Ludek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Witam Mam problem z filtrem, wymieniłem wkłady,membranę i żywicę ( leżała w szczelnie zamknietym pudełku jakiś rok ) co może być winne, miernik TDS pokazuje ponad 100 ! dodam że miernik jest sprawdzany i jest dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianf Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 a wkłady wypłukałeś przed podpięciem membrany?? szczególnie węgiel. a te 100 to po ro czy di?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 No własnie nic nie wypłukiwałem :/ róznie pokazuje, raz sto raz więcej i to juz z podpiętym DI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 upewnij się ze membrana jest dobrze wcisnięta. Sprawdź również uszczelki na membranie bo być może bierze "lewą" wodę Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianf Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 a po ro ile masz może tylko di jest walnięta a reszta ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Membranę sprawdzałem ( wcisłem do końca ). Jutro odłączę żywicę i sprawdzę same RO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianf Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 zacząłbym własnie od tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Membrana ( leżała w szczelnie zamknietym pudełku jakiś rok ), ale czy była wilgotna? Zobacz jaki jest wynik samej wody a następnie dodawaj membranę i sprawdzaj jaki wynik po Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Membrana ( leżała w szczelnie zamknietym pudełku jakiś rok ), ale czy była wilgotna? Zobacz jaki jest wynik samej wody a następnie dodawaj membranę i sprawdzaj jaki wynik po Wkłady i membrana były kupione nowe, żywica leżała rok, ale była zamknieta, jak ja wsypywałem wygladała na suchą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianf Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 A powinna być chyba wilgotna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 Hmmm... teraz sprawdziłem bańke z woda pokazalo na TDS 003, jest mozliwe że woda po odstaniu pokazuje inny wynik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2015 mierzysz w "szklance" ? może była brudna poza tym jak się montuje to najpierw puszczasz wodę z odpiętym ogranicznikiem i bez żywicy - żeby wypłukać węgiel - i lejesz tak ze 30-40 min w ściek potem podłączasz żywicę i lejesz w ściek kolejne 20 min - i dopiero mierzysz .. w czystym naczyniu (chyba że TDS masz przepływowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Może się stać tak,ze choć nieprzeplukalem wkładów i po podłączeniu wszystkiego dopiero po spuszczeniu około 100lat TDS zaczął pokazywać 000 ? nie będą teraz te parametry skakać na mierniku TDS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 nie przepłukałeś ? - mogła się przytkać membrana a wtedy to wróżenie z fusów co będzie się działo zdejmij ogranicznik i lej wodę ściek z pół godziny - potem podłącz i zobacz .. może być dobrze albo .. tak sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Witam serdecznie kolegow! Nie chciałbym zakladac nowego tematu bo o filtrach jest sporo wiec sie podepne pod ten, tak sobie wybralem :-) Moj problem jest troszkę inny bo dotyczy cofajacej sie wody w prefiltrach. Moze tak ma byc? Nie wiem, nie znam sie. Czytalem sporo ale nie znalazlem odpowiedzi. W kazdym razie jak zakrecam wodę zaworem na zasilaniu to leci jeszcze jakis czas woda czysta i jak by mocniej brudna. Ostatecznie konczy sie tym, że pierwszy filtr jest w połowie bez wody, drugiego nie widzę bo pojemnik nie jest przeźroczysty, a w żywicy jest pelno pęcherzyków powietrza. Co sie dzieje z membraną, tego nie wiem ale wydaj sie, ze jest bez wody. Czytalem gdzies o zaworku zwrotnym, który powinien byc na wyjsciu czystej wody z membrany. Niestety ja takiego nie mam. Czy to moze byc powodem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Do usunięcia, odpowiedziałam na stary post Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 dziwne .. a niby DOKĄD się cofa woda ? to by znaczyło że masz zapowietrzone rury i nieszczelny zaworek masz podłączone bezpośrednio do sieci czy jakaś pompa jeszcze ? nie cieknie czasem ? tak czy siak jeżeli układ nie jest zapowietrzony NIE MA PRAWA się cofać może za to się lać woda z odpływu / ogranicznika i wtedy może się zapowietrzyć - grawitacja jednak istnieje trzeba odpowietrzyć cały filtr dać zaworki , albo odpływ wyżej niż filtr Do usunięcia, odpowiedziałam na stary post nie stary - z dziś było pytanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Tak, ale odpowiedziałam na pytanie z grudnia, a nie na dzisiejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 "...nieszczelny zaworek.." hmmm a o jakim zaworku mowisz? Podlaczenie mam bezpośrednie do sieci i nic nie cieknie. Jeszcze jak bys mogl podac krótką instrukcję jak prawidlowo odpowietrzyc taki filtr... Będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 skoro nie cieknie to jest szczelne jaka instrukcja .. jeśli jest dobrze poskładany to zalać wodą i nie dopuścić do zapowietrzenia - albo zaworkiem albo odpływ wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Tak, tylko o jakim zaworku mowa bo jedyny to ten na zasilaniu. Innego nie bylo i nie ma. Odplyw wody czystej mam wyzej od filtra, a brudnej mniej wiecej na rownym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Łukasz kup sobie zaworek przeciwzwrotny do RO taki: http://aquatec.com.pl/pl/zlacza-i-akcesoria/909-zaworek-przeciwzwrotny-na-waz-6mm.html i po sprawie Odnośnie nie wypłukanych prefiltrów przed membraną to najprawdopodobniej one ją załatwiły, zwłaszcza węgiel. Jak podłączymy nowe prefiltry to poprzez wyczepienie wężyka płuczemy przynajmniej 3-4 minuty na każdy prefiltr dopiero wpinamy pod membranę.... Cytuj Akwarium 180L Ricordea&Zoa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Czyli woda normalnie Ci wypływa z filtra - jak z przewróconej butelki można unieść rurki w górę (ja tak mam i złapać jakim zaciskiem od kabli) , a potem dopiero w dół do ścieku - żeby się nie zapowietrzało, albo dokupić zaworek/ zaworki Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Wlasnie o takim zaworku gdzies czytalem, wiem ze powinien byc dlatego we wczesniejszym poscie o niego pytałem. Jutro go założę i zobaczymy jaki bedzie efekt. Tak wogule to chyba zalatwie temat zaworkiem czterodrożnym i nie bede zamykal wody na zasilaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 Jeszcze jedno małe pytanie, czy w filtrze RO DI może być cały czas ciśnienie wody??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach