Rafa0302 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Witam. Kupiłem ze skałą. Szybko się rozrasta - z przerzutami na odległe skały. Jak się z tym uporać. Czy jest naturalny zjadacz:-) Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 a po co się uporać z rurówkami?to pożyteczne Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Rzadko bo rzadko, ale czasami naprawdę mogą stać się plagą. Zjadają je niektóre ryby, ale większość będzie albo za duża do 110 litrów, albo będzie również podjadała koralowce. Jakiś Canthigaster szybko by sobie z nimi poradził, ale oczywiście zjada również inne bezkręgowce, poza tym jest toksyczny. Najbezpieczniejsze byłyby chyba wurdemanni, zwykle jedzą takie małe rurówki. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 do tego Pensetniki chetnie wyjedzą rurówki, aiptasie i... czesc LPSów Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Rurówki masz takie niebieskie czy to tylko odbicie nienieskiego LEDa? Bardzo ładnie wyglądają - ja bym zostawił Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Aiptazje też ładnie wyglądają, jak im się bliżej przyjrzeć... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 No to mam problem. Ręczna robota i tyle. Jak było ich kilka, kilkanaście to było ok. Ale teraz są setki i boję się że to takie plenne. Czy te rurówki to Hydroidy? One są białawe. Aiptasie kilka sztuk-ok. Ale kilkadziesiąt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2015 Nie to nie hydroidy. Rurowki sa osiadlymi wieloszczetami Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafa0302 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2015 Może jakiś składnik wody by im szkodził. Mogę przełożyć czasowo życie do innego baniaka. Skała z nimi jest na dnie. Upuszczę wodę zostawiając 1/20 lub całość i mógłbym czymś opłukać skałę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 Nie psuć, super wyglądają 'porastając' stropy półek skalnych, przynajmniej u mnie, korale od góry a rurówki od dołu skały, a jak osiągną średnicę 4-5 cm są naprawdę imponujące :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach