Skocz do zawartości
adrian2301

Nasze pierwsze akwa 54L

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy wszystkich. Wczoraj załozyliśmy nasze pierwsze akwarium morskie.

Akwa 54L, 80% zalane woda z działającego zbiornika

Żywy piasek Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White 4,54kg

Żywa skała z działającego zbiornika 6kg

Oświetlenie 2x24W, Giessmann Actinic Blue, Aquablue Azure

Kaskada FZN - 3 wypełniona Equo Stilla 800ml

Hydor Koralia Nano 900

Na start wlane bakterie Equo Bacterya

dodajemy zdjęcie zaraz po zalaniu zbiornika

nkOWRU.jpg

Na drugi dzień

RWeqen.jpg

ea1f6667d0041b07cd7dddee4a2430aeu1278a1123.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakis odpieniacz planujesz?

400l,BM 250,2x250HQI+4x54w t5,3x6095, dsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli bedzie konieczny to tak. Narazie bedzie smigac bez.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Masz zbyt słabą cyrkulację, ja mam w takim akwarium dwie koralie 900 + obiegówka Eheim 1250 i są miejsca że woda przepływa zbyt wolno. Sprawdź czy nie masz martwych stref jeżeli są (a raczej będą), dodaj jakąś pompę bo narobi ci to problemów.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś patent jak to sprawdzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wsypać suchego żarcia :)

do 54l przydała by się np JVP-110 2000 L/H (jakieś 40zł z wysyłką) tylko że czasem startują "do tyłu" znaczy ssają zamiast pompować

trzeba zwrócić uwagę przy włączaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie wydaje mi sie ze jest ok, a jak z ciszą w tym modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

w JVP czy Koralią ? moja jest bezgłośna (i jedna i druga bo mam obie :) ) - jakbyś kupował JVP to od razu z zapasową przyssawką (prędzej czy później się przyda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koralia juz wiem ze jest cicha. Ok dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najłatwiej sprawdzić cyrkulację poruszając piasek, zaobserwujesz w których miejscach przepływ jest słaby. gdybym miał teraz kupować dodatkową pompę kupił bym koralie 1600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie zwierzaki z ekipy czyszczacej i w jakiej ilosci do tego zbiornik? Ktos zaproponuje obsade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy po tygodniu od zalania robić 1 podmianke? 80% start na wodzie z działającego zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w moim 30l nie robiłem podmianek do czasu wprowadzenia życia. Jak chcesz to oczywiście możesz ale zastanawia mnie sensowność takiego działania. Aktualnie(po tygodniu) ze skały zapewne powoli zaczynają uwalniać się związki azotu, fosforu i inne podchodzące z obumarłego życia(chociaż w przypadku skały z działającego zbiornika pewnie za dużo tam tego nie ma) ale 1. dopóki nie życia to niczemu ci nie szkodzą, 2. to za ich sprawą w akwarium zajdzie dojrzewanie które zaowocuje florą bakterii nitryfikacyjnych, która to jest podstawą działającego zbiornika... Więc po co te związki teraz usuwać?

Inna sprawa jeżeli w akwarium dzieje się jakaś masakra. W takim wypadku to nie umiem nic sensownego doradzić.

Co do ekipy czyszczącej to najpierw poczekaj i zobacz co siedzi w skale. Jak już będziesz wiedział to ewentualnie będziesz coś dokładał. Przywleczesz sobie wężowidła i może jakieś małe ślimaki i gitara.

Co do obsady docelowej to napisz chociaż co byś chciał(do czego cię ciągnie). Gusta są różne i coś co wg. mnie by pasowało, tobie może totalnie nie leżeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ranma11 dzieki za odpowiedź, Chciałbym żeby każdy osobnik w tym akwarium pełnił jakieś zadanie, zjadał to co jest lub pojawi się w przyszłości nieporządanego na skałach, szybach, piasku, do kontroli aiptasi itd. (kilka sztuk już się pojawiło co mnie niezbyt cieszy :)). Chciałbym się dowiedzić jaki ślimak będzie najlepszy do swojej roli zjadania glonu czy jaka krewetka do zjadania chętnie aiptasi. Te zwierzaki w ogóle nie muszą trafiać w mój gust po prostu niech będą skuteczne :).

Glonów co raz więcej

4lsmno.jpg

wQTlDT.jpg

ww8CSI.jpg

fskv7x.jpg

Edytowane przez adrian2301 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony wiem o co ci chodzi. Mnie też morszczydło pociągnęło nie przez walory estetyczne tylko przez o wiele większą "kompletność ekosystemu" niż w słodkich.

Z drugiej jednak nie oszukujmy się... Akwarium musi "wyglądać". Prędzej czy później będziesz chciał komuś pokazać zbiornik i zaczną się pytania: "A czemu nie ma ryb?", "A czemu ta ryba/krewetka taka brzydka? Przecież są ładniejsze. Np. te >>nemo<<."

Koniec końców funkcja estetyczna to też funkcja i któreś zwierzę musi ją spełniać. I owszem musi to być zwierzę w sensie zwierz mobilny(nie korale). My(wszyscy którzy zabłądzili na to forum) wiemy że falujące miękasy i LPSy, oraz bajecznie kolorowe SPSy są przepiękne ale smutna prawda jest taka, że żaden laik nie zachwyci się akwarium w którym nic nie pływa.(eh... ile to się człowiek nahodował sałaty w słodkich, ile się nastrzygł, nawymyślał ustawienia, a na koniec i tak usłyszał "a czemu ryb tak mało/nie ma/takie małe?"... eh...)

No ale...

Z tego co kojarzę(jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi) Lysmata seticaudata rośnie nieco mniejsza niż wundermani, więc powinna być git do takiego zbiornika. Pamiętaj jednak, że jeżeli aiptasia nie jest plagą(w sensie nie zarasta dosłownie wszystkiego*) po niedługim czasie będziesz musiał ją dość solidnie karmić, albo liczyć się z ewentualnym podgryzaniem niektórych korali.

Co do ślimaków to ci nie doradzę, bo nie mam doświadczenia. U mnie glonów w trakcie dojrzewania nie było i dopiero teraz coś się pokazuje ale to bardziej coś w rodzaju makroglonów chyba.

A reszta ekipy sprzątającej to co ja ci tu będę pisał... Wężowidła, kiełże, plankton, robactwo ze skały, ewentualnie jakieś ślimaki i gitara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po miesiącu akwarium prezentuje się tak. Wydaje mi się, że glony zaczynają ustępować, w niektórych miejscach robią sie białe.

CWLC3R.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadri od 2 dni w baniaku, kolega już zdążył zrobić sobie wycieczke po akwarium i wciągnęło go do rury z kaskady, praktycznie całego. Wyciągnąłem rurke i sam wyszedł. Od wczoraj siedzi w jednym miejscu, już tak ładnie się nie prezentuje jak pierwszego dnia. Niżej fotka po wycieczce.

2le2jw0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przez te małe otwory go wciągnęło?

Tak, fota jak juz prawie caly wyszedł

67e542c09668cb682d5e0dd5f56b704e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, od 3 tygodni walczę, a raczej czekam aż ustąpi cyjano, tracę już cierpliwość jest tego sporo, raz już odsysałem z marnym skutkiem. Pytanie do was, czy mogę spokojnie u mnie w zbiorniku zastosować chemiclean z racji tego, że nie mam odpieniacza?

Parametry według saliferta: NO3 prawie niewykrywalne ciężko oszacować max - 2

PO4 mała hanka - 0

PH - 7.9

KH - 10.9

Edytowane przez adrian2301 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.