Zaleg Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Witam wszystkich, akwarium założone ół roku temu i żeby nie było tak łatwo po urlopie zastałem małe co nieco. korale zaczeły obumierać od dołu, starciły tkankę (biały szkielet) teraz pokryty nalotem zielonym (pewnie glon) Oprócz tego w jednym miejscu jeszcze żywego polipa zauważyłem przeźroczyste wąsiki taka łapka (otwiera się i składa jak dłoń) wielkości po rozłożeniu ok 2-3 mm. Niestety nie jestem wstanie uchwycic tego aparatem. Parametry wody: NH3=0 NO2=0 NO3=nie wykrywalne PO4=nie wykrywalne Ca=450 Mg=1400 Ph=7,8 KH=8 Zasolenie 1.025 Może ktoś coś doradzi? Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Zaleg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 kąpiel w jakimś DIP-ie i poproś któregoś kolegę z Krakowa o wizytę - naszykuj zimne piwo i będzie OK Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 DIP ?? rozumię że jest to środek na pasożyty. Co polecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adela Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 Długo byłeś na urlopie?? Ktoś karmił korale za Ciebie ? Pozdrawiam Aneta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 1,5 tygodnia. Nikt nie karmił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Zaleg - to nie wygląda na pasożyty. Raczej na coś w wodzie lub rzeczywiscie brak pokarmu. Nie widac tipow przyrostowych, a parametry masz ok. Dlatego podejrzewalbym glodowanie PS Regulamin - pkt 3 - Mowi nam o tym, żebyś my prawidlowo tytułowali nasze wątki. Mają mówić o ich zawartości. Rzaden "Ratunku" czy "Pomocy" Prosze popraw swój tytuł edytując pierwszy post Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
toja Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 "Oprócz tego w jednym miejscu jeszcze żywego polipa zauważyłem przeźroczyste wąsiki taka łapka (otwiera się i składa jak dłoń) wielkości po rozłożeniu ok 2-3 mm. Niestety nie jestem wstanie uchwycic tego aparatem." To prawdopodobnie Balanus sp. czyli pąkla, raczej nie szkodliwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Zaleg - to nie wygląda na pasożyty. Raczej na coś w wodzie lub rzeczywiscie brak pokarmu. Nie widac tipow przyrostowych, a parametry masz ok. Dlatego podejrzewalbym glodowanie PS Regulamin - pkt 3 - Mowi nam o tym, żebyś my prawidlowo tytułowali nasze wątki. Mają mówić o ich zawartości. Rzaden "Ratunku" czy "Pomocy" Prosze popraw swój tytuł edytując pierwszy post Dzięki za zwrócenie uwagi i za radę "Oprócz tego w jednym miejscu jeszcze żywego polipa zauważyłem przeźroczyste wąsiki taka łapka (otwiera się i składa jak dłoń) wielkości po rozłożeniu ok 2-3 mm. Niestety nie jestem wstanie uchwycic tego aparatem." To prawdopodobnie Balanus sp. czyli pąkla, raczej nie szkodliwa. Sprawdziłem w necie zdjęcie i taką samą ma łapkę jak pąkla z tym że siedzi mi w koralu (tj, w polipie) a i muszli tej pąkli nie widać. Czyli rozumiem że nie ma co korala męczyć w kąpieli "DIP" Pozdrawiam Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Zaleg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Zaproponowałem DIP-a profilaktycznie ale po tym co napisałeś to przyczyną zapewne jest brak jedzenia jak już wcześniej zostało zauważone Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 Albo się KH ostro majdneło w międzyczasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2015 dziękuję za tak liczne podpowiedzi i komentarze Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 15 Lipca 2015 Witam ponownie, jednak jeden koral został pocięty bo za bardzo leciał. W środku znalazłem nitkowate czerwone robaczki po rozwinięciu ok 8-10 mm. W szkielecie miały dziury w których siedziały. A i pąkla się znalazła. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 15 Lipca 2015 Czyli ten pomysl z kapiela byl jednak nie od czapy.. A jak inne korale? Bo najezdzcy moga i na nie miec smaka.. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 15 Lipca 2015 oczywiście kąpiel była w preparacie coral protect 10 min. wyszło kilka robaczków wielkości 2-4 mm podobnych do krewetek koloru ciemny popiel. Co do korali jak narazie są 4: 3 sps-y i jeden miękki. Tak jak pisałem problem jest z acroporami Czekam na efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2015 oczywiście kąpiel była w preparacie coral protect 10 min. wyszło kilka robaczków wielkości 2-4 mm podobnych do krewetek koloru ciemny popiel. Co do korali jak narazie są 4: 3 sps-y i jeden miękki. Tak jak pisałem problem jest z acroporami Czekam na efekty. Witam, po małej przerwie. Korale mają się już lepiej, a powód bielenia i podwijania okazał się banalny. Otóż błędne wykonywanie testów na KH był powodem zaistniałej sytuacji. KH o wartości 5 jest jednak zbyt mała. Jak robiłem pomiar wcześniej nie będę tłumaczył.. Jednym słowem pośpiech i pęd nie jest sprzymierzeńcem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2015 dlatego jak nagle odczyt jest inny niż zawsze warto zrobić drugą próbę innym testem i czekać aż będzie kolor taki jak podaje producent Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Zaleg, może jednak napiszesz gdzie był błąd? Może komuś to pomoże ustrzec się własnych błędów. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez igor255 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zaleg Zgłoś Napisano 12 Września 2015 Zaleg, może jednak napiszesz gdzie był błąd? Może komuś to pomoże ustrzec się własnych błędów. Sorki, że tak późno odpisuje, no ale do rzeczy: Z braku czasu pomiar robiłem późnym wieczorem i to szybko w kiepskim oświetleniu, co tu pisać więcej... Kolor próbki badanej w słabym oświetleniu naprawdę różni się od koloru w świetle dziennym. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach