Skocz do zawartości
snocho

[10.000 l] Rafa w strefie saun, Aquapark Reda

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas na pierwszą rafę w Aquapark Reda. Akwarium znajduje się w strefie saun. Oddziela pokój relaksu od recepcji. Widoczne będzie z dwóch stron. Z założenia ma to być ładna, kolorowa rafa, zasiedlona prostymi SPS-ami i LPS-ami oraz stadem kolorowych ryb. Bez szczególnych fajerwerków, zwyczajna, miła rafka ;)

Specyfikacja:

• Wymiary akwarium (nie licząc stalowej ramy): 596 x 150 x 116 [h] cm. Akwarium wykonane w ramie, profil 80 mm. Szyba 19 mm (dwa dłuższe boki z Opti White). Komin zewnętrzny, 6 otworów pod przelot 63 mm. Szklenie wykonane (szybko i sprawnie) przez ERybkę.

gallery_7670_3928_46986.jpg

gallery_7670_3928_60864.jpg

gallery_7670_3928_107703.jpg

gallery_7670_3928_151545.jpg

gallery_7670_3928_59634.jpg

gallery_7670_3928_70434.jpg

• Sumpy. Jest ich łącznie 5. Patrząc od lewej:

gallery_7670_3928_12965.jpg

• Sump na odpieniacz, wymiary 120 x 112 x 45 [h] cm, 600 l
  • Sump na filtry i Siporax, wymiary 183 x 130 x 45 [h] cm, 1070 l
  • Sump z refugium, wymiary 205 x 70 x 45 [h] cm, 645 l
  • Sump na pompy główne, wymiary 263 x 70 x 45 [h] cm, 820 l
  • Zbiornik na podmiany, wymiary 110 x 70 x 130 [h] cm, 1000 l

gallery_7670_3928_35071.jpg

• Odpieniacz TWISTMAN na rurze 650 mm, 5 pomp Jebao z wirnikiem igiełkowym.

gallery_12386_3855_151070.jpg

• Pompy główne. Akwarium ma być ciche, stąd zamiast jednej pompy basenowej wybór padł na Jebao 15 000 l/h. Będzie ich 8-10 sztuk.
  • Cyrkulacja to 3 pompy Tunze Master Stream 6550, do tego kilka mniejszych pomp, ale to już po ułożeniu skały.
  • Oświetlenie. Nad akwarium zawiśnie 6 lamp T5 Pacific Sun Diuna 10 x 80 W. Jako uzupełnienie pomiędzy świetlówkami dołożymy 2 lampy LED po 200 W każda. W sumie da to 4800 W w świetlówkach i 400W w LED-ach. wszystkie lampy przymocowane będą do jednego stelaża z automatycznym systemem podnoszenia.
  • Reaktor wapnia Pacific Sun na rurze 300 mm, napiszę o nim więcej jak będzie na miejscu.
  • Filtry na media Pacific Sun. 4 sztuki o pojemności 25l każdy. Wypełnieniem będą: Bio Pellets XL, węgiel aktywny, zeolit, adsorber krzemianów (na początku).
  • Sól na początek, Instant Ocean i Reef Crystals po 50%
  • W akwarium będzie żywa skała, około 500 kg i 200 kg suchej skały na podbudowę. Na dnie koniecznie piasek.
  • Akwarium będzie w całości zabudowane. Pod zabudową znajdą się dwa klimatyzatory 5 KW i wentylacja mechaniczna.

Za jakieś 3-4 tygodnie będzie można zalać akwarium na próbę. W międzyczasie zaczniemy wstawiać sumpy i kleić rurki. Będę wrzucał postępy.

Chciałbym podziękować ludziom i firmom, którzy pomagają przy budowie tego akwarium. W szczególności całej ekipie ERybki, Pacific Sun i TWISTMAN. Wiem, że niełatwo jest wyskoczyć poza schemat standardowej produkcji i zrobić coś ekstra. Tym większe podziękowania Wam się należą.

Edytowane przez snocho (wyświetl historię edycji)

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacny projekt. Powodzenia .

3967620a16878ca2.jpg

60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka

Stara bańka - nie istnieje

http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów mega projekt -bijesz wszelkie rekordy ze swoimi projektami (relacjami) . Życzę powodzenia i oczywiście kibicuje .

PS. Na jakiej soli ruszy zbiornik dalej IO???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów mega projekt -bijesz wszelkie rekordy ze swoimi projektami (relacjami) . Życzę powodzenia i oczywiście kibicuje .

