Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 właśnie do tego testu nie podali ilości wody założymy się ? 2ga strona - (nie licząc okładki) "Przygotowanie do pomiarów" i zaraz pod "Sposób wykonania oznaczeń" 5ml do strzykawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 test podobny. 4 krople niebieskie, 5 lekka zmiana barwy, 6 kolor żółty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 a krople mają wpadać do wody a nie spływać po ściance fiolki i zamieszaj po każdej kropli - zakołysz fiolką zrób test na 10ml wody we fiolce - tylko wtedy kropla ma 0,5' a nie 1' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 założymy się ? 2ga strona - (nie licząc okładki) "Przygotowanie do pomiarów" i zaraz pod "Sposób wykonania oznaczeń" 5ml do strzykawki Zakład?? w walizce nie ma żadnej instrukcji. Instrukcje obrazkowe na odwrocie każdej tabeli, tylko na kH brak.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) reklamuj i masz linka http://przeklej.org/...QOUnz/instr.zip jak chcesz jutro mogę zrobić fotki całej Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 zrobiłem test na 10ml. Przy 9 kropli kolor łapie inna barwę a przy 10 staje się żółty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leo Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 właśnie do tego testu nie podali ilości wody jak to możliwe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 jak to możliwe? Kolega silvia podał mi info i u wuja google znalazłem informacje: 5ml lub 10ml wtedy 1 ktopla = 0,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 tak czy inaczej - pisz / dzwoń do sprzedawcy - niech dośle instrukcję (choćby ksero byle czytelne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 jutro będę w pobliżu zoologicznego, kupić inny test kH? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 saliferta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 saliferta dzięki za szybką odpowiedź. Jak tylko będzie dostępny to kupie. A co powiesz o reszcie wyników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) reszta testów jest w normie (prócz NH3 - soory teraz zerkam ) - tylko czy to prawda czy ... znów coś nie tak Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 zrobimy jutro nowy test kH i zobaczymy co pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 reszta testów jest w normie (prócz NH3 - soory teraz zerkam ) - tylko czy to prawda czy ... znów coś nie tak no nie w normie. NH3 wykrywalne przy niewykrywalym NO2 i NO3 oznacza, że akwarium jeszcze nie zaczęło dojrzewać. @free2b stosowales jakieś bakterie na start? I czy masz jakieś absorbery w kaskadzie? Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) no nie w normie. NH3 wykrywalne przy niewykrywalym NO2 i NO3 oznacza, że akwarium jeszcze nie zaczęło dojrzewać. @free2b stosowales jakieś bakterie na start? I czy masz jakieś absorbery w kaskadzie? jak na 2 czy 3 tyg po zalaniu to w normie wiarygodne testy to będą dopiero za jaki .. miesiąc - dwa Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) jak na 2 czy 3 tyg po zalaniu to w normie wiarygodne testy to będą dopiero za jaki .. miesiąc - dwa 2 posty wyżej napisales, że w normie. To jak jest?@free2b daj akwarium dojrzeć, okrzemkom się wysypać i zniknąć, glonom zielonym przyjść i dopiero wtedy zacznij wodę badać. A czy dojrzewać będzie tydzień czy miesiąc to zawsze jest indywidualna sprawa i u każdego rozkłada się to inaczej w czasie. Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Rafael31 (wyświetl historię edycji) Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 "reszta testów jest w normie (prócz NH3 - soory teraz zerkam ) - tylko czy to prawda czy ... znów coś nie tak" napisałem - ale czytaj dokładnie czego się można spodziewać po 3 tyg na żywej skale i świeżej wodzie ? skała wygląda na porządną a nie jakieś bagno z 3ciej ręki więc dojrzewanie (i skoki w testach) dopiero nadchodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2015 http://www.aquario.pl/96-testy-i-mierniki i jest ta walizka - w dziale morskim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leo Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2015 http://www.aquario.p...esty-i-mierniki i jest ta walizka - w dziale morskim W czasie gdy moja wiedza o akwarystyce była równa 0 - w Aquario w Katowicach sprzedali mi test Ph firmy JBL o zakresie 6,0-7,6 (!) doskonale wiedzieli, że startuję z akwarium morskim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2015 Nie udało mi się kupić testu Salifert. Kupiłem Tetre i wynik jest identyczny, 5 kropla woda żółta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2015 Nie przejmuj sie tymi testami. Jak bedziesz robil regularnie podmianki to bedzie wszystko dobrze. Czym mniej wiesz co sie dzieje w wodzie w akwarium tym bedziesz spokojniejszy hehe Ja tam nic nie wiem o mojej wodzie (poza tym kh) a leje nawet wode z carefoura taką do żelazek i spokojniutki jestem jak talala Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2015 I co myślicie o tych wynikach kH ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak niski poziom kh to roztwor sody lej by go podwyzszyc i juz. Na forum jest nak go zrobic. Pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2015 Moze masz źle skalibrowany splawik. Zamiast mieć te 1024 masz znacznie niższą wartość. Mniejsze zasolenie = mniej węglanu wapnia w wodzie. Gdybyś miał test na Ca to mógłbys to potwierdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach