Skocz do zawartości
qni

Jak bakterie przezywają w Probiotic Reef Salt?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem w muzeum soli w Wieliczce. W kopali płynie woda, która można spróbować. Nie zaskoczę was gdy powiem że woda to solanka, pełne nasycenie soli 36%. Przewodnik uspokajał, woda można śmiało spróbować bo nie ma życia w wodzie. Tak zawartość soli zabija wszelkie bakterie.

Czy może mi ktoś powiedzieć jak to się dzieje że bakterie probiotyczne przezywają w wiaderku Probiotic Reef Salt?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego, co czytałam, to żywe bakterie znajdowano nawet na pręcie wyjętym z reaktora atomowego :) Trudno uwierzyć, że sól czy nasycona solanka mogłaby być w 100% sterylna.

Kiedy wpiszesz sobie w google hasło "bakterie w soli" to okazuje się, że całkiem sporo ich potrafi przeżyć w soli. E.Coli nawet potrafi zbudowac sobie z niej schronienie http://losyziemi.pl/...m-hibernuja-sie

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

przewodnik niech wróci do szkoły :)

pewno w życiu nie słyszał o np. cyjano

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W 36% to nie dziwota. W roztworze soli probiotycznej jest 10 razy mniejsze zasolenie czyli 35promili


425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cyjano w suchej soli raczej nie ma szans ;) koledze nie chodzi o roztwór, tylko o to, jakim cudem bakterie przeżyją w samym pudełku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygooglujcie slowo " halofile" to sie przekonacie w jakich zasoleniach istnieje zycie ;)

poczytajcie tez o liofilizacji ;)


425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cyjano w suchej soli raczej nie ma szans ;) koledze nie chodzi o roztwór, tylko o to, jakim cudem bakterie przeżyją w samym pudełku.

Cyjano to i po pieczeniu w piekarniku przeżyje. Będzie zagłada świata, a cyjano zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haha, popatrz, a mycosidol czy chemiclean jakos daje radę z cyjano :p Oczywiście z akwarium wykosi go tylko czasowo. Cyjanobakterie sa wszedzie, w powietrzu, więc kiedy specyfiki o tajemniczym składzie przestaną działać, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cyjano wróciło, jeśli będą warunki do jego rozwoju.

W suchej soli cyjanobakteria pewnie przeżyje, tylko chyba nie będzie mogła się mnożyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tester, dobrze że piszesz w tym temacie bo zdecydowałem się zadać to pytanie po twojej odpowiedzi w temacie "Jak namnożyć bakterie priobiotyczne?"

Piszesz:

Obawiam sie ze to wcale nie jest takie proste. Bakterie probiotyczne z jednych buteleczek to nie to samo co bakterie azotowe z innych buteleczek. O ile dobrze kojarze to popularnym szczepem bakterii jest Lactobacillus casei - tak, te z jogurtow. Problem jest w tym ze o woda morskia nie jest dla nich naturalnym srodowiskiem i prawdopodobnie ich mozliwosci namnazania sa mniejsze niz w warunkach optymalnych. Stad miedzy innymi istnieje koniecznosc ich ciaglego dolewania.

Wlasnie dlatego hodowla wlasnych kultur bakterii jest malo oplacalna. Juz taniej wyjdzie chyba kupic preparaty z bakteriami probiotycznymi dla bydla. W sieci wiele sklepow je sprzedaje.

http://nano-reef.pl/topic/82419-jak-namnozyc-bakterie-priobiotyczne/

Po twojej wypowiedzi, wypowiedzi przewodnika, np tej strony dalej nie rozumiem jak to się dzieje że bakterie probiotyczne przezywają. Może mi ktoś to wyjaśnić? Goglowałem te słowa, które wymieniłeś ale dalej nie kumam.

Aby była jasności, pytam tylko o bakterie probiotyczne w wiaderku, sypkiej formie soli morskiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może najpierw należałoby zapytać producenta, jakie to konkretnie szczepy bakterii znajdują się w tej soli a potem doczytac, w jakich warunkach i przez jaki czas są w stanie przetrwać.

Albo... uzbroić się w dobry mikroskop i sprawdzić na własne oczy :)

Poniżej cytat z tematu o metodzie probiotycznej z 2014 roku. Nie czytałam całego tego tematu, ale może warto i znajduje się tam odpowiedź?

"Obecnie wprowadzając nowe opakowania ulepszyliśmy kilka naszych starych produktów takie jak np.probioF czy Probiotic Salt w których zastosowaliśmy nowe szczepy bakterii."

Trzeba też osobno podejść do tematu przetrwania bakterii i osobno do ich rozmnażania. Jesli napisano, że w takim środowisku bakterie nie mogą się rozmnażać, nie można jednocześnie przyjąć, że w nim nie przetrwają.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze, żaden producent nie ujawni skladu swoich buteleczek.

Po drugie, aby bakterie mogły się stale namnażać, to muszą mięć nieograniczony dostęp do kilku czynników warunkujących życie takich jak przestrzeń, pożywienie, optymalne warunki fizykochemiczne, światło, dostępność tlenu albo wręcz jego brak i wiele, wiele innych.

Nie potrzeba wiele wyobraźni, aby załapać, że bakterie laktozowe, nie będą najlepiej się czuły w środowisku wodnym. Nie znaczy to jednak, że nie będą przez jakiś czas żyć w nieprzyjaznym środowisku jednak ich zdolność do np namnażania może być zmniejszona lub nawet całkowicie zablokowana.

To wbrew pozorom jest bardzo dobrą wiadomością, ponieważ daje nam element kontroli nad ich populacją. Nietrudno sobie wyobrazić, gdyby podanie jednej kropli powodowało lawinowe namnażanie bakterii...

Co do bakterii w stanie suchym np w soli, to stosuje się kilka metod np suszenie na zimno, suszenie sublimacyjne (liofilizacja) czy suszenie fluidyzacyjne. Różne bakterie wymagają różnych metod suszenia głównie ze względu na to że bakterie musza sie w odpowiednich warunkach ożywić.

Polecam pracę dr Miecznikowskiego o tworzeniu preparatów z suszonymi bakteriami mlekowymi.


425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.