Skocz do zawartości
szutarek78

Słone 350l SPS do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Od stycznia 2016r używałem lampy Gieseman Matrix II 8x 39W t5. Teraz zmieniłem na AF 8x54W t5 + 9x10W niebieskich led. Tak wiec od 15 miesięcy korale rosną pod t5 :). Ledów używam tylko rano i wieczorem, przez godzinę oraz 1 godzinę w ciągu dnia jako dopalenie do t5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po moich przykrych doświadczeniach z solą Fauna Marin, postanowiłem wrócić do produktów na których wystartowałem swój zbiornik. Na pierwszy ogień poszedł AF - Phosphate minus oraz AF Carbon. Wszystko w ilości po 300ml umieściłem w filterku przepływowym podłączonym bypasem do obiegu. W piątek planuję zrobić podmianę na soli AF Priobiotic Reef Salt.

88883ff37d8e40d3gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilnuj tylko tego przepływu przez filterek by nie był ani za mocny ani za słaby. Będzie się węgiel ścierał jak będziesz miał tam wichurę ;) Jaki przepływ AF zaleca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Media umieszczone  w filtrze powinny leciutko się poruszać i to wszystko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas uczę się robienia fotek zbiornika. Dziś udało mi się pstryknąć takie coś :)

fdf47200372d5f26.jpg

10a7f6e5f3ad2356.jpg

Edytowane przez szutarek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, egon24 napisał:

Podniosłeś jakość zdjęć  , zrób może jeszcze kilka fotek , miło popatrzeć na takie mocne polipowanie w dzień . 

Bo kolega podpowiedział czary mary ;) prawda, ze lepiej to wychodzi ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to 2 kolegów podpowiedziało. O wiele lepiej. Jutro coś postaram się pstryknąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj poszła pierwsza podmiana na soli Priobiotic Reef Salt od AF. Dzisiaj korale wyglądają na zdrowe i zadowolone. Wklejam obiecane fotki. 

af432b9b28e198b2.jpg

fe5c8e0c9e07e8cb.jpg

Acropora hyacinthus zaczyna nareszcie pomału nabierać jakiegoś ludzkiego koloru :)

1a8df38db03b1c12.jpg

82ea81ecfc3097aa.jpg

c2f319ad5296d2b9.jpg

5c4cc82c01b00ecb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z polipowania również jestem zadowolony. Walczę cały czas z kolorami. Wydaje mi się że zaczyna coś się dziać a zbiornik idzie w dobrym kierunku.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczepki kleiłem zawsze używając kleju dwu składnikowego (tzw plastelinki). Próbowałem również używać klejów na bazie cyjanoakrylu. Jak z plastelinki byłem raczej zadowolony (nie licząc czasu stygnięcia i brudzenia wody) tak klejenie szczepek cyjanoakrylem mi jakoś nie szło. Klej sechł szybko jednak odłamywał się i kruszył, przez co przyklejona szczepka korala potrafiła odpaść od podstawki razem z klejem.

ac7dd187894ee83dmed.jpg

Przypadkowo do moich rąk wpadł klej polimerowy Af Poly Glue. Podchodziłem do niego jak do jeża. Dzisiaj jednak postanowiłem go przetestować. Włożyłem na minutę do kuchenki mikrofalowej  pół szklanki wody. Wrzuciłem do gorącej wody kilka granulek kleju. Granulki po kilku sekundach zrobiły się przezroczyste i skleiły się w jednolitą plastyczną masę. wyjąłem łyżeczka klej ze szklanki, przykleiłem do podstawki i wcisnąłem w masę kawałek montipory.  Po włożeniu do akwarium po kilkunastu sekundach masa stwardniała i zrobiła się śnieżno biała. Przyklejony tak koral,  trzyma się podstawki mocno i stabilnie. Jak dla mnie, rewelka. 

02f1780485f69dd7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się tym przyklejać szczepki bezpośredio do skały? Albo podstawki do skały?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem ale myślę że jeżeli zrobisz to szybko to jak najbardziej. Warunek jest taki że klejona powierzchnia będzie chropowata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zrobiłem trzecią podmianę na soli AF Priobiotic Reef Salt. W efekcie po 3 tygodniach od przejścia na produkty AF, pomimo tego że pozbyłem się 3 największych korali, dozuję ballinga 330ml każdego z płynów, czyli około 100ml więcej jak przed zmianą. Poza tym korale każdego dnia robią się ładniejsze. Przy okazji podmiany zrobiłem kilka fotek.

61dae186a6cb30a4.jpg

c180da20178bde2b.jpg

1bebc9797dc311f0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwóch miesiącach przerwy w dozowaniu mikro do zbiornika, postanowiłem wypróbować gotowe płyny do pełnego balljinga Component 1+,2+,3+ od AF. Tak wiec dzisiaj pod pompy dozujące podłączony został gotowiec. Niestety ale muszę przelewać płyny do litrowych butelek. Nic większego do szafki zmieścić się nie chce. Pozostaje mi wiec uzupełnianie co 2-3 dni. Ciekawi mnie jakie będą efekty. 

c70dd96206d67abd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kozackie te echinaty masz ;] 

Radek ten wiatrak ma metalową osłonę śmigła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne i zdrowe koralowce. Jakim pokarmem karmisz, o jakiej porze i co jaki czas?

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pieknie, tylko to lokowanie produktow. Fotki az emanuja, a szkoda bo baniak fajny, echinaty tak jak Rafal pisze fajne.

Nie wierze tez w przypadki, ze przypadkiem wpadl mi klej w rece :)

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego dzym ,nie rozumiem Twojego posta. W ciągu kilku ostatnich kilku tygodni masę postów z różnymi markami w tle się pojawiło ,ale tylko AF Ci przeszkadza ?? Szkoda ,że wciąż takie podejście na forum jest . Zresztą popatrz na swoją stopkę i nie mów mi że tam nie lokujesz produktów . 

@szutarek78 zastanawiam się nad tymi zaworkami zwrotnymi ,nie zapycha się to ? Przecież jak z drugiej strony nie ma końcówek w wodzie to chyba są one nie potrzebne .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian wybacz ale nie mam do Was nic. Kazdy wrzuca na forum co chce jak chce itd, nie wrzucam zdjecia baniakow do ballinga jakiego stosuje na tle sumpa, kleju ze wpadli mi w rece i zdjecie opakowania takiego czy innego. Gdzie wrecz czuje sie ze przekaz jest inny. Moja stopka jest ze mna praktycznie od poczatku jak postawilem baniak i fakt jest w niej napisane co uzywam ale opakowan w stopcje nie ma i kto te stopki czyta?

Jak kupilem korale w AF to sie do tego publicznie przyznalem i twierdze ze sa bdb i kolorystycznie i cenowo itd.

Uwazam jednak ze wrzucanie zdjec gdzie po oczach bije opakowanie ma na celu inny zabieg, a wiem to z doswiadczenia. Bo co innego zobaczyc, a co innego napisac. Klient kupuje oczami :)

Sam baniak ekstra. 

Dodam tez, ze jak widze Twoj baniak, kolekcje acr, kolory to tez bym taka wiedze jak Ty chcial miec.

Pozdr

Krzysiek

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dzym napisał:

Wszystko pieknie, tylko to lokowanie produktow. Fotki az emanuja, a szkoda bo baniak fajny, echinaty tak jak Rafal pisze fajne.

Nie wierze tez w przypadki, ze przypadkiem wpadl mi klej w rece :)

Krzychu nie obraż sie ale nie jesteś w tym przypadku obiektywny , w wątku @DarekB30 strona 29 nie zgłaszasz tych samych obiekcji  , wytłumacz proszę w czym tkwi różnica ?

Edytowane przez egon24 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz,  racja nie napisalem ze Darek lokuje produkty. Szczerze to w niczym nie ma roznicy. Zdjecie produktu X (tam) vs zdjecie produktu Y (tutaj).

Jezeli pokazywanie opakowan w drodze do sukcesu w czyms pomaga to super. Jezeli nie to mozna oba przypadki uznac za reklame. Dlatego zapytam wprost - reklama czy przypadek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam że jak ktoś używa to używa, jeżeli natomiast sztucznie wkleja a nie używa to już jest po prostu zwykła reklama.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.