Skocz do zawartości
Engell1

żywy piasek wyszedł z mody ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Napisałem właśnie maila do sklepu, z którego chcę kupić żywą skałę i piasek a facet mi właśnie odpisał, że żywy pisaek "wyszedł z mody" i że lepiej użyć bakterii . . .

Co wy na to?

Akwarium dostanę za kilka dni - 130x55x65 ( ok. 400 l )

Ile piasku i jakiego powinienem wsypać i ile żywej skały polecacie ? Wymieszać ze suchą, jaką ?

Apropos bakterii to jakie polecacie a start ? Ja zakupiłem Prodibio BioDigest ale nie wiem czy dobrze wybrałem

z gory dzięki

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym słowem: Bzdura. Nie mają pewnie na stanie więc chcieli opchnąć to co mają i tyle. Z bakterii polecam Fauna Marin Marine Banko Blend

Edytowane przez czaja (wyświetl historię edycji)

Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014.

Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Napisałem właśnie maila do sklepu, z którego chcę kupić żywą skałę i piasek a facet mi właśnie odpisał, że żywy pisaek "wyszedł z mody" i że lepiej użyć bakterii . . .

Co wy na to?

Ile piasku i jakiego powinienem wsypać i ile żywej skały polecacie ? Wymieszać ze suchą, jaką ?

Apropos bakterii to jakie polecacie a start ? Ja zakupiłem Prodibio BioDigest ale nie wiem czy dobrze wybrałem

z gory dzięki

ja powiem tak

jak masz za dużo kasy kup ten niby żywy

piasek jezdzi po Europie,nocuje w magazynach gdzie zimą temp spada poniżej zera

zapomnij że to żywe jest

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywy piasek=piasek+woda, względnie wilgoć+bakterie. Mogę zrobić sobie to sam w awkarium, o wiele taniej. Dlatego kupiłem suchy. Ale to moja opinia :)

Edytowane przez Felipe (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja powiem tak

jak masz za dużo kasy kup ten niby żywy

piasek jezdzi po Europie,nocuje w magazynach gdzie zimą temp spada poniżej zera

zapomnij że to żywe jest

Otóż to.

Żywy to on może i jest w trakcie pakowania ( i to też nie jest takie pewne).

NAjlepiej kupić suchy piasek, wypłukać go porządnie i do akwa.

Ile można załatwić wody z podmiany z zaufanych akwarii ( bez aiptasi i innego badziewia).

A baktrie na start to BioS z AF i do tego pożywka ProF lub polimery.

Michał

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ile piasku i jakiego powinienem wsypać (...)

a jaką chcesz mieć warstwę 2-3 - więcej cm ? bo to zwykła matematyka podstawa x wysokość ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaką chcesz mieć warstwę 2-3 - więcej cm ? bo to zwykła matematyka podstawa x wysokość ...

Gdyby piach był na litry sprzedawany to masz rację :)

Jednak w większości jest na kg.

Zależy też od frakcji piasku.

Można przyjąć zasadę ( przy twoich wymiarach dna akwa) 130x55x1/1000(grubość piasku 1cm) = objętość w litrach piasku o grubości 1cm = 7,15l. Wynik dzielimy przez 0,75 (dla frakcji 0,8-1,6) i otrzymujemy przybliżoną wartość w kg = 9,5kg.

Przy grubości np. 3cm wymnik mnożymy 9,5x3 = 28,5kg

Michał

Edytowane przez montymick (wyświetl historię edycji)

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Oczywiście że waga zależy od frakcji - ale trzeba wiedzieć jaką warstwę się chce mieć :) o resztę wystarczy zapytać w sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podjedz na slask i ci odessam z tym z rocznego aqwa w cenie 10/kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie jednak zdecyduje na zwirek koralowy + szejki przy podmnianach;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, A c z tym Biodigest ? Nadają sie na start?? I tak na marginesie to skalę kładę bezpośrednio na dno/szkło akwarium a piasek dosypuje tylko do miejsca w którym skala sie zaczyna ?? Tak na YouTube facet pokazywał ...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci bakterie do żywej skały?

P.

Edytowane przez piotr7 (wyświetl historię edycji)

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jeżeli wsypię zwykły piach to chyba bakterie musze wlać . Nawet jeżeli zdecyduje sie wrzucić żywa skałę i piach to mam zamiar lać bakterie na przyspieszenie dojrzewania akwarium wiec biodigest sie nada ? W słodkowodnym się sprawdzał ale nie wiem jak w solance

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wlać Biodigest,ale wlej też Bioptim. A lanie bakterii na start i to niezależnie od żywej czy suchej skały/piasku ma na celu przyspieszenie rozwoju poztecznych dla nas bakterii częściowo blokując tym mniej pożytecznym dostęp do papu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki

start 24.05.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.