mareko1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Witam, Co może być przyczyną bielenia acropory ze zdjęcia? Koral u mnie od ok. 1 m-ca, przez pierwsze trzy tygodnie stał na samym dole, normalnie polipował aż zaczął powoli bieleć od dołu, teraz od kilku dni przeniesiony w połowę zbiornika. Parametry stałe, Ca-410 , kh - 7,3 , mg - 1310, PO4 - 0 ( mierzone fotometrem) NO3-0,1. Czy przyczyną może być zbyt mało światła, kiedy to koral stał przez dłuższy czas na samym dole, czy może zbyt niskie wartości PO4 i NO3. Świecę Ati 8x39 przez 10h dziennie, korale karmione co 2-gi dzień Coral A,B,E,V, dwa razy w tygodniu kostka zmiksowanej mrożonki ( plankton czerwony, zielony, ikra morska, wrotka, lasonogi itd.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 sps kupujecie tak naprawdę na 2 max na 3 lata i to dla wytrwałego wydawacza kasy na preparados. to tak na szybko Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witpol76 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 sps kupujecie tak naprawdę na 2 max na 3 lata i to dla wytrwałego wydawacza kasy na preparados. to tak na szybko ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Skoków kh nie było? Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Nie było, kh raczej stałe od dłuższego czasu ( w przedziale 7.0-7.3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Waldi możesz rozwinąć swoją wypowiedź ? Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 18 Lutego 2016 Waldi to stary "mięczak" dlatego tak zniechęca do SPSów Nie tylko w tym wątku. Szkoda, szkoda. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Marek, chyba trzeba te szczepke uciac powyzej bialego miejsca i od nowa przykleic do skaly. Parametry i swiatlo masz super. Za szczepka widac na skale sporo detrytusu. To moze byc znak, ze ostatnio byly troche mniej stabilne, jakby jakas "wpadka" z dolewka, zasoleniem itp. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 sps kupujecie tak naprawdę na 2 max na 3 lata i to dla wytrwałego wydawacza kasy na preparados. to tak na szybko WTF ? Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Kolega ma chip led Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Waldi to stary "mięczak" dlatego tak zniechęca do SPSów Nie tylko w tym wątku. Szkoda, szkoda. jeśli mięczakiem nazywasz osobę która już dawno przejrzała na oczy i nie wypierdziela kasy w błoto naiwnie to super,zawsze to lepsze niz frajer Waldi możesz rozwinąć swoją wypowiedź ? nie ma czego rozwijać ,kupowanie sps to wywalanie kasy w błoto nie do utrzymania na dłuższy okres czasu i nie zależnie od tego czy ma się ledy,hqi czy świetlówki Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Ciekawa teoria ;p Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Ciekawa teoria ;p a no ciekawa,pobaw się kilka lat w sps,się przekonasz hehe czy warta skórka za wyprawkę Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel P Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Dłuższy okres to ile? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 http://nano-reef.pl/topic/82418-acropora/#entry839305 Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Waldi daj prosze fotę swojego akwa Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 ale są jakieś fotki w temacie nowe oświetlenie zagadka Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Manticorepl Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Musze przyznać ze akwa fajne , ale nie zgodzę sie z twoja teoria . SPS nie znoszą zmian jak ich niema jest wszytko ok , ja miałem ciągiem przez 4lata full SPS zbiornik i tak naprawdę 0 problemów. Musze Przyznać ze masę kasy wtopiłem na sprzęt itp ale działo ok Cytuj Pozdrawiam Manti Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem. "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza" www.invoi.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 fajnie że się podoba a powiedz ,mówisz że 4 lata ,a co się potem stało? Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Waldi może miejsce na pochwaly nieodpowiednie ale trudno. Zbiorniczek pierwsza klasa. Ustawienie skały mistrzowskie. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 są sps i sps - czasem twarde patyki ładnie wyglądają - tak dla urozmaicenia Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Może powodem być nieodpowiednia cyrkulacja lub miejsce jej nieodpowiada , tnij powyżej , zmień miejsce , jak masz dip czy rx wypłucz i czekaj . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 Już ucięta i przestawiona w inne miejsce. Zobaczymy czy się poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 zapytaj o to gdzie stała względem tego co napisał Grzegorz i czym karmili i jak Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel P Zgłoś Napisano 19 Lutego 2016 a no ciekawa,pobaw się kilka lat w sps,się przekonasz hehe czy warta skórka za wyprawkę Czy to ma coś wspólnego z "syndromem starego akwarium " ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach