Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Witam! Mam spory problem i niebardzo wiem co zrobic. Otóż po zaniku napiecia i ponownym jego podaniu odpieniacz szaleje. Zamiast odrazu pienic pietrzy wodę i zalewa, a wlaściwie przelewa kubek. Moj odpieniacz to Aqua Medic Turboflotor 3000 Blue na pompie Aquabee 2000/1 z wirnikiem igiełkowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Za gleboko moze masz go ustawionego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 A to ma znaczenie w tym odpieniaczu? Przecież on jest zewnętrzny wiec chyba głębokość zanurzenia nie ma znaczenia. Moze sie mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxiu9 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Lo nie spojrzalem co to za jaki, sorki. Taka rutyna jak z telefonu pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Spoko, nic nie szkodzi tylko dalej jestem w kropce:-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Za mocna pompa do tego odpieniacza one sa standardowo na duzo gorszej pompie sprzedawane. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Z tego co mi wiadomo oryginalna pompa do tego odpieniacza to Ocean Runner OR 3500 wiec bardziej wydajna od mojej pompy. Wydaje mi sie, że to nie jest ten problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 "W starszych modelach odpieniacz był wyposażony w pompę OR 3500 (bez wkładu typu mesh). Przeprojektowana dla nowej pompy OR2500 zwężka Venturiego i wirnik igiełkowym z meshem" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Podlacz oryginalna pompe AM to odrazu zobaczysz ze nic nie przeleje, te pompy to nie ta liga. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 To mam problem bo oryginalnej pompy brak:-/ Niestety źle mi doradzono. Czy z tą pompką nie da sie nic zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Raczej nic nie zrobisz bo ona nie ma regulacji, jedyne co Ci pozostaje regulacja na odpieniaczu przeplywu wody moze to pomoze. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Przeplywem niestety nic nie zrobie bo podczas normalnej pracy jest ok. Problem pojawia sie gdy odpieniacz startuje. Bede musial rozejrzeć sie za pompą OR 2500 bo ta oryginalna OR 3500 jest dla mnie za silna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Po zaniku napięcia odczekać 10 mjnut aż się woda w systemie ustabilizuje i dopiero włącz pienidlo Jak zniknie napięcie nadmiar wody spływa do sumpa, czylinpodnosinsie tampoziom wtedy pienidlo jest za głęboko Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Marca 2016 przez Radek-sl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Probowalem czekac 10 min i to nic nie daje. Mam jeszcze pytanie, moze glupie ale zaryzykuje :-) Czy brak zwężki Venturiego mozr powodować taki problem? Przygladam sie teraz tej pompce i widze, ze tam jest zwykla rurka i otworek na wezyk. Jakas prowizorka, a nie zweżka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) oczywiście że powinna być zwężka odpowiednio dobrana do pompy Edytowane 6 Marca 2016 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Wiec moze pójść w tym kierunku? Kupie zwężke i bedzie ok. Chyba ze to nie ma znaczenia w moim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 musi być zwężka ponieważ teraz pompa zasysa maxymalną ilość wody i dtatego przelewa,zwężka spowoduje ograniczenie wody Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Sprobowac mozesz, jest nadzieja ze to pomoze. Ja kiedys mialem podobny problem i nawet na zwezce mi przelewal, poprostu pompy aquabee na wirniku delteca to inna bajka w porownaniu do pomp AM ktore maja beznadziejny wirnik i pienia kilka razy gorzej a pod nie jest on zaprojektowany. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Ok. W takim razie pojawilo sie światełko :-D zamawiam zwężke i sie zobaczy. Dzieki wszystkim za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalzgierz1989 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Ja mam wersje Blue 1000 i też mi się zdarzyło że mi przelało, ale tylko dlatego że nie otworzyłem wylotu, tym regulatorem ale też u mnie pracuje na oryginalnej pompie bez żadnych przeróbek, sam planuje wymianę na wersje 3000, ale bez żadnych modyfikacji tylko na oryginalnych częściach, gdyż jak się kombinuje to można więcej zepsuć niż poprawić Cytuj Dla kolegów z Łódzkiego w pilnych sprawach kierować się na Kom 726390583, GG 16252461 lub na FB https://www.facebook...michalzgierz198 https://www.instagram.com/pasjonatakwarystyki/ Pasjonat akwarystyki i wędkarstwa - nowy kanał na YT Kanał poświęcony mediom i testom odbiorników oraz anten. Archiwum TV z lat 90 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybawl Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Doloz sobie zaworek na powietrze i skrec go troche bo to wina tego ze za duzo powietrza dostaje. To jest tansza wersja naprawy niz zwezka choc nie wiem jak wtedy z wydajnoscia bo wiadomo ze oryginalna zwezka najlepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 (edytowane) Myślę, że czas podjąć decyzję i kupic nowy odpieniacz. To nie na moje nerwy. Moze pomozecie w doborze jakiegoś normalnie pracujacego odpienka. Oczywiscie ma byc cichy bo mnie zona z domu wyp... :-P Do akwarium 250l, narazie bez obsady bo dojrzewa ale z czasem cos tam wpadnie w granicach rozsadku. Myslalem nad Deltec sc 1350. Liczę na Wasze rady. Edytowane 4 Maja 2016 przez Lukasz82 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kain468 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Witam. Nie mam większego doświadczenia i nie znam tego modelu odpieniacza ale w moim odpieniaczu dzieje się podobnie jak u ciebie. Występuje to w momencie kiedy nie podawana jest odpowiednia ilość powietrza. Pompa podaje wtedy samą wodę o pojemności takiej jak podczas normalnej pracy powietrze+woda. Odpływ nie nadąża odbierać. Spróbuj sprawdzić podawanie powietrza bo kilka kropel wody cofniętych do wężyka może powodować taki problem. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz82 Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Probowalem juz wszystkiego. Mysle ze teoria Piotr1 jest najbardziej prawdopodobna. Musial bym zmienic pompe na mniej wydajna ale raczej zaiwestuje w nowe pienidlo tylko jakie?:-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 4 Maja 2016 Na przykład taki. http://www.sklep.aqua-trend.pl/odpieniacz-bialek-do-akwarium-morskiego-storm-300-p-77.html Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach