McLarenf1 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2016 teraz sądzę że to OPTI pierwsze zdjęcia trochę przekłamały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal.gorzow Zgłoś Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) To jest OW, float daje cieplejszą zieleń. A wszystko zależy od kąta padania światła, dno wydaje się bardziej niebieskie niż front, ale tylko tak się wydaje. A zrób zdjęcie od góry narożnika, tak żeby było widać boczną i przednią krawędź tylko. Edytowane 27 Lipca 2016 przez rafal.gorzow (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 27 Lipca 2016 Można spać spokojnie 100% OW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 27 Lipca 2016 Nod, nie daj się zwariować Ludzie widzą różnicę miedzy dołem a górą i tylko na tej podstawie wyrokują... a szyby trzeba położyć w tym samym kierunku i w tym samym świetle, żeby jakieś porównanie było. Ja tez w pierwszej chwili u siebie dalam się nabrać, bo spód float jest ewidentnie jaśniejszy, niż boki OW, choc powinno być odwrotnie. Dopiero porównanie z boku szyby przedniej OW z szyba tylna float (obydwie tej samej grubości i w tym samym kierunku) pozwoliło wychwycić różnice w kolorach, choc żeby dać sobie rękę odjąć, musiałabym rozkleić akwarium i przyłożyć te szyby do siebie, bo jednak światło, w którym stoja nie jest dokładnie takie samo. jednak jest to już bardziej miarodajne, niż porównanie barw krawędzi szyb położonych w różnych kierunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Jak dla mnie OW NA 100%.Na zdjeciu nr 3 widac roznice miedzy akwarium a sumpem.Kwestia samego zdjecia/załamania swiatła.Ewidentnie bije błekitem po oczach Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 też mi wyglada że to jest Opti, float jest zielony, twoje sa niebieskie w moim akwa mam float i opti, roznice widac od razu Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Można też przyłożyć obok kawałek szyby opti albo float i porównać. Często w zależności od kąta padania światła można się zasugerować odcieniem, że opti to nie opti ale jak się przyłoży float to od razu widać różnicę Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 albo (jeśli wierzyć artykułowi) zamówić Guardian http://www.oknoserwis.pl/art,1218,,szklo,.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 albo (jeśli wierzyć artykułowi) zamówić Guardian http://www.oknoserwi...18,,szklo,.html Wybacz kolego ale co ma piernik do wiatraka? Kryto reklamka jakaś? sprzedajesz to szkło? bo z odcieniami o których tu mowa nic tam nic niema... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Wybacz kolego ale co ma piernik do wiatraka? Kryto reklamka jakaś? sprzedajesz to szkło? bo z odcieniami o których tu mowa nic tam nic niema... Off topic żeby raz na zawsze zażegnać spór Wiatrak może się spierniczyć Piernik nie może się zwiatraczyć Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Wybacz kolego ale co ma piernik do wiatraka? Kryto reklamka jakaś? sprzedajesz to szkło? bo z odcieniami o których tu mowa nic tam nic niema... kryptoreklama jak już - i nie nie sprzedaje (i nie produkuję) szkła (ani ze szkła) a oto przykład "piernika" jest to kolejny post na tym forum pt. "czy to jest OptiWhite" https://www.google.pl/webhp?ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=kEOaV9TLI8GH8QesprD4DA#q=nano-reef+OptiWhite ciekawe dlaczego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Zdjęcia z dzisiaj: 1. Opti:Opti 2. Opti:float Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Off topic żeby raz na zawsze zażegnać spór Wiatrak może się spierniczyć Piernik nie może się zwiatraczyć Spoko żadnego sporu niema i nie będzie bo niby poco, tylko zastanawia mnie poco pisać jak niema się nic do napisania... kryptoreklama jak już - i nie nie sprzedaje (i nie produkuję) szkła (ani ze szkła) a oto przykład "piernika" jest to kolejny post na tym forum pt. "czy to jest OptiWhite" https://www.google.p...-reef OptiWhite ciekawe dlaczego ? Dlatego że zamiast szukać łatwiej jest napisać nowy post... (norma) Mało tego napiszę coś co może zatrząść całym forum, szkła zwanego "float" praktycznie nieda się kupić w polsce (może jakieś bardzo stare zapasy), a ewentualny "float" może być sprowadzany za naszej wschodniej granicy (w którym pewna jest tylko grubość, i cena jest najniższa) i chyba w anglii ktoś jeszcze produkuje tzw."float" ale sprowadzany "float" z anglii kosztowało by tyle co OW. A ja ciągle się zastanawiam co ma "Guardian ogranicza pękanie szkła" do odcieni szkła... ale z mojej strony koniec offtopica... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cyborg Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Mało tego napiszę coś co może zatrząść całym forum, szkła zwanego "float" praktycznie nieda się kupić w polsce (może jakieś bardzo stare zapasy), a ewentualny "float" może być sprowadzany za naszej wschodniej granicy (w którym pewna jest tylko grubość, i cena jest najniższa) i chyba w anglii ktoś jeszcze produkuje tzw."float" ale sprowadzany "float" z anglii kosztowało by tyle co OW. Zamiast się mądrzyć napisz, jakie to szkło jest powszechnie dostępne w Polsce zamiast "float". Dla mnie cały ten wątek prowadzi do ciekawych wnosków. Część oceniających zapierała się, że nie jest to OW. Część, że na 100% jest. Skoro "nie widac" rożnicy i to w najbardziej sprzyjających warunkach - patrząc równolegle do tafli to po co przepłacać?? Sam mam zbiornik z OW, ale kupowałem z drugiej ręki więc może nie dopłaciłem ekstra za OW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
E mil Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Dla mnie widać kosmiczna różnice przy postawieniu obok siebie akwarium z ow i że szkła float. Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 Na zdjęciach pod filmem widać że opti, nie mam co do tego wątpliwości, ja mam float od pilkingtona różnica jest nie porywająca ale jest. Pierwsze zdjęcia są tak zrobione że sam zastanawiałem się patrząc po zdjęciach mojego zbiornika z przed zalaniem czy to na pewno opti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 28 Lipca 2016 U mnie też widać duzą różnice pomiedzy przednia ow a tylną float. Stoją w tych samych kierunkach i mają ten sam wymiar. Załamanie światła przy porównaniu szyby poziomej z szyba stojąca w pionie potrafi bardzo oszukać wzrok... A my szukamy oszustwa gdzie nie trzeba. U sprzedawcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Lipca 2016 Dla mnie widać kosmiczna różnice przy postawieniu obok siebie akwarium z ow i że szkła float. o ile jest nowe a szkło ma ponad 12mm ? (o transparentnym silikonie nie wspominając) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
E mil Zgłoś Napisano 29 Lipca 2016 Widzę nawet z 6mm. Klienci też to widzą, nawet tacy co zaczynają się interesować akwarystyka. Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 30 Lipca 2016 Zamiast się mądrzyć napisz, jakie to szkło jest powszechnie dostępne w Polsce zamiast "float". Aktualnie dostępne szkło to tzw. "mid iron glass" wszystkie huty w Polsce produkują właśnie takie szkło, żelazo na poziomie 60ppm, przepuszczalność wg. en410 w 4mm 90,5%. Czyli szkło pospolicie nazywane tu "guardian" produkują wszystkie polskie huty nie tylko guardian... Szkło zwane tu "float" o zawartości żelaza ponad 90ppm i przepuszczalności w 4mm 90% nie produkuje w Polsce już nikt (od ponad roku aktualnie). Różnica pomiędzy szkłem "mid iron glass" a OW (żelazo na poziomie 15ppm) w przepuszczalności jest taka jak 4mm do 10mm(albo 12mm ale nie pamiętam dokładnie...). Prawda jest taka że dla niewprawnego oka teraz przy szkle średnio żelazowym różnica między OW zaczyna się dopiero przy 6-8mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cyborg Zgłoś Napisano 30 Lipca 2016 Aktualnie dostępne szkło to tzw. "mid iron glass" ... Dzięki za wyczerpujące informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach