t2mek2 Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Witam, chyba na forum jeszcze nie było tematu o nowych świetlówkach E5 http://www.euroquatics.com/e5-lamps/ To może wypalić tylko jestem ciekaw kiedy by to było do kupienia w Polskich sklepach i za jaką cene. Co mi wpadło w oko to przy takiej samej wydajności jak t5 oszczędność energii wynosi ok. 45% gwarancja na świetlówke 3 lata i żywotność do 8 lat. Czekam z niecierpliwością Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 I wszystko było by ok gdyby nie to że ta są LEDy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MargoAndAxle Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 Na stronie, masz zakładkę "where to buy" i tak patrzę że koszt jednej to około 60 EURO.. Cytuj 60L - Hydor koralia nano 900, Aquael FZN-3, Maxspect Glaive M-60 Testy saliferta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 I wszystko było by ok gdyby nie to że ta są LEDy cytat " Proprietary phosphor mix, giving superior spectral performance!" - zastrzeżona mieszanka luminoforu - więc to typowa lampa wyładowcza a nie led, przemawia za tym również kształt, gdyby to były led-y to światło na pewno byłoby ukierunkowane a nie świecąca tuba. Inna sprawa, że podaną trwałość i parametry pewnie można wsadzić między bajki. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Marca 2016 No właśnie całe czary polegają na tym że to nie jest światło ukierunkowane jak przy zwykłych LEDach tylko rozproszone a zdanie które zacytowałes absolutnie nie wskazuje typowa świetlówke ;-) (Oczywiście mogę się mylić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Za taką 23w (odpowiednik 39w) jakieś 300zł 40w(odpowiednik 80w) ok. 400zł - koszt spory, ale oszczędność przez długie lata wyszłaby na + Zresztą jak pasują do normanych lamp t5 można mieszać. Nie znam się od strony technicznej ale jesli to typewe LED to jak niby są chłodzone w takiej tubie ? Trzeba by poczekać na zdjęcia korali pod tymi świetlówkami, ale pewnie jeszcze sporo czasu minie. Edytowane 7 Marca 2016 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Faktycznie na tym filmie mówi o E5 ledowych tubach, doczytałem też że mają pasek aluminiowego radiatora który rozprowadza ciepło od 3 minuty w akwarium na filmie ma włożone 2x E5 "blue pop" + 2 x T5 10000k, ponoć ta Blue pop podkreśla pięknie fluo korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Faktycznie na tym filmie mówi o E5 ledowych tubach ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 No fakt ......... przyznaje racje. Choć uważam, że to niezła manipulacja z tymi okresami trwałości. No i ledy zapakowane w belkę - to niezły piekarnik będzie. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 No fakt ......... przyznaje racje. Dziekuje ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 No fakt ......... przyznaje racje. Choć uważam, że to niezła manipulacja z tymi okresami trwałości. No i ledy zapakowane w belkę - to niezły piekarnik będzie. Właśnie podobno dają dużo mniej ciepła niż t5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CoralHouse Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Trochę nas wyprzedziliście . W tym tygodniu pojawią się w naszej ofercie oraz więcej informacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Trochę nas wyprzedziliście . W tym tygodniu pojawią się w naszej ofercie oraz więcej informacji No i o to chodzi fajnie bo to nowość i myslalem ze w Polsce nie pojawią się za szybko. Wiadomo już jakie ceny ? ja podałem tak bardzo orientacyjnie z Czeskiego sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Tylko jaki jest ich sens skoro to ledy? Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 i skąd ta cena bo Świetlówka Tuba LED akwarystyczna 9W 60cm 16000K na allegro są dostępne od dawna .. za 140zl 18W 1800lm 120cm 16000K 230zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 A o innych barwach 15zl:) Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 Żadna nowość - technologia używana w akwarystyce już od 2009 roku jednak ze względu na problemy z przegrzewaniem(co powoduje zarówno wyginanie samych belek jak i także już pierwsze raporty o usterkach/przepaleniach E5) została porzucona. Aktualne belki led różnią się tylko dwoma rzeczami - mlecznym dyfuzorem zamiast przeźroczystego oraz aktualne posiadają wbudowane konwertery AC/DC dzięki czemu można je stosować w normalnych oprawach T5(producentów taki świetlówek jest w tej chwili naprawdę wielu) W 2009r mieliśmy bardzo fajny zbiorniczek na tym - 13 świetlówek ledowych Pacific Sun Produkowaliśmy wtedy tylko świetlówki białe/niebieskie - teraz w E5 doszło kilka mieszanek kolorów. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Marca 2016 A o innych barwach 15zl:) celowo wybrałem te najdroższe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach