, Tester napisał: Utrzymuj fosforany na poziomie 0.05mg/L. To bezpieczny poziom. (...) Ale jesli opieramy redukcję NO3 o tę metodę to wystarczy ze PO4 bedzie wykrywalne dopóki NO3 nie spadną do oczekiwanego poziomu. Chciałem zapytać czy dobrze rozumiem : starać się utrzymać po4 w granicach 0.05 dopóki NO3 nie spadnie do zadowalającego poziomu tak? Po osiągnięciu odpowiedniego no3 ( aktualnie 25) zaprzestać podwyższania po4? I drugie pytanie: niech ktoś sprawdzi czy dobrze wyliczone. W obiegu 300L. Robie roztwor z 3 g KH2PO4 i dopelniam butelkę do 500 ml wodą RO. Dodanie 2ml roztworu podniesie po4 o 0.03 ppm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Pierwsza część tak, ale musisz dodawać węgiel np nopox wódkę itp Druga część - sprawdzę jak usiądę do kompa bo z komórki to nie robota Dodanie 2ml do jakiej objętości? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrius177 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 Dzięki za szybką odpowiedź. Tak vsv podaje codziennnie. 2 ml roztworu do 300L wody w obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2019 według mnie obliczenia są poprawne (z zaokragleniem) W praktyce jednak jesli masz zerowe fosforany i dodasz 0,03mg/L to system skonsumuje te fosforany bardzo szybko. Dlatego dodaj jedna dawkę, a po godzinie sprawdz poziom PO4. Przy pełnym oświetleniu pewnie znów bedzie 0 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach