Maciek J. Zgłoś Napisano 24 Września 2015 Cześć, nie wiem, czy był już taki temat i czy umieściłem go w odpowiednim miejscu, a wydaje mi się, że może być przydatny. Zacznę od Tetra Bactozym - kapsułki. Po nocy miał przelany odpieniacz i wodę na podłodze. :/ Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie i przed czym możecie ostrzec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 24 Września 2015 W prawdzie to nie preparat ale gdy wkładałem nie płukaną watę (teraz porządnie płuczę przed włożeniem) filtracyjną do sumpa to mój Deltec SC 1455 przelewał jak szalony. Musiałem wykręcać pokrętło ustalania poziomu wody na maxa i zmniejszać pobór powietrza do minimum, dopiero jak wyciągałem watę to po paru godzinach odpieniek wracał do normy. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 24 Września 2015 W prawdzie to nie preparat ale gdy wkładałem nie płukaną watę (teraz porządnie płuczę przed włożeniem) filtracyjną do sumpa to mój Deltec SC 1455 przelewał jak szalony. Musiałem wykręcać pokrętło ustalania poziomu wody na maxa i zmniejszać pobór powietrza do minimum, dopiero jak wyciągałem watę to po paru godzinach odpieniek wracał do normy. Potwierdzam. Ten sam odpieniacz i kazda wata, nieplukana, przelewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 24 Września 2015 Prodibio Reef Booster- mój deltek przelewa jak szalony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 24 Września 2015 To też wprawdzie nie preparat, ale do tematu dopiszę. Mrożonki Ikra morska firmy Ichtyo Trophic. Są koloru jasnopomarańczowego. Za każdym razem kiedy je wrzucałem, odpieniacz szalał. Teraz wykorzystuje ten fakt przed każdą podmianą wody, najpierw przedmuchuje skały, później wrzucam kostkę Ikry morskiej żeby zintensyfikować działanie odpieniacza. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 24 Września 2015 Nie jestem pewien, ale mam wrażenie, że po Coral E AquaForest też odpienek szaleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 24 Września 2015 (edytowane) U mnie po CoralE jest spokój. Bardziej po CoralFoood odpieniacz potrafi zglupiec. To samo ma sie do zielonego i czerwonego planktonu z firmy Ichtio Tropic. Edytowane 24 Września 2015 przez ThoOma (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor9891 Zgłoś Napisano 24 Września 2015 Ja tak mam jak dam ikre morską mrożona przez dwie godziny muszę mieć wylaczony odpieniacz:) Cytuj - aquarium 400L optiwhite - jecod dct 4000L - jebao rw15 - jecod rw8 - maxspect razor 160W 16 000K - maxspect razor 120W 16 000K - sand 25 kg - live rock 55 kg - refugium (led lighting 10W) - Mini Bubble King 160 VS12 DIY Moje akwarium: https://m.youtube.co...w&v=79iiBzQ5H7U Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 24 Września 2015 And the winner is.... Chemiclean I dorzucę jeszcze Microbe Lift Artemiss dla wody słonej. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 24 Września 2015 (edytowane) U mnie przelewa po chemiclanie i po wsadzeniu waty, po coralE odwrotnie siada piana. Po żadnych mrożonkach nigdy mi nie przelał Pozdrawiam Łukasz Edytowane 24 Września 2015 przez lukisc (wyświetl historię edycji) Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 24 Września 2015 Podobnie jak u kolegi po wacie przelewa po coralE piana siada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 24 Września 2015 U mnie natomiast odwrotnie niż u lufcika po Booster Prodibio mój Vertex Omega150 siada na pól godziny. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 25 Września 2015 Co prawda odpoeniacz marny bo resun ps-300 ale zawsze to odpieniacz, i po coralE wyrzucil cala butelke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 25 Września 2015 Ciekaw skąd tak różne reakcje odpieniaczy na coralE ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 25 Września 2015 Obsada, sprzęt ogółem, wiek/dojrzałość/stabilność zbiornika. Pewnie wszystkie razem, albo któraś z nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 25 Września 2015 Coral E - tez u mnie było wariactwo. W dodatku piana tak sztywna jak do ciasta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Września 2015 U mnie odpieniacz nie przelewał nigdy po niczym. Przy Coral E delikatnie siada i dlatego podaje go na początku, żeby kolejne pokarmy i suplementy lądowały w gębach korali a nie w kubku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 25 Września 2015 u mnie jeszcze czasem odpieniacz wariował jak włozyłem watę do sumpa... potrafił tak przelewać ponad godzinę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KKaluzin Zgłoś Napisano 2 Października 2015 Prodibio Reef Booster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kwiatek Zgłoś Napisano 3 Października 2015 Nie jestem pewien, ale mam wrażenie, że po Coral E AquaForest też odpienek szaleje. Tak, miałem próbkę i potwierdzam Ciekaw skąd tak różne reakcje odpieniaczy na coralE ? Zależy czy ktoś jest PRO Aquaforest czy nie lub neutralny ;-) Takie moje zdanie! Prodibio Reef Booster Dokładnie wariuje aż miło ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 3 Października 2015 Probio reef booster i oczywiście chemiclean są chyba największymi generatorami piany. Jeśli chodzi o coralE to po podaniu odpieniacz momentalnie siada o 50% wydajności wiec nie ma mowy o przelaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Października 2015 U mnie po Kent Essential Elements pieni jak szalony. Stabilizuje się dopiero następnego dnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 17 Października 2015 Prodibio CoralVits - i nawet włączenie odpieniacza dopiero rano skutkuje koniecznością jego regulacji p.s. jak Wam może przelewać po ReefBoosterze skoro podawać go trzeba na noc i tę noc należy wyłączyć odpieniacz? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 17 Października 2015 Po erytromycynie mój odpieniacz szaleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach