Skocz do zawartości
blyx

Himerometra robustipinna - Liliowiec pierzasty / purpurowy - wymagania?

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem ostatnio w jednym sklepie z morszczyzną przepięknego liliowca to chyba "Himerometra robustipinna - Liliowiec pierzasty / purpurowy"

Niesamowity zwierzak -piękny kolor - sposób w jaki się porusza - bajecznie.

Sprzedawca uspokajał mnie że liliowce wcale nie są trudne wystarczy karmić je 2 razy w tyg mieszanką różnych planktonów. (z tego co wiedziałem i co znalezłem w internecie - a mało tego było - są to zwierzęta dla ekspertów, nie do utrzymania w domowych zbiornikach)

Chciałem jednak dopytać czy ktokolwiek z Was miał do czynienia z tymi pięknymi zwierzętami, jakie mają wymagania?

post-10795-0-93374600-1441574763_thumb.jpg

post-10795-0-15922000-1441574776_thumb.jpg

Edytowane przez blyx (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super zwierzak,

Start 02-04-2015 ,akwarium 200x60x70cm szkło optiwhite 12mm 840l + sump 90l,

Odpieniacz - ATI 250 POWER CONE , Lampa - 2xbelki LED SANRISE A015-90-W + 8 rury 80W ATI

Obieg - Jebao DCT12000 ,Pompa cyrkulacyjna - Jebao 1x RW-20, 1xRW-15, 2xRW-8,

Żywa skała - pochodzenie Indonezja – Bali – 100 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesto bywaja w sklepach, niestety w akwarium nie sa, lub sa bardzo trudne do utrzymania.

Stezenie planktonu (fito i zoo - jak to polaczyc?) powinno byc tak duze, ze nasze akwaria takiego obciazenia na dluzsza mete nie wytrzymaja. Poza planktonem, czegos im jednak w zbiornikach brakuje i szybko padaja.

Jest duzo pieknych zwierzat, ale nie wszystkie dla nas.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam fakt, że nikt nie ma doświadczeń z liliowcami świadczy o ich trudności w utrzymaniu.

A tak poza tym to wyglada na to, ze sprzedawca wcisnie byle kit, żeby sprzedac towar...

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykra sprawa z tymi sprzedawcami, jak się okazuję (wielu z nich) właściciele/sprzedawcy morszczyzny to ostatnie osoby którym powinniśmy zadawać pytania. Bez wazeliny, dobrze że jest takie forum dyskusyjne, niestety często/gęsto Polak mądry po szkodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś kupił wczoraj z jedynego słusznego w naszym regionie (Bydgoszcz) sklepie liliowca krwisto czerwonego ze wstawkami złotawymi, jest ta osoba może na forum ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszmarnie trudne w hodowli, szczególnie właśnie te czerwone. Jeszcze z 6 lat temu czytało się o próbach hodowli, teraz prawie nikt się już tym nie zajmuje. ZNajomi próbowali 10 lat temu hodować różne gatunki, najdłużej utrzymał się zielony liliowiec, nawet pożył chyba 3 lata. Pozostałe max. 12 miesięcy, szczególnie ciężki przypadek to właśnie ten czerwony. Tu można sobie poczytać, however wyłącznie po niemiecku: http://www.matuta.de/de/Informationen-und-Artikel/Haarsterne-im-Aquarium--374.html

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprzedawca zapewniał proste zwierze :) po przeczytaniu w/w opinii zwierze oddałem do sklepu. Tego typu zwierzaki powinny znaleźć się na liście NIE KUPOWAĆ - NIE DO UTRZYMANIA W DOMOWYCH AKWARIACH. Szkoda zwierzaków. Zauważyłem że mój pobierał ładnie pokarm - mieszankę planktonu, lubił też bardziej zacienione miejsca w zbiorniku - mało się przemieszczał po baniaku, ustawiał się pod wolniejszy przepływ wody...

Edytowane przez blyx (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu akurat sprzedawca mówił ze jest bardzo trudny, tak samo na stronie jest napisane i chciałem, zobaczyć czy ten ktoś jest na forum bo ciekawią mnie losy zwierzaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]po przeczytaniu w/w opinii zwierze oddałem do sklepu. Tego typu zwierzaki powinny znaleźć się na liście NIE KUPOWAĆ - NIE DO UTRZYMANIA W DOMOWYCH AKWARIACH. Szkoda zwierzaków. [...]

:clap:

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.