Skocz do zawartości
Ludek

Pierwsza solniczka 49L

Rekomendowane odpowiedzi

Wkłady się płucze bez membrany szczególnie z węgla aktywnego wylatuje bardzo dużo pyłu i czarna woda. Nowy tds też trzeba skalibrować mimo to że jest niby fabrycznie skalibrowany.

A na zdjęciu to gąbka.

Napisz jak tam pomiary wyszły czy jest to samo.

Edytowane przez edison (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wieczorem sprawdzę jeszcze raz osmozę i napiszę co pokazał TDS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz rozebrałem membranę, przesmarowałem uszczelki,tym razem test TDS pokazał 000 ! po sprawdzeniu poprzedniej osmozy ( przed poprawieniem membrany ) jej wynik 178.

Wnioskując poprawienie membrany pomogło i nie trzeba kalibrować miernika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do lagi DINO panującej w zbiorniku, nie robiłem podmiany od 10 dni, 3 dni końcowe zbiornik był zaciemniony i zbiornik zrobił sie ładny i czyściutki, ale jak dzis włączyłem światło po 1 godzinie znów PLAGGGGGGA ! :sweat:

Co mam dalej robić ? jak się tego pozbyć ? i czy dalej ciągnąc bez podmian wody ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jak Ci już pisałem wcześniej, poczytaj dział plagi. Jest tam sporo tematów o dino. Musisz przeanalizować i wybrać jakąś drogę dla siebie. Jednym pomaga zaciemnienie, innym bakterie, jeszcze inni stosują wodę utlenioną lub typowe preparaty na dino. W wielu wypadkach pomaga również nic nie robienie, tzn. zapominasz o zbiorniku na jakiś czas, uzupełniasz tylko odparowaną wodę. Jak to mówią każde akwarium jest inne.

Edytowane przez TomMen (wyświetl historię edycji)

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj podmieniłem 10l wody RO, po wymianie membrany, wszystkich wkładów i żywicy, dziś jest juz o 60% lepiej.

Za jakis miesiąc planuje postawić kostkę +/- 180l bez sumpa, z panelem i aut. dolewką.... i mam kilka pytań:

1. będe musiał czekać aż zbiornik będzie dojrzały ? jeśli tak, to po jakim czasie mogę przenieś życie ?

2. jest opcja taka, że zbiornik zaleję cały woda z dojrzałego zbiornika, dam żywą skałe i piasek i odrazu mogę przełożyć życie?

3. czy lampa 20 000k o mocy żarnika 250w nie bedzie za mocna do litrażu 160 - 200l ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zapeszać, ale dino coraz mniej :)

Mam pytanie... gdzies obiło mi się o uszy, że sa jakies kategorie... tzn, które korale mogą się dotyka? a które będą się parzyć ? sa jakies aktegorie ?

post-26108-0-99885100-1448829265_thumb.jpg

post-26108-0-54487200-1448829269_thumb.jpg

post-26108-0-59679500-1448829275_thumb.jpg

post-26108-0-94960500-1448829278_thumb.jpg

post-26108-0-86654500-1448829281_thumb.jpg

Edytowane przez Ludek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś to czytac? :)

Już nie potrafiłem sobie poradzić z cyjano i zapodałem BioGro, na drugi dzień bardzo duża poprawa :)

Czy ktos może mi powiedzić, jak to jest... podobno jakieś korale nie moga sie dotykać, bo będą się parzyć ? jak to jest, sa jakies kategorie , który obok którego nie może być ?

Czy ktoś to czytac? :)

Już nie potrafiłem sobie poradzić z cyjano i zapodałem BioGro, na drugi dzień bardzo duża poprawa :)

Czy ktos może mi powiedzić, jak to jest... podobno jakieś korale nie moga sie dotykać, bo będą się parzyć ? jak to jest, sa jakies kategorie , który obok którego nie może być ?

post-26108-0-89443200-1449175111_thumb.jpg

post-26108-0-95385600-1449175150_thumb.jpg

post-26108-0-23066600-1449175173_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę na to, że większośc korali miękkich i lps w momencie styku ze sobą zaczynają się nawzajem parzyć, wygrywa zawsze silniejszy koral. Z kolei polipy i gałązki, w obszarze styku bardzo często usychają bądź tracą tkankę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę na to, że większośc korali miękkich i lps w momencie styku ze sobą zaczynają się nawzajem parzyć, wygrywa zawsze silniejszy koral. Z kolei polipy i gałązki, w obszarze styku bardzo często usychają bądź tracą tkankę.

Tak samo jest z miekimi? bo widziałem jak niektórzy mają gęsto posadzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.