pepedu Zgłoś Napisano 21 Lipca 2015 Mam mały problem, otóż po zaniku zasilania pompa (Aquael 1000) w odpieniaczu nie startuje. Odpieniacz DIY, pompa ma zmieniony wirnik na igiełkowy. Wygląda to tak jak by nie mogła pociągnąć powietrza, sam wirnik pracuje ale tak terkocze, po przytkaniu wlotu pompy przeważnie pomaga i pompa startuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 Nikt nie ma pomysłu co może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 od zawsze czy od niedawna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
licek Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 Zagadaj do ERNIEGO z forum -on przerabia wirniki aquaela na igiełkowe to pewnie coś doradzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 dmuchnij we wlot powietrza - pomoze. Problemem sa zbyt duze opory startu. Zapewne doklada sie do tego osad i sluz na wirniku. Dmuchniecie powoduje wydmuchanie wody i w mniej gęstym ośrodku wirnik ma latwiejszy start. Oczywiscie porzadne wyszorowanie pompy nie zaszkodzi Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 Dzięki za rady. Taki stan mam od początku, przy bardziej zabrudzonym wirniku jest jeszcze trudniej odpalić pompę. Ostatecznie nie jest dla mnie problemem samo jej uruchomienie ale gdy np. po zaniku napięcia nie ma nikogo w domu to sama nie wstanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 jak to są chwilowe zaniki to podłącz ją pod UPS Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 Mam już UPSa, niestety standardowy i nie ma pełnego sinusa przez co ta pompa wogóle nie chce wystartować. Może kiedyś wymienię go na lepszego Zagadaj do ERNIEGO z forum -on przerabia wirniki aquaela na igiełkowe to pewnie coś doradzi. Jaki jest jego nik? ERNI, ERNIEGO mi nie znajduje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2015 od początku ? czyli sam projekt jest wadliwy albo wirnik (pompa) .. albo rurka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepedu Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 jest dobrze, pomogło zeszlifowanie igiełek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 Miałem taki sam przypadek na tej pompie jak zrobiłem za dużego mesha. Zmniejszenie średnicy pomogło. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2015 Z Aquaelem w słodkim tez miałem problem z rozruchem. I powodem było jak pisał Tester zatykał się co jakis czas dolot powietrza osadem kamiennym i brudem z powietrza i pompa nie chciala czasem ruszyć. Faktycznie czyszczenie dolotu pomagało ale prawdziwą poprawę uzyskałem jak rozwierciłem dolot powietrza wtedy się to praktycznie nie zapychało tzn zapychać sie może troszke zapychało ale nie na tyle aby pompa nie ruszyła. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach