montymick Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Cześć Nadejszła wikopomna chwila i zrodził się pomysł aby powiększyć przestrzeń życiową koralom i rybkom Z racji , że start odbył się trochę ponad rok temu na starej "słodkiej dwustu czterdziestce" to teraz celowałem w 500+. Koniec końców padło na standardowy wymiar 200x60x60 czyli 720 litrów. Jako, że ostatnio modny jest "powrót do natury" to i ja postanowiłem spróbować sił w hodowli makroglonów na grubej warstwie piachu Sump 250l (100x50x50) podzielony będzie na 3 komory: 1 - spływ z odpieniaczem (30x50), 2 - DSB z refugium (50x50) i na koniec 3 - pompa obiegowa (20x50). Fotki niestety dopiero jak wszytko do mnie dotrze. Główny zbiornik klei erybka, sump - akwarium z alledrogo - sam wkleję przegrody, stelaż już zrobiony z profili 30x30mm Obecnie mogę tylko zaprezentować kilka fotek z obecnego zbiornika. Reszta będzie na bieżąco updatowana. Liczę na sporo komentarzy (nie tylko pozytywnych ) i pytań, na które postaram się odpowiedzieć. Michał montymick Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekNS Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Cześć w nowym akwarium czym będziesz świecić?. Ładne te 'stare akwarium'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Cześć w nowym akwarium czym będziesz świecić?. Ładne te 'stare akwarium'. Oczywiście kolory w naturze 6x ładniejsze ale dzięki Jeśli chodzi o światło w nowym to na początku będzie 4szt lamp LED DIY (50W biały + 50W niebieski) czyli w sumie 400W Osobna regulacja jasności niebieskiego i białego ze sterownika APEX LAb ( w przyszłym tygodniu mam go mieć ). Później w planach są 4szt.Kessil A360WE Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 ładne ładne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Trochę poteoretyzuję Akwarium jak już pisałem 200x60x60 posiadać będzie dwa zewnętrzne kominy. Spływy oraz przelewy rurkami 40mm, powrót 32mm. Z racji dbs/refugium w sumpie zostanie stary odpieniacz DIY na pompie AP2000/1 (jakieś 600l powietrza/h).Pompa obiegowa Jecod DCT12000. Falować będą dwie RW-20 oraz dwie RW-8 (chcę dokładnie poomiatać skałki ). Światło jak już pisałem - narazie LED DIY a później ( jak będzie kasa ) to lampki Kessil. Mieszkać będą głównie SPS/LPS ale i jakiś falujący miękas też będzie tu i ówdzie. Co do rybek to na pewno przejdą obecne. Dołowię do tego jakieś stadko pseudoantiasów i jakieś ze 4 większe - czas pokaże jakie. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 No nie sump w wymiarze mojego głównego! Nie zgadzam się, ale niech już będzie;) pozwalam:D Będzie gdzie piwko wypić no i ta duma, że będzie hulać na moich makro :whistle: Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 No i co się tam kręci? Jak glony i rurówki? Dawaj zdjęcia... Święta idą pewnie masz dużo czasu na urlopie jesteś itp. PS masz fito? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2015 No nie sump w wymiarze mojego głównego! Wiekszy ma zbiornik na dolewkę niż na akwarium z sumpemJa też czekam te co ma jest piękne , a 720 bedzie pewnie mega Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Cześć Wczoraj ( w końcu !!! ) przyjechało nowe akwarium, więc przyszedł czas na prawdziwe wystartowanie wątku W trakcie oczekiwania udało mi sie wtępnie wymoczyć skałę oraz ją pokleić - nie wiem jak się wam podoba, ja oceniam się na 4+ Powstał również sump z DSB i refugium ( jakże popularne ostatnio ). Kończę składać lampki (3szt.) - w każdej są po 1 szt. diody niebieskiej i białej 14000K (diody 50W). Poniżej drobna fotorelacja, którą będę się starał aktualizować. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Witam Zastanawia mnie dlaczego zaprojektowałeś dwa kominy? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Witam Zastanawia mnie dlaczego zaprojektowałeś dwa kominy? Pozdrawiam Plan jest taki aby ewentualne zabrudzenia z powierzchni wody równomiernie spływały na dwie strony. Wylot pompy obiegowej przewidziany jest na środku zbiornika. Jeśli miałbym komintylko po jednej stronie to woda w drugiej połówce krążyła by tylko i nie miała gdzie spłynąć. Nie wiem czy dokładnie się wyraziłem Michał Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2015 Teraz z 8pakiem muszę wpaść hehe i podziwiać Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Teraz z 8pakiem muszę wpaść hehe i podziwiać Zapraszam - każdy bierze ze sobą co lubi Pokleiłem troche rurek, a teraz to tylko leję wodę :Mister grin To co widać na ostatniej fotce to jakieś 170l. A tak z innej beczki - akwarium wg. wymiarów 200x60x60 - 720l, a w rzeczywistości objętość wody to 198x57,5x58,5 = 666L - przypadek ?? Edytowane 30 Grudnia 2015 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 To to zielone tam to moje? Mega objętość oby zdrowo rosło wszystko:D Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert_chemik Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 Jak tam życie i refugium? Glony dają radę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 Refugium narazie na luzie leci. Pokaże co potrafi dopiero jak do głównego akawarium zawita życie, czyli za jakieś półtora miesiąca. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 Minął pierwszy tydzień od zasolenia to robie mały update fotek. Tym razem w wersji "sama skałą" oraz z piachem. W poniedziałem mają do mnie dojechać pleksi do obudowy radiatorów lamp to się potem pochwalę jak mi wyszło Dziś były również pierwsze testy : NO3 - jakieś 0,2; reszta niewykrywalna salifertem. Musze dokupić bakterii bo mi się skończyły. Z ciekawostek dodam , że już miałem aiptasie w akwarium - przywędrowała 3mm sztuka na grzbiecie jednego ze ślimaków, które wpuściłem jako pierwsza falanga w boju z przyszłymi glonami Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 Super:) widze ze modne sa teraz skaly w kolumny:) dobrze to wyglada Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 @montymick co to za sterownik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 @montymick co to za sterownik ? To zależy - bo mam 2 Do ogólnego sterowania baniakiem i podglądu online - sterownik Apex. Pierwszy sterownik jaki robiłem to przemysłowy siemens - teraz będzie robił za dodatek/uzupełnienie - np. będzie odpowiadał za (prawie) automatyczną podmianę wody (ręcznie będę tylko sypał sól), plus pare innych nie dokońca potrzebnych funkcji Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2016 Witaj Michał, zacny projekt Z dużą przyjemnością i ciekawością poprzyglądam się rozwojowi. Ja w soleniu jestem zielony, dopiero się przygotowuję i uczę, a prawdopodobnie w czerwcu odpalę swój słony zbiornik. Ciesze się, że na forum są krajanie i entuzjaści solniczek, będę maił od kogo czerpać wiedze i doświadczenie. Też zamierzam posłużyć się naturą. Pozdrawiam, Norbert PS. Tu mój temat. http://nano-reef.pl/topic/81491-czy-to-dobre-zalozenia-start-nowego-akwarium/#entry829601 Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2016 Byłem dzisiaj i widziałem. Robi wrażenie , a jak zawita życie to hoo, ho... :thumbsup: . Starszy, mniejszy brat - SUPER Pozdrawiam i zapraszam Michał do siebie, Norbert Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2016 No nie wiedziałem że okrzemki i początkujące cyjano tak ci się spodobało :-) . Starszy brat to może się podobać. Dzieki za miłe słowa i zaproszenie. Może jutro zrobię jakiś update fotek. montymick mobilnie z P8 Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulek Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2016 Wymiary fajne. Skała również fajnie ułożona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 ??? Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach