Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Witam to ustrojstwo z załączonych zdjęć jest wszędzie brązowe gluty z bąblem na końcu. co można z tym zrobić jak sie bronić? pomiary wody : pH : 8,1 KH: 11 NH3 : 0 No2: 0 NO3 : Ca: 430 MG 1170 sól : 1.023 T : 25 Edytowane 12 Lutego 2016 przez Majaccg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 DINO ... poczytać na forum ,polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 dino - dojrzewanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Ile ma baniak? Stosowałeś chemiclean? Poczytaj o Dino - ostatnio przewijał się już podobny temat na forum. http://nano-reef.pl/topic/80635-plaga-dino-czy-cyjano/#entry820065 Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 nie świeć tyle - 6h niebieskie i 4 białe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 I spokojnie czekaj:) samo zejdzie nie panikuj to jest normalne stadium dojrzewania:) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Baniak ma jakoś 2,5 miesiąca a t co widać wywaliło mi przez 2 dni wcześniej był spokój Na razie chemii nie lałem jadę na podmianie 30 l na tydzień baniak ma 300 litrów co do świecenia to mam lampę LED sun rise 3 pasma biel niebieskie i fiolet jakiś pomysł co do czasu oświetlania załączać fiolet czy tak jak kolega silvia proponuje 6h niebieskie i 4 białe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) po co robisz podmiany wody skoro nic w akwarium nie ma ? Podmianami będziesz tylko dokarmiał DINO. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 No i teraz będziecie krzyczeć ale za namową kumpla pracującego w sklepie ze słonym wyposażeniem do akwa oczywiście nawkładałem: http://nano-reef.pl/topic/72693-swiezak-sklada-szkielko-120x50x50/page__st__20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Odsysać wszystko co się da, zaprzestać podmian i lania wszystkiego prócz bakterii i pożywki dla nich w postaci polimerów, żadnych innych pożywek. Na cylkulatory wata - często zmieniać. Możliwe że na samych bakteriach się uda zwalczyć dino bo to świeży zbiornik. Jeśli nie to zostaje woda utleniona. Do sumpa węgiel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Bakterie są konkurencją dla dino ale nie można namnażania wspomagać węglami bo dino się tym żywi . Tak jak kolega napisał do bakterii dawaj polimery i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Dobra piasek przemielony i oddessany rozłożony cieniutko nadnie cyrkulatory obłożone lampa przestawiona. teraz pytanie co z ballingiem czy odstawić jakiś konkretny zestaw bakteryjek i polimerów polecacie? i czy w jakiś sposób walczyć z dino na skale w sęsie mechanicznie czy czekać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Zmien doradce! Balling teraz? cakowicie zaprzestan dolewania czegokolwiek do baniaka poza bakteriami... usuwaj glona fizycznie - odsysaj .. wode przelewaj przez wate i spowrotem do baniaka. Nie rob podmian. masz ponad 400W swiatla? jaki cykl swietlny? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Po co ci balling? Do czego, chyba korale nie przetrwały co?, jak odpieniacz chodzi na sucho czy na mokro? Jakie masz dwa podstawowe parametry?Jakiej firmy masz testy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Dobra po koleji Baling odłączony (co do korali to padła tylko jedna szczepka reszta sie trzyma) LAmpa 192 waty mocy elektrycznej na 64 diodach soczewkowych lampa firmowa http://www.aqacenta.com.au/SA01590/AQUA-PRO-PLUS-A015_dash_90-%2864-LED%29/pd.php lampa Teraz nastawiłem na 6 godzin niebieskie i 4 białeg światło wcześniej chodziła na programie standardowym 10 godzin dziennie kombinacja białego i niebieskiego a na noc fiolet na 10% mocy kanału Testy Zestaw AQUAset 1 basic Zoolek Ca i Mg firmy Salifert Co do odpieniacza to dobre pytanie ale raczej na sucho bo do kubka przedostaje się jedynie brązowa sztywna piana o dużych pęcherzach parametry jak w pierwszym poście pH : 8,1 KH: 11 NH3 : 0 No2: 0 NO3 : Ca: 430 MG 1170 sól : 1.023 T : 25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 A po4 i no3? Odpieniacz ustaw na mokro, niech wywala ta zasyfiona wodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Ustaw odpieniacz na "prawie" mokro świecenie zwiększaj o godzinę na tydzień i to co wcześniej koledzy pisali - odsysać (codziennie) przez watę przecedzić i wodę z powrotem (po 2 - 3 tyg powinno odpuścić chyba że masz bogatą wodę) żadnych podmian a lać tylko bakterie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Jak masz lampę UV to możesz włączyć, skutecznie wybije dino w toni co znacznie ograniczy jego roznoszenie się po baniaku. Ma to też swoje wady bo wybije bakterie. Ja stosowałem z pozytywnym skutkiem przy dino 24h UV potem już tylko bakterie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) po4 :0 no3 0,0 według testu zoolek odpienniek przestawiony podajcie jeszcze jakiego producenta bakterie i mowa była jeszcze polimerach dla nich ? no kurna lampki UV nie mam chyba że to da rade? w lampie Channel C = UV Epileds 405-410nm 3watt - 5pcs : Violet Epileds 420-430nm 3watt - 5pcs Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Majaccg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 np. BioDigest czy PURE Marine (te drugie są fajne bo w kulach żelowych) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Jak koledzy pisali wyzej, nic nie rob poza bakteriami i odsysaniem jak czesto sie da. Woda przez włóknine ido akwarium nie dolewac świeżej. Świecenie w miare krótko .Moje akwa blisko pol roku dojrzewalo az siu ustabilizowalo samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
madizal Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 Sprawdź u kogoś swój test NO3, tak żebyś był pewny tych wyników. Przy słonym tanie testy nie zawsze są wiarygodne - sam tak miałem. Cytuj Akwarium przód, boki OPTI 200l (100x40x50), Odpieniacz: Comline® DOC Skimmer 9004 + Comline® Filter 3162 (Reefpack 250), Cyrkulacja: 2xJebao RW-4, Newa Wave 1.6 adj, Światło: 4X39W Blau Lumina (2xGiesemann Actinic Blue,1xPower Chrome Aquablue,1xGiesemann Super Actinic), Dolewka: Tunze Osmolator 3155, Sump: Brak, 13kg żywej skały, 18kg żywego piasku, grzałka Newa Therm 75W umieszczona w filtrze, Zasilacz awaryjny 400W akumulator AGM 12V55Ah 12h pracy zbiornika, Filtr osmozy: Aqua Vita RO4 - DEMI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 jeszcze jedno co do maty filtrującej w sumpie jak często wymieniaś na nową czy jakoś pluczecie bo jak narazie co 2 tygodnie dawałem nową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2015 co to za "mata filtrująca" wata/fizelina ? polecam 2 komplety jeden "pracuje" a drugi porządnie wypłukać (ja płuczę pod bieżącą ciepłą) i zostawić do wyschnięcia - za tydzień zmiana - jeden komplet używam ze 4-5x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majaccg Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Chyba pomaga bo bąble powietrza znikneły teraz skała pokryta jest zieloną łąka jak na zdjęciach dokupiłem jeszcze dodatkowe skarpety filtrujące. Kolejne pytania 1) jak długo to trzymać bez podmian kiedy i ile należało by podmienić. 2) jak reagować na tą zieloną trawę czy porostu czekać. 3) Świece tak jak proponowaliście 6h niebieskim i 4h białym jak zwiększyłem o godzinkę zakresy świecenia to zauważyłem znowu pojawiające sie bąbelki i brązowy osad na piasku. przywróciłem ustawienia lampy na 3h niebieskie potem 4h białe i znowu 3 h niebieskie potem nic. Salaris po prostu oszalał cały czas skacze po skale i wcina zielsko bebech wypchany do granic niemożliwość Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Majaccg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach