ymek007 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Witam wybieram sie na tygodniowe wakacje i moja solniczka zostanie sama a zatem mam pytania jak karmicie ryby podczas wakacji (nie mam automatycznego karmika) oraz co robicie z odpieniaczem bo ktoś musi go wymieniać ?dzięki za wszelkie rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 przeszkolić kogoś z rodziny albo sąsiada kupić karmnik tydzień bez odpieniacza (zdjęty kubek żeby tylko napowietrzał wodę) akwarium wytrzyma ... chyba że ktoś mocno przekarmi albo ... (już o tym pisałem) można podłączyć pompę perystaltyczną z ebaya (5 - 10$) pod programator czasowy (np. cyfrowy minimalny czas nastawy 1minuta) i niech raz czy 2x dziennie odsysa urobek z kubka do jakiej "butelki" ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 przeszkolić kogoś z rodziny albo sąsiada kupić karmnik tydzień bez odpieniacza (zdjęty kubek żeby tylko napowietrzał wodę) akwarium wytrzyma ... chyba że ktoś mocno przekarmi albo ... (już o tym pisałem) można podłączyć pompę perystaltyczną z ebaya (5 - 10$) pod programator czasowy (np. cyfrowy minimalny czas nastawy 1minuta) i niech raz czy 2x dziennie odsysa urobek z kubka do jakiej "butelki" ... Przepraszam, bo pewnie glupie pytanie, ale niby czemu bez odpieniacza?! Ja wyjezdzam dosyc czesto, i akwa daje rade. Jedynie prosze zawsze kogos, by karmil zwierzaki wedlug rozpiski. A ostatnio zainwestowalem w karmik i nawet bez obslugi ludzkiej daje rade. Urobek z kubka, to nawet jak jestem, nie czyszcze czesciej niz raz na tydzien . Czyli wszystko zle robie? A akwa ma sie b dobrze (nawet lepiej gdy mnie nie ma, bo rece nie sa moczone... a tak zawsze cos kusi ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Zależy jaki masz duży kubek i jak ustawiony odpieniacz ale : braknie prądu na chwile i odpieniacz przeleje urobek z kilku dni - to może być problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Niestety nikogo nie bedzie w domu a bez odpieniacza sądzę że troszeczke krucho bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Zależy jaki masz duży kubek i jak ustawiony odpieniacz ale : braknie prądu na chwile i odpieniacz przeleje urobek z kilku dni - to może być problem A teraz rozumiem. O prądzie nie pomyślałem, szczerze, po prostu tu się nie zdarza coś takiego... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 a na ReefHub zaglądałeś? http://reefhub.pl/akwarium-bez-opieki/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 A teraz rozumiem. O prądzie nie pomyślałem, szczerze, po prostu tu się nie zdarza coś takiego... . np. gody ślimaków i tez masz pełny kubek w kilka h ... ja jak jadę dłużej niż na 3 dni zdejmuję kubek - lepiej nie ryzykować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 No ja wybieram sie na całe 8 dni i solniczka będzie sama ale to fakt że umnie nie ma czegos takiego że nie ma prądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 No ja wybieram sie na całe 8 dni i solniczka będzie sama ale to fakt że umnie nie ma czegos takiego że nie ma prądu To podobnie jak u mnie- cos takiego jak brak pradu nie istnieje. Stad moje, moze dziwne, pytania ... Ja w przeciagu roku zycia mojego akwa kilkanascie razy wyjezdzalem, i nigdy nic sie nie stalo. Moze mialem szczescie... bo o slimakach tez nie pomyslalem... choc zadnych par nie trzymam w akwa, wiec amory raczej niemozliwe. Teraz za to zaczynam myslec, po waszych wpisac, bo kolejny wyjazd sie szykuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 a czy ryby padna bez karmienia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Dwa dni wytrzymaja, ale dluzej bym nie ryzykowal. A co masz za ryby w tym swoim akwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) a czy ryby padna bez karmienia ? chcesz przez 8 dni nie karmić ryb??? A czy zakup automatycznego karmnika to za duży problem? Te najprostsze nie są kosmicznie drogie. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 zebra ,żółtek,błazenek, reszta bez znaczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) A nie masz mozliwosci kupienia jakiegos karmnika na ten czas? I wsypac im tam chociazby jakies algi. Moje bez problemu jedza (nawet sie na nie ciesza). Jedynie musialbys je wczesniej zaczac tym karmic, by sie przyzwyczaily... Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Creol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Grudnia 2015 Ale bądź choć w miarę dokładny - bo o ile pamiętam to masz Zebrasoma veliferum i Zebrasoma flavescens czyli 2x "zebra" a do tego z 10 innych rybek ? i to w małym zbiorniku ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sliwka220 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 tak przy okazji, przejrzałem dostępne w sklepach automatyczne karmniki i wszystkie wydają się mieć zastosowanie tylko do suchego pokarmu. Czy spotkał się ktoś z karmnikiem, który mógłby dozować np wcześniej rozpuszczoną mrożonkę? Cytuj Baniak: http://nano-reef.pl/...pa/#entry792455 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madizal Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 tak przy okazji, przejrzałem dostępne w sklepach automatyczne karmniki i wszystkie wydają się mieć zastosowanie tylko do suchego pokarmu. Czy spotkał się ktoś z karmnikiem, który mógłby dozować np wcześniej rozpuszczoną mrożonkę? Jak to sobie wyobrażasz - mięsko w karmidełku w temperaturze pokojowej przez np. 7 dni ? Cytuj Akwarium przód, boki OPTI 200l (100x40x50), Odpieniacz: Comline® DOC Skimmer 9004 + Comline® Filter 3162 (Reefpack 250), Cyrkulacja: 2xJebao RW-4, Newa Wave 1.6 adj, Światło: 4X39W Blau Lumina (2xGiesemann Actinic Blue,1xPower Chrome Aquablue,1xGiesemann Super Actinic), Dolewka: Tunze Osmolator 3155, Sump: Brak, 13kg żywej skały, 18kg żywego piasku, grzałka Newa Therm 75W umieszczona w filtrze, Zasilacz awaryjny 400W akumulator AGM 12V55Ah 12h pracy zbiornika, Filtr osmozy: Aqua Vita RO4 - DEMI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Mi jak zostanie przez noc to rano nie da sie podejść do szklanki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Karmik sprawdzi sie najlepiej w przypadku pokarmu suchego-tonacego. Nalezy tak umiejscowic karmik, aby spadajacy pokarm trafial w okolice pompy cyrkulacyjnej. Inaczej pokarm moze tonac zbyt szybko. Dobrze jest tez przez jakis czas uczyc ryby jesc taki pokarm zanim bedziemy polegac na karmiku. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Jak każdy- też mam wakacyjny dylemat. Z dolewką nie ma problemu- 20 litrów (bo taki mam zbiornik na dolewkę) mi z 64brutto nie odparuje, ale z karmieniem to już tak. Od maja przez 2-3 miesiące będzie mi rybki karmił dwukomorowy Eheim Twin, a ja będę bacznie obserwował jak się sprawuje i eksperymentował z dawkami. Na przełomie lipiec/sierpień wyjeżdżam na dwa tygodnie i mam nadzieję że jakaś katastrofa się nie wydarzy. W dniu wyjazdu zrobię też podmianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) przykrywam szczelnie w miarę akwarium i sump płytą plexi ,jak odparuje to max 3cm,żadnej dolewki, odpieniacz na max sucho 8dni bez karmienia nic im nie będzie,jeśli cały rok są normalnie karmione wszystko ps.najlepiej zrobić sobie właśnie taką próbę z tym co napisałem wyzej teraz gdy jesteście w domu te 8 dni i po sprawie Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 8dni bez karmienia nic im nie będzie,jeśli cały rok są normalnie karmione wszystko no ... 130l zbiornik, niecałe 2 miesiące, przerybiony ... o - znalazłem ... http://nano-reef.pl/topic/79781-szara-trawka-nie-otwiera-sie/#entry811363 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 2 chromisy, 2 garbiki, 3 dascyllusy, 2 Blazenki i 2 zebrasomy widać na pierwszym planie. Nie wiadomo, co po drugiej stronie skały. Jeśli połowa tych ryb nie ma znaczenia, to może oddaj je komuś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Moja sąsiadka oprócz karmienia umie już obsłużyć odpieniacz, jeszcze trochę i podmianke zrobi Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach