Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 a jak cenowo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) O taki: http://www.ustm.pl/pl/produkty-ustm/instalacje-sanitarne/akcesoria-klejone-instalacje/193-klej-uniwersalny 15 zł w leroy merlin http://m.leroymerlin.pl/hydraulika/narzedzia-hydrauliczne/uszczelnienia-do-wody-i-gazu/klej-uniwersalny-pvc-cpvc-0-120-l-ustm,p12344,l694.html Edytowane 23 Lutego 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 http://allegro.pl/klej-do-rur-z-pcv-agresywny-szybki-bezbarwny-k288y-i5950927002.html a takie coś jest ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Pewnie też będzie dobry. I fajna cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 A nię będzie wydzielał nic trującego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Myślę, że skoro to klej do rur, między innymi do wody pitnej, to nie będzie. Druga rzecz, że będziesz kleil obudowę, która będzie miała znikomy kontakt z wodą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 jakiś tam kontakt będzie , woda wkońcu paruje i się skrapla znów do zbiornika ( przy pokrywie ) ale nie wiem jak to będzie z wywietrznikami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Sklej obudowę w innym pomieszczeniu, żeby ewentualnie opary nie zaszkodziły. Jeśli bardzo obawiasz się, że klej może zaszkodzić, to użyj cyjanoakrylu. Ten jest wykorzystywany do klejenia korali bezpośrednio w wodzie przez wiele osób i nie było negatywnych skutków. Cyjanoakryl, czyli na przyklad kropelka lub pattex w żelu, do wyboru jest wiele klejów różnych producentów. Cyjanoakryl na pewno jest bezpieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 a gdybym dał ten pierwszy co podałem i od środka w razie czego sylikon ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 a nie lepiej przykryć to plexi. Ja za 50x30cmx2mm zapłaciłem niecałe 20 zł. Spokojnie mogą przyciąć ci na wymiar. metr cięcia laserem to ok 2zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Pajutoja chyba ma własną wizję, co by chciał mieć a jedynie obawia się czym to pokleic. Na pewno bezpieczny jest silikon, którym klejone są akwaria, cyjanoakryl i pewnie też kleje do PCV. każdy czymś innym klei rury i nie słychać na forum, aby jakiś klej do rur powodował katastrofę. Ja bym nie mieszala 2 rodzajów kleju, bałabym się ewentualnej reakcji chemicznej między nimi. ale nie jestem chemikiem, żeby się na tym znać co z czym może wejść w reakcję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2016 Nie wiem jak klej do rur firmy dragon, ale klej do plastiku z ich firmy u mnie nic nie pokleił. Ja swoją koronę kleiłem na kropelkę w żelu, gęsta i zastyga w kilka sekund, a z tym dragonem nic się dało zrobić. Klej do hydrauliki też będzie dobry, jest bardzo mocny i szybko łapie, tylko lepiej kleić w innym pomieszczeniu i wietrzonym, bo bardzo śmierdzi Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grooke Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Zwykły klej na ciepło odpusc. Klejenie kropelka czy innym cyjanoakrylem mija się z celem- bardzo wolno i słabo wiąże, jest nie elastyczne i kruche, ciężko zrobić tak by było szczelne. Wg mnie TYLKO i wyłącznie silikon akwarystyczny. Przerabialem ostatnio klejenie spienionego PVC różnymi środkami. Osobiście koronę z pokrywa zrobiłem skrecana. Uzylem takich plastikowych katowniczkow i wkrecikow nierdzewnych. Na plastikach opiera się na szkle i jest super. Jeżeli będziesz robił pokrywę, licz się z możliwością przegrzania akwarium, problemu z pH, cieknaca wodą po ścianach akwa (skraplanie). Sama korona to z kolei duże parowanie i codzienna dolewka, nieraz duże skoki parametrów. W zależności od światła i zaawansowania twoich możliwości konstrukcyjnych, byłbym raczej za korona(a nawet jej brakiem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Taki będzie dobry: http://allegro.pl/klej-cyjanoakrylowy-gesty-20g-i6009398639.html kup sobie ze 2-3 tubki i napewno starczy. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 w pokrywę chcę wmontować 2 wentylatory komputerowe i 2 otwory podobnej wielkości z siatką . pcv będzie miało grubość 4 mm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grooke Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Czyli pokrywa a nie korona? Sztywna czy otwierana na zawiasie? Jakie w niej oświetlenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ravicq Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Jak robiłem pokrywę na 30x30x30 to zakupiłem kątowniki aluminiowy 1,5x1,5 złożyłem z niego ramkę taką jak akwarium minus kaskada i to byla rama dla pcv. Pcv po docieciu przykleiłem taśmą 2 stronnie klejąca (tą o podwyższonej sile klejenia) i trzymało elegancko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 zaraz uruchomie painta i rozrysuje to jak ma mniejwięcej wyglądać ale bez dokładnych wymiarów bo muszę jeszcze pomierzyć ile na kaskade itd jak mogę wstawić obrazek ? http://www.tinypic.pl/qdpppwo4p6tr jak można to proszę o ocenkę projektu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grooke Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 O żesz, aleś nakombinował... Proponuję tak: -haownik aluminiowy (http://images.budujesz.pl/i256/32283_0_i256.jpg) - jedna strona wchodzi na szkło(jakąś uszczelkę naklej wewnątrz - choćby taką okienną), w drugą stronę wsadzasz PVC na cienką warstwę silikonu, -na wierzch takiej korony płyta PVC na zawiasie(albo z kwasówki zawias albo co najmniej nierdzewny, od biedy dokładnie zalepić silikonem) - wentylację zrób po bokach, tak by dmuchało w taflę wodę pod delikatnym kątem(1 nawiew, 2-gi wywiew), - transformatorki przykręć/przyklej do tyłu obudowy/kaskady - na kaskadę wytnij po prostu dziurę na wymiar i już, - oświetlenie w takim wypadku tylko i wyłącznie ledy - sam będziesz lutował i zabezpieczał przed wilgocią? Czy gotowe moduły? - w jakim celu aż 3 klapki? - te siatki u Ciebie to po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
officer Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 ja od siebie polecam Ci kratkę lęgową plastikową dla gołębi,oczko ma 2,5 cm. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/68186-50-litrow-wspomnienia-z-wakacji/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) oświetlenie 4 moduły led z aquaela 3 klapki po to abym nie musiał zdejmować całej pokrywy , a samą góre przy pracach przy akwarium siatki na odpływ powietrza z wentylatorów na kaskadę wolę jednak zrobic według projektu , uważam że tak będzie lepiej wyglądać co do wentylatorów na bokach to jeszcze przemyśle ale myśle że zostane na robieniu z samego pcv , wszystko powinno ładnie i sztywno siedzieć . Myśle że jeśli pujdzie po mojej myśli to będzie ładnie i funkcjonalnie ja od siebie polecam Ci kratkę lęgową plastikową dla gołębi,oczko ma 2,5 cm. mógłbyś podesłać link ( najlepiej do allegro ) a co do pokrywek jeszcze to jeszcze najmniejsza na karmienie a reszta aby łatwo było ściągać Edytowane 24 Lutego 2016 przez Pajutoja (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KKaluzin Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 oświetlenie nocne i ryby nie będą wyskakiwać z akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 24 Lutego 2016 Nocne będzie z aquaela moonlight ale mimo to wole tez zabezpieczyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 25 Lutego 2016 Nocne światło wcale nie zapewnia, że ryba nie wyskoczy. U mnie i w dziennym cinctus wyskoczył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Taki będzie dobry: http://allegro.pl/kl...6009398639.html kup sobie ze 2-3 tubki i napewno starczy. W opisie jest podane, że jest silnie trujący to tyczy się formy płynnej czy po klejeniu też ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach