Skocz do zawartości
Nik@

Nowy projekt 120x50x60

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jestem przed piwkiem :p

Nagrałam filmik, jak porusza się tafla

Przyłapałam dziś mitraxa na dziwnej czynności. Otworzył sobie klapkę w podwoziu i wyjadał cos z bagażnika.

Niezbyt wiele wiem o krabach, ale to pewnie jakaś skrytka na jajeczka i zajmował się pożeraniem swoich jaj?

Pomyślałam, że może krabik głoduje, skoro pożera własne zasoby i dałam mu mała szmatkę alg nori pod skałkę, pod którą mieszka. Co jakiś czas tak mu podaję te algi, bo glona nie ma u mnie ani niteczki.

Spotkałam tez wczoraj znowu pomponiarę po północy :) Nie mam jej jak dokarmiać, bo nie wiem, gdzie mieszka, ale dziewczynka jest dość czujna, gdy jedzenie dla rybek wlewam i na pewno cos sobie złowi. Mitrax nigdy nie wychodzi do karmienia, ale kiedy filmowałam dziś, jak wyjada to cos z siebie, to widziałam, że zamierzył się szczypcami na kiełża. Nie udało mu się tym razem, ale może czasem jakiegoś upoluje?

Fajnie jest obserwować tę gromadkę. Od jakiegoś czasu (tfu) nieszczęścia nie podchodzą zbyt blisko, więc można troche nacieszyć oczy. Gdyby jeszcze udało się znaleźć dom dla pteraśka, to miałabym jeden powód do radości więcej.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co chcesz do niego podłączyć? Policz i wtedy będziesz wiedzieć. Ale myślę że na obieg, odpieniacz i min. jeden cyrkulator powinien dać radę. Ważne aby akumulator był pojemny.

90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 |

Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu sie upieracie przy tym odpieniaczu? Jesli to ma byc zasilanie awaryjne,to niech starczy na jak najdluzszy czas,ja bym podlaczyl obieg,ewentualnie jeden cyrkulator i to wszystko. No i obowiazkowo opozniacz do odpieniacza.

baszurek nadaje mobilnie...

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie upieram przy odpieniaczu, cyrkulator tez nie będzie potrzebny, przynajmniej jeśli chodzi o zabezpieczenie kilku godzin, kiedy jestem w pracy lub nocy, kiedy śpię. W takich przypadkach obieg da radę sam i myślę, że wystarczy. W przypadku jakiegoś wyjazdu na weekend zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem zwykłego brzęczyka do systemu, żeby dodatkowo natlenić wodę, a weźmie on mniej prądu, niż odpieniacz.

Chodzi tylko o podtrzymanie życia i żeby to podtrzymanie jak najdłużej wytrzymało na baterii. Światło będzie musiało wystarczyć zwierzakom dzienne :) Pytanie jakiej mocy wziąć ten UPS, żeby ewentualnie mógł się przydać jeszcze do czegoś innego, a żeby kasy niepotrzebnie za dużo nie wydać. Wolę kupić mocniejszy akumulator, żeby dłużej wytrzymał niż dokładać do ups-a z zapasem mocy na pralkę lodówkę i TV :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spokojnie Ci ta 300 wytrzyma.

90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 |

Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę, że wystarczy, pompa obiegowa (DC24V 4A 42W) ustawiona jest na 60% mocy więc jest spory zapas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka pompe masz na obiegu,bo nie chce mi sie wertowac w watku?

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się że jebao 6000

Tapnięte mobilne z mikrofali :)

Edytowane przez szwagieros (wyświetl historię edycji)

150x50x60h; sump 87x40x45h; PS BP 2x160W; Jecod 6000; Hydor performer Duo 1000 na jednej pompie Aquabee 2000; Tunze 6015,6065;dolewka ebtech; kilka glonów w sumpie:) Teco TC 15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dct 6000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się czytało Twój wątek Nik@. Dwa dni w pracy strzeliły jak z bata :thumbup:

Jestem pełen podziwu i życzę Ci by zapał nie opadł!

My greatest fear is that when I die, my wife will sell my corals for what I told her they cost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Jesteś bohaterem, że przebrnąłes ponad 50 stron :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Jesteś bohaterem, że przebrnąłes ponad 50 stron :-)

To raczej zasługa autorki tematu! Piszesz bardzo obrazowo i ciekawie

My greatest fear is that when I die, my wife will sell my corals for what I told her they cost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo, bardzo mi miło, dziękuję raz jeszcze. Takie posty leją mi miód prosto na serce :)

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać, że ja też obserwuję wszystkie Twoje posty, zwłaszcza że trzy tygodnie temu wystartowałem swoją pierwszą pierwszą solniczkę i już zdążyłem przesiąść się na większy baniak . Mam nadzieję na jeszcze więcej inspiracji

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone przez Tapatalk

Edytowane przez Marcin B (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałam Twój temat, zapowiada się piękne akwarium :) Trzymam kciuki i będę obserwować. Ja sporo błędów popełniłam, czasem przypadkiem, czasem na własne życzenie, ale każdym błędem się "chwalę" tutaj, bo może komuś, kto przeczyta, uda się podobnego uniknąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Nika. Ja też tak zrobię i mam nadzieję, że komuś przyda się mój udział w tym forum.

Pozdrawiam

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie tam przed spaniem

0GdGzO8.jpg

56nskp1.jpg

AAOavK2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechałam dziś do erybki po jakąś pierdołę i wróciłam z euphyllią numer 7... jestem nienormalna :( I tak jestem z siebie dumna, że nie skończyło się na euphylii numer 10 czy 12. Same piękności są na wystawie, ja wzięłam maleńką chyba glabrescens.

One są wszystkie przepiękne, jak im się oprzeć?

Przyszedł tez dziś dozownik jecod dp4, niestety nadal w pudełku, bo nie mam wężyków. Boję się jechać po wężyki do erybki, bo znów się nie powstrzymam przed zakupem korala. Jak to zrobić, żeby kupić w sklepie same rurki i znieczulic się na te cudne korale/ryby/ cokolwiek?

Czy istnieją jakieś koła anonimowych saltoholików? Da się to leczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechałam dziś do erybki po jakąś pierdołę i wróciłam z euphyllią numer 7... jestem nienormalna :( I tak jestem z siebie dumna, że nie skończyło się na euphylii numer 10 czy 12. Same piękności są na wystawie, ja wzięłam maleńką chyba glabrescens.

One są wszystkie przepiękne, jak im się oprzeć?

Przyszedł tez dziś dozownik jecod dp4, niestety nadal w pudełku, bo nie mam wężyków. Boję się jechać po wężyki do erybki, bo znów się nie powstrzymam przed zakupem korala. Jak to zrobić, żeby kupić w sklepie same rurki i znieczulic się na te cudne korale/ryby/ cokolwiek?

Czy istnieją jakieś koła anonimowych saltoholików? Da się to leczyć?

Zamów przez strone:-D i wejdź od razu w zakładkę gdzie trzeba;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tu żyć :) Ja ostatnio, żeby nie wpaść przypadkiem na zakupy do erybki ciągle jeżdżę na rezerwie w baku - wiem, że na tym co mam nie dojadę w obie strony :) Taka sytuacja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ba1d0dbe44d268c0978d77430793cdd9u1087a952.png

Akwarium przód, boki OPTI 200l (100x40x50), Odpieniacz: Comline® DOC Skimmer 9004 + Comline® Filter 3162 (Reefpack 250), Cyrkulacja: 2xJebao RW-4, Newa Wave 1.6 adj, Światło: 4X39W Blau Lumina (2xGiesemann Actinic Blue,1xPower Chrome Aquablue,1xGiesemann Super Actinic), Dolewka: Tunze Osmolator 3155, Sump: Brak, 13kg żywej skały, 18kg żywego piasku, grzałka Newa Therm 75W umieszczona w filtrze, Zasilacz awaryjny 400W akumulator AGM 12V55Ah 12h pracy zbiornika, Filtr osmozy: Aqua Vita RO4 - DEMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd mam solniczke też często rezerwa mi się świeci w baku i przestałam piescic auto. Lakier i felgi jeszcze rok temu były zadbane setkami złotych na glinki, szampony, pasty polerskie, woski i quickdetailery, a teraz autko już takie błyszczące nie jest. Muszę się leczyć :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz możesz pieścić akwa (aquarium detailing, hehe).

Mam pytanie. Czym karmisz doktorka? Mój dostaje to co inne ryby ale wydaje mi się, że ma problem z wielkością tego pokarmu.

Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez inn0vat1on (wyświetl historię edycji)

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze Ci sie wydaje :) Doktorek ma malutki pyszczek i potrzebuje pokarmu rozmiaru pasożytów. Kilka osób pisało, że doktor im chudł i padł i ja podejrzewam, że to mogła być kwestia wielkości pokarmu.

Podaję mu ikrę morską, ikrę homara, cyklop i chyba czasem tez skubnie inne pokarmy dla filtratorów. Podjada też mniejsze kawałki artemii. Codziennie powinien dostawać trochę czegoś drobnego, co lubi. Mój akurat przepada za ikrą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.