Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Hej Ja jak zawsze krótkie pytanie;) Jestem w trakcie przeprowadzki baniaka. Oczywiście zająłem się już nowym i stare jest lekko zaniedbanie. Pojawiło się trochę cyjano. Oczywiście wodę, skałę i piach chcę wykorzystać aby jak najszybciej dojrzał nowy baniak. Czy jak przeniosę skałę z cyjano to zaszczepię cyjano w w nowym baniaku czy może to nie ma znaczenia bo i tak cyjano przyjdzie i pójdzie w trakcie dojrzewania:) Dziękuję za odpowiedzi Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Bartolomeo84 (wyświetl historię edycji) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 Nikt z doświadczenia nic nie wie? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli piasek pochodzi ze starego zbiornika i był zamulony to go wywal. Nie ma znaczenia to czy "zaszczepisz" cyjano czy nie. Cyjanobakterie są w każdym zbiorniku. Nie zawsze jednak znajdują odpowiednie warunki do wzrostu. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 czemu wywal .. ja bym porządnie wypłukał wodą ze zbiornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 no właśnie też raczej bym nie wywalał zwłaszcza, że chcę go wrzucić na wierzch DSB porządnie wypłukać i siuo do sumpa:) Głównie chodziło mi o cyjano ale tak jak myślałem, że to nie ma znaczenia bo cyjano to są nawet w powietrzu Dzięki:) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 Ja się piasku nie odważyłem przekładać. Zresztą małe zostawiam sobie na kwarantanny i eksperymenty A skałę możesz oczyścić. Ja sobie z wierchu oczyściłem delikatnie. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 kup odmulacz taki ze "skarpetą" bateryjny czy na pompkę powietrze - 20 - 30 zł na allegro (np. takie coś http://allegro.pl/odmulacz-do-akwarium-na-baterie-bateryjny-80cm-i5331458542.html http://allegro.pl/ebi-odkurzacz-na-pompke-211-102107-jakosc-i5349532721.html) piach do wiadra i jedziesz - wyłapiesz większość śmieci - pa potem mieszanie ręką/kijem/łyżką ... i zmiana wody .. do skutku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 Piach to syf!!!! Do wiadra i smietnik. Mniej problemow. Cyjano i tak bedzie! Cytuj 960 L plus 135 sump, 8x54 plus 150 led, obieg DC12000, cyrkulacja wir , white skim 250 AN10000 i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Też kiedyś myslalem, że piach wystarczy przepłukać. Niestety życie mnie nauczylo, że to nie jest prawda. Stary piach to zło. Płukanie w wodzie i moczenie w osmozie nic nie dają. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 Kurde to żeście mnie przestraszyli:) myślałem, że wykorzystam piach do szybszego dojrzewania DSB :/ tego może jest ze 3 kg:) no ale to nic jak mówicie nie to nie;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2015 Szybko to se mozna sniadanie zrobic ale nie dojrzewanie one musi potrwac a zrozumuesz to za 2 lata jesli jeszcze bedziesz mial baniak. Za 1.5 roku zbiornik zaczyna zapieprzac i mozna powiedziec o dojrzalym akwariumie. Cytuj 960 L plus 135 sump, 8x54 plus 150 led, obieg DC12000, cyrkulacja wir , white skim 250 AN10000 i takie tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach