Guest Report post Posted December 26, 2015 Chciałabym przedstawić moje LPSowe akwarium. Start akwarium: 13.12.2015 Wymiary: 60x60x50cm + Sump Aquaforest Lampa: Radion XR30 Odpieniacz: AF160 Obieg: Jebao 6000 Filtr przepływowy: AF90 - z Zeo Mix, Phosphate Minus, Carbon Skała: syntetyczna AF Akwarium zostało zalane w całości wodą z moich akwariów. Część skały moczyłam w sumpach od około miesiąca, kilka dni temu dołożyłam jeszcze kilka kawałków. Nie jestem mistrzem aquascapingu wiec pewnie coś jeszcze poprzestawiam, żeby wyeksponwać te korale na których mi zależy, żeby je pokazać Z ryb w akwarium narazie pływa pterapogon kauderni, który w moim sumpie żył od kilku miesięcy:) Jedyne ryby jakie planuję to anthiaski. Poniżej kilka zdjęć z dzisiaj i sprzed kilku dni: (Lepsze zdjęcie całości zrobię na dniach - tu tylko telefon) Pozdrawiam, Debora Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollo_c Report post Posted December 26, 2015 (edited) Koralowce włożone do akwarium ok 2 tyg temu Co tu komentować. [Krypto]Reklama sumpa i tyle. mobilnie Edited December 26, 2015 by karollo_c (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartolomeo84 Report post Posted December 26, 2015 Korale piękne:) Jak wy to robicie, że tak dobrze się mają po 2 tygodniach od zalania? Ja mam akwarium odpalone 4 miesiące temu i mam problemy z utrzymaniem korali... Quote BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted December 26, 2015 Korale piękne:)Jak wy to robicie, że tak dobrze się mają po 2 tygodniach od zalania? Ja mam akwarium odpalone 4 miesiące temu i mam problemy z utrzymaniem korali... Korale były u mnie w akwarium i woda w całości była zlana z moich akwariów które mam w pokoju:) Korale były włożone tego samego dnia. @karollo_c Nie wiem co mogłabym reklamować-chyba tylko spełnianie marzeń Quote Share this post Link to post Share on other sites
Coltrane Report post Posted December 26, 2015 (edited) Bardzo ladnie, 100pytan do królowej nano reef w górnej czesci masz jakas polke czy cos sie odbija od szyby? Jak duzo zeo trzymasz i jak czesto wymieniasz? Ballinga juz ciągną? Jak karmisz LPS-y? Jaki masz cykl świecenia? Podmiany ile litrow i jak czesto? Daj fotki sumpa. Sol AF pb? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edited December 26, 2015 by Coltrane (see edit history) Quote dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Share this post Link to post Share on other sites
hernio Report post Posted December 26, 2015 To kiedy akwarium z miękkimi ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted December 26, 2015 Bardzo ladnie, w górnej czesci masz jakas polke czy cos sie odbija? Jak duzo zeo trzymasz i jak czesto wymieniasz? Ballinga juz ciągną? Jak karmisz LPS-y?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odbija się 420 sps. Zrobię lepsze zdjęcie już bez odbicia:) Zeo mixu mam około 200g - właściwie to nie wiem czy jest bardzo potrzebny-ale nie chciałam zabardzo zmieniać wody w której żyły do tej pory. Ballinga nie planuje- spróbuję tylko na podmianach z sps (sól AF PRS-podmiany co tydzień ) Lpsy karmilam dopiero dwa razy bo na starcie nie chce przeginac:) Ale klasycznie:mrozonki+pokarm w proszku;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Coltrane Report post Posted December 26, 2015 Dzieki! Powodzenia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted December 26, 2015 To kiedy akwarium z miękkimi ? Nie planuję Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnT Report post Posted December 26, 2015 Jedyne ryby jakie planuję to anhiaski. - literówka Witam Ale akwa nie troszkę za małe jak na Pseudanthias lub anthias Może jak co coś z rodziny - Baki np : Stonogobiops , Paragobiodon , Gobiodon , i mój faworyt z tego gatunku rodzinka Eviota Akwa ciekawie się zapowiada Pozdrawiam acha pytanie cyrkulacja zrobiona na obiegu ??? Quote ...Widzimy, ale jesteśmy ślepi Rzucamy cienie bez światła Po nas będzie przed Od młodości do nędzy Nadal umieramy, dopóki nie żyjemy .... Share this post Link to post Share on other sites
maximus44 Report post Posted December 26, 2015 Debora te Lps-y to jawa czy sen? pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted December 26, 2015 Witam Ale akwa nie troszkę za małe jak na Pseudanthias lub anthias Może jak co coś z rodziny - Baki np : Stonogobiops , Paragobiodon , Gobiodon , i mój faworyt z tego gatunku rodzinka Eviota Akwa ciekawie się zapowiada Pozdrawiamacha pytanie cyrkulacja zrobiona na obiegu ??? Zobaczymy jak to będzie z rybkami:) Zapomniałam o cyrkulacji: 2xwavebox (2xtunze 6055) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konradek Report post Posted December 26, 2015 Ta lampa ma 30W? Czy to wystarczy dla tych korali? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hernio Report post Posted December 26, 2015 Ta lampa ma 30W? Czy to wystarczy dla tych korali? 120W Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konradek Report post Posted December 26, 2015 Ok, dzięki, to wiele wyjaśnia Quote Share this post Link to post Share on other sites
AnT Report post Posted December 26, 2015 Filtr przepływowy: AF90 - z Zeo Mix, Phosphate Minus, Carbon w jakim celu - Zeo Mix ? niwelujemy by nie było pożnie efektu z no3 ? czy po coś innego ? choć przy lps to nie łapie bo lubią trochę chyba że utrzymujesz na danym poziomie ? ale co przy tym idzie wyższe po4 jak pamiętam Quote ...Widzimy, ale jesteśmy ślepi Rzucamy cienie bez światła Po nas będzie przed Od młodości do nędzy Nadal umieramy, dopóki nie żyjemy .... Share this post Link to post Share on other sites
danp Report post Posted December 26, 2015 Piekne scoly, ladnie sie zapowiada. Dziwnie sie czyta ten jad na tym forum w niektorych tematach. To tak specjalnie? Quote 380l FOWLR sie robi, beda rybki... 190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem... link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361 link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/ Share this post Link to post Share on other sites
berklej Report post Posted December 26, 2015 Korale piękne:) Jak wy to robicie, że tak dobrze się mają po 2 tygodniach od zalania? Ja mam akwarium odpalone 4 miesiące temu i mam problemy z utrzymaniem korali... no własnie Debora opisuje jak to robią Jedni podglądają gotowe recepty inni szukają w tym reklamy. Nawet jeśli jest to jakiś rodzaj reklamy, to jakie to ma znaczenie, skoro pokazuje bez tajemnic w prosty sposób jak prowadzić, a nie tylko założyć zbiornik z konkretnym przeznaczeniem. Bardzo mnie ciekawi ten sump oraz w jaki sposób masz podłączony węgiel oraz Phosphate minus. Dokładniejsze zdjęcia byłby mile widziane Zdjęcia super, z ciekawością będę przyglądał się rozwojowi akwarium. Quote początek 300 l Share this post Link to post Share on other sites
karollo_c Report post Posted December 26, 2015 (edited) Zwyczajnie zauważam, że na chwalenie baniaka trochę za wczesnie. To trochę jakby na wystawie, na targach. Dajemy pięknie wypasione korale i oczywiście pierwszego dnia jest super, wszyscy mówią WOW. Nie twierdzę, że akwarium nie będzie ładne. Z reszta czasami zerkam na wątek Aurorki. Akwaria ma zacne. W moim odczuciu ten wątek ma cel ukazania nowego produktu. Jeśli ktoś tu widział jad ... Do lekarza. I to nie okulisty. mobilnie Edited December 26, 2015 by karollo_c (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fox Report post Posted December 26, 2015 Akurat widziałem te korale u Debory już dawno temu - z tym że w szczepkowym czekały sobie na odpowiednie szkło - więc owo piekno i "wypasienie" jak to Kolega Karol określił nie powstały na farmie na drugim końcu świata a na oko 130cm obok - bardziej w stronę ściany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollo_c Report post Posted December 26, 2015 (edited) Ok. Fox ale ja nie neguje wyglądu korali. Są bezsprzecznie 1 klasa. Nie wychowały się jednak w tym akwarium a o nim jest ten watek. mobilnie Edited December 26, 2015 by karollo_c (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted December 26, 2015 Ok. Fox ale ja nie neguje wyglądu korali. Są bezsprzecznie 1 klasa. Nie wychowały się jednak w tym akwarium a o nim jest ten watek. mobilnie Kiedy jest odpowiedni czas na założenie wątku o danym akwarium? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fox Report post Posted December 26, 2015 (edited) "To trochę jakby na wystawie, na targach. Dajemy pięknie wypasione korale i oczywiście pierwszego dnia jest super" To rozwiń proszę powyższe zdanie tak abym lepiej zrozumiał jego sens - bo ja odniosłem wrażenie że sugerujesz że póki co jest super, a za chwilę korale będą wyglądały gorzej. "Nie wychowały się jednak w tym akwarium a o nim jest ten watek." To jak np ja przeniose korala z zaplecza do głównego , lub odwrotnie, albo co gorsza przeniosę go ze skałki na skałkę obok to też jest już koral "nie wychowany w danym miejscu/akwarium" ? Edited December 26, 2015 by Fox (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
karollo_c Report post Posted December 26, 2015 (edited) @Fox. Pewnie bedzie super ale to ocenimy pozniej. "To jak np ja przeniose korala z zaplecza do głównego , lub odwrotnie, albo co gorsza przeniosę go ze skałki na skałkę obok to też jest już koral "nie wychowany w danym miejscu/akwarium" tak p. Fox. Bo wątek był o (nowym) akwarium nie przekładaniu korali . mobilnie Edited December 27, 2015 by karollo_c (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fox Report post Posted December 26, 2015 (edited) @Fox. Pewnie bedzie super ale to ocenimy pozniej. ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie..było by tak gdybym zapytał : "Drogi Kolego Karolu - jak myślisz - czy dalej będzie super czy kicha" ? edit: tak szybko edytujesz posty że ciężko nadążyć Edited December 26, 2015 by Fox (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites