Skocz do zawartości
Gaweł Grzegórski

Zakładam Konikarium!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Adrian, jeśli chodzi o Egipt to uważaj. Przewóż jakichkolwiek zwierząt bez zezwolenia jest tam bardzo ostro traktowany jako przemyt. Najniższe kary zaczynają się od kilkuset dolarów a często sięgają kilku tysięcy i można zabulić już nawet za jednego zwierzaka. A kontrole są naprawde częste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przeżyłem. Przy każdym wylocie jestem dokładnie czesany. W Hurghadzie było spoko i wiele osób wywozi różne pierdoły, ale na Synaju który jest prawie w całości Parkiem Narodowym nie ma żartów. To zwykła głupota.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z zywa skala jest dokladnie to samo co z zywymi organizmami..dlatego kilka dni temu dziwilem sie jak przeczytalem,ze Ci sie to udalo. Nie ryzykowalbym na Twoim miejscu bo kary sa na prawde wysokie tak jak wyzej pisal kolega TomekS. Dobry znajomy probowal przewiesc glony tzw"pedzel neptuna" i skonczyla sie na szczescie tylko kara pieniezna. W czerwcu tego roku bylem na Synaju i powiem szczerze,ze wracajac strasznie bolalo mnie serce,ze nie moge przywiesc ani jednego nawet najmniejszego zwierzatka...ale czy nie jest to odpowiednie prawo? Co by bylo gdyby kazdy tak robil...

akwarystyka-magiczny azyl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z godnie z regulaminem obowiązującym w tamtejszych parkach narodowych istnieje całkowity zakaż wywozu jakichkolwiek zwierząt czy to ryba czy bezkręgowiec ,to samo tyczy się żywej skały ,która jest w końcu fragmentem rafy koralowej a to ją własnie starają się chronić. Ztego co wiem to nie mozna wziążć ze sobą nawet małej muszelki czy fragmentu korala lezącego na piasku na plaży........A teraz z inngo rejonu świata..........Tatrzanski Park Narodowy..tam też musimy poruszać sie po wytyczonych trasach, niemożna nawet zbierać grzybów i innych podobnych--są pokarmem chronionyccccccccch tam zwierząt, niemożna zabierac niczego z terenu objętego ochrona. Z tym tylko że nasze prawo to jedno .......a sądownictwo i wykonawstwo to ciemna strona i polska bolączka . Kto by sie przejmował jakimis kozicami,miśkami czy rysiami

P.S Ja też jak widzę rafę to mi czarne myśli chodza po głowie.ale chyba lepiej obserwowac i podpatrywać a po powrocie zastosować u siebie w akwarium.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nabardziej przykre jest jak w chorwacji rozne tlumoki poluja na rozne ryby, wyjmuja z wody jezowce czy slimaki czy kraby aby powysychaly ,a czlowiek ktory zabierze je aby utrzymywac przy zyciu to dostanie kare... :no

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany to nie będę ryzykował ale kolega znad adriatyku przywiózł mi gorgonia i nie miał ŻADNEJ kary. Jeszcze coś: zauważyliście że jak się jedzie samochodem i przejeżdza przez granicę to wystarczy paszport i puszczaja a jak samolotem to wykrywacze metali, prześwietlenie bagażu i nie wystarczy paszport.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze coś: jak wyjechałem na tydzień to ślizga znalazłem martwego w jego grocie z rurki PCV mątwa też zdechła a dascyllus skonczył na podłodze (chyba uciekał przed mątwą) a teraz to słodki zbiornik zbiorowy czyli kasujcie posty dotyczące mego przeszłego morskiego bo nie chcę się wstydzić.

Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, chciałem się z szanownymi grupowiczami podzielić kilkoma spostrzeżeniami na temat koników.

Po pierwsze są przeurocze. Pamiętam, że pierwszy raz zobaczyłem je u kolegi Zbigniewa S. w Tuszynie. Specjalnie namawiał mnie mój dystrybutor abym zboczył z trasy i zajechał do niego.

Posłuchałem (pomimo, że wiozłem coś żywego do swojego akwarium) i naprawdę nie żałowałem.

Całość akwarystyczna mieści się w piwnicy, tylko daj Boże takich pokoi gościnnych jak ta piwnica.

Jest to akwarysta z bardzo długim stażem. Zwracały uwagę przepiękne koniki, które zmieniały ubarwienie. Wyjaśnił mi, że jeśli są zaniepokojone to wówczas tak się zachowują.

Obok tego potężnego (bardzo dużo ryb) zbiornika stał mniejszy w którym hoduje różnego rodzaju glony.

Co jakiś czas odławia koniki w/g kolejności i przesiedla je do owego akwarium glonowego. Powód jaki podał to aby się do syta najadły i zregenerowały siły. Akwarium glonowe nazywa pastwiskiem:) Uwaga - rozmnaża.

Koniki są naprawdę pokaźnych rozmiarów, tak około 8-9 cm oczywiście wysokości.

Drugim kolegą który ma koniki to Krzysztof T(Warszawa). Ten też rozmnożył.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoniłem do Tuszyna i Zbyszek potwierdził, że odhodowuje koniki i nie tylko.

Zapomniałem spytać w jakim procencie.

Nie pytajcie mnie jak to robi ponieważ nie wiem. Będę się z nim widział to wypytam o szczegóły jeśli kogoś to będzie interesowało. Zresztą Zbyszek bardzo chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.