Skocz do zawartości
Ludek

Problem z filtrem RO + DI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z filtrem, wymieniłem wkłady,membranę i żywicę ( leżała w szczelnie zamknietym pudełku jakiś rok ) co może być winne, miernik TDS pokazuje ponad 100 ! dodam że miernik jest sprawdzany i jest dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wkłady wypłukałeś przed podpięciem membrany?? szczególnie węgiel.

a te 100 to po ro czy di??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie nic nie wypłukiwałem :/ róznie pokazuje, raz sto raz więcej i to juz z podpiętym DI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upewnij się ze membrana jest dobrze wcisnięta. Sprawdź również uszczelki na membranie bo być może bierze "lewą" wodę

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po ro ile masz może tylko di jest walnięta a reszta ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membranę sprawdzałem ( wcisłem do końca ). Jutro odłączę żywicę i sprawdzę same RO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana ( leżała w szczelnie zamknietym pudełku jakiś rok ), ale czy była wilgotna?

Zobacz jaki jest wynik samej wody a następnie dodawaj membranę i sprawdzaj jaki wynik po

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana ( leżała w szczelnie zamknietym pudełku jakiś rok ), ale czy była wilgotna?

Zobacz jaki jest wynik samej wody a następnie dodawaj membranę i sprawdzaj jaki wynik po

Wkłady i membrana były kupione nowe, żywica leżała rok, ale była zamknieta, jak ja wsypywałem wygladała na suchą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... teraz sprawdziłem bańke z woda pokazalo na TDS 003, jest mozliwe że woda po odstaniu pokazuje inny wynik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

mierzysz w "szklance" ? może była brudna

poza tym jak się montuje to najpierw puszczasz wodę z odpiętym ogranicznikiem i bez żywicy - żeby wypłukać węgiel - i lejesz tak ze 30-40 min w ściek

potem podłączasz żywicę i lejesz w ściek kolejne 20 min - i dopiero mierzysz .. w czystym naczyniu (chyba że TDS masz przepływowy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się stać tak,ze choć nieprzeplukalem wkładów i po podłączeniu wszystkiego dopiero po spuszczeniu około 100lat TDS zaczął pokazywać 000 ? nie będą teraz te parametry skakać na mierniku TDS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie przepłukałeś ? - mogła się przytkać membrana a wtedy to wróżenie z fusów co będzie się działo

zdejmij ogranicznik i lej wodę ściek z pół godziny - potem podłącz i zobacz .. może być dobrze albo .. tak sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie kolegow! Nie chciałbym zakladac nowego tematu bo o filtrach jest sporo wiec sie podepne pod ten, tak sobie wybralem :-)

Moj problem jest troszkę inny bo dotyczy cofajacej sie wody w prefiltrach. Moze tak ma byc? Nie wiem, nie znam sie. Czytalem sporo ale nie znalazlem odpowiedzi. W kazdym razie jak zakrecam wodę zaworem na zasilaniu to leci jeszcze jakis czas woda czysta i jak by mocniej brudna. Ostatecznie konczy sie tym, że pierwszy filtr jest w połowie bez wody, drugiego nie widzę bo pojemnik nie jest przeźroczysty, a w żywicy jest pelno pęcherzyków powietrza. Co sie dzieje z membraną, tego nie wiem ale wydaj sie, ze jest bez wody. Czytalem gdzies o zaworku zwrotnym, który powinien byc na wyjsciu czystej wody z membrany. Niestety ja takiego nie mam. Czy to moze byc powodem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dziwne .. a niby DOKĄD się cofa woda ? to by znaczyło że masz zapowietrzone rury i nieszczelny zaworek

masz podłączone bezpośrednio do sieci czy jakaś pompa jeszcze ? nie cieknie czasem ?

tak czy siak jeżeli układ nie jest zapowietrzony NIE MA PRAWA się cofać

może za to się lać woda z odpływu / ogranicznika i wtedy może się zapowietrzyć - grawitacja jednak istnieje :)

trzeba odpowietrzyć cały filtr

dać zaworki , albo odpływ wyżej niż filtr

Do usunięcia, odpowiedziałam na stary post :(

nie stary - z dziś było pytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale odpowiedziałam na pytanie z grudnia, a nie na dzisiejsze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...nieszczelny zaworek.." hmmm a o jakim zaworku mowisz?

Podlaczenie mam bezpośrednie do sieci i nic nie cieknie.

Jeszcze jak bys mogl podac krótką instrukcję jak prawidlowo odpowietrzyc taki filtr... Będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

skoro nie cieknie to jest szczelne

jaka instrukcja .. jeśli jest dobrze poskładany to zalać wodą i nie dopuścić do zapowietrzenia - albo zaworkiem albo odpływ wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko o jakim zaworku mowa bo jedyny to ten na zasilaniu. Innego nie bylo i nie ma. Odplyw wody czystej mam wyzej od filtra, a brudnej mniej wiecej na rownym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz kup sobie zaworek przeciwzwrotny do RO taki:

http://aquatec.com.pl/pl/zlacza-i-akcesoria/909-zaworek-przeciwzwrotny-na-waz-6mm.html

i po sprawie :)

Odnośnie nie wypłukanych prefiltrów przed membraną to najprawdopodobniej one ją załatwiły, zwłaszcza węgiel. Jak podłączymy nowe prefiltry to poprzez wyczepienie wężyka płuczemy przynajmniej 3-4 minuty na każdy prefiltr dopiero wpinamy pod membranę....

Akwarium 180L Ricordea&Zoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czyli woda normalnie Ci wypływa z filtra - jak z przewróconej butelki

można unieść rurki w górę (ja tak mam i złapać jakim zaciskiem od kabli) , a potem dopiero w dół do ścieku - żeby się nie zapowietrzało, albo dokupić zaworek/ zaworki

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o takim zaworku gdzies czytalem, wiem ze powinien byc dlatego we wczesniejszym poscie o niego pytałem. Jutro go założę i zobaczymy jaki bedzie efekt.

Tak wogule to chyba zalatwie temat zaworkiem czterodrożnym i nie bede zamykal wody na zasilaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno małe pytanie, czy w filtrze RO DI może być cały czas ciśnienie wody???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.