PS. Na jakiej soli ruszy zbiornik dalej IO???

jest napisane: "Sól na początek, Instant Ocean i Reef Crystals po 50%"\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To my dziękujemy... za zaufanie naszej firmie i możliwość uczestniczenia w tak wspaniałym i nieszablonowym projekcie. Trzymamy za Was kciuki. Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomysleć,że na ZPT (kto pamięta,co to? ;) ) nie potrafiłem przyciać deseczki pod kątem 90 stopni,heh... ;) . Dobrze,że zęby,wprawdzie niekompletne,ale swoje - przynajmniej nie muszę podnosić szczęki z podłogi :D:D:D .

Czapy z głów :),super projekt i super,że w większości oparty na sprzęcie krajowych producentów.

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zwyczajna, miła rafka..." mnie się taka zwyczajna w domu nie zmieści :) jak będą ukwialy i euphyllie, to już mam slinotok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litraż pojedynczego sumpa to akwarium które nie jeden chciał by mieć w domu...

Myślałem że aquapark już ruszył pełną gębą a tu taka niespodzianka ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mega projekt :thumbup:

Z chęcią będę obserwował.. Powodzenia :smiling:

ad2a63f5799d4fff8609f1f6f08c4d34u1024a898.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do grupy fanów! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

500 +

-zakładając akwarium morskie nic nie wiemy

-po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy;

-po roku jesteśmy ekspertami,

-po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten odpieniacz zaciągnąłby u mnie wodę w sumpie to wody już nie było :)

Farciarzu powodzenia ... :)

PS. Tak się zastanawiam nad kosztami utrzymania takich wypasionych projektów, mam na myśli ten i ten poprzedni w jednym miejscu. Czy będzie na tyle odwiedzających żeby to utrzymać w dłuższym czasie ?

Czas pokaże.

Edytowane przez Tom_Killer (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh. Jak wygram w totka to też takie stawiam :)

Jak to jest pierwsza rafka to ile ich planujecie??

....kurde dlaczego to tak daleko ode mnie :(

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas przejechać się na wycieczkę nad morze i wszystko zobaczyć, powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny duży projekt. Jestem pod wrażeniem...

Powodzenia i siły życzę.

START - 30.06.2016r. zbiornik: 80x60x50h (240l) + sump 70x40x45h (126l) w tym dolewka (30l), LR (11,75kg) + DR (1,20kg) + LS (9,07kg) + LW (230l), sól: Red Sea Salt, światło: ATI Sunpower 8x24W, filtracja: Twistman OB-150-IN + siporax (2l) + Sorbotech carbon LG95, suplementacja: Balling + niezbędne pierwiastki, obieg: Jebao DCT-6000, cyrkulacja: Tunze 6055 ze sterownikiem Tunze 7091 + Tunze 6015, dolewka: Tunze Osmolator Universal 3155.000, obsada: korale miękkie, LPS, SPS, ryby, ślimaki, rozgwiazdy, wężowidło, krewetki

fb17f8dde0016dd2f1533933c592bd5cu1369a1218.png

IMG_20180331_204727.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszta za prąd wcale nie takie ogromne biorąc pod uwagę gdzie to będzie stało. Oświetlenie i klima to 10kW niech całość łyknie 20kW dla łatwiejszego liczenia i 50gr za kWh nie wiem jakie są stawki dla B2B. To jest ok 240zl doba, tyle mają z 5 biletów pewnie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, zapodaj jakąś aktualizację, please :thumbup:

START - 30.06.2016r. zbiornik: 80x60x50h (240l) + sump 70x40x45h (126l) w tym dolewka (30l), LR (11,75kg) + DR (1,20kg) + LS (9,07kg) + LW (230l), sól: Red Sea Salt, światło: ATI Sunpower 8x24W, filtracja: Twistman OB-150-IN + siporax (2l) + Sorbotech carbon LG95, suplementacja: Balling + niezbędne pierwiastki, obieg: Jebao DCT-6000, cyrkulacja: Tunze 6055 ze sterownikiem Tunze 7091 + Tunze 6015, dolewka: Tunze Osmolator Universal 3155.000, obsada: korale miękkie, LPS, SPS, ryby, ślimaki, rozgwiazdy, wężowidło, krewetki

fb17f8dde0016dd2f1533933c592bd5cu1369a1218.png

IMG_20180331_204727.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z kolejnym pomysłem na przyszłość... akwarium z biotopem naszego Bałtyku :thumbup:

W naszym kraju już w wielu miejscach można pooglądać rafy koralowe, ale skarby naszego Bałtyku są dostępne jedynie dla oczu nurków. Bałtyk, to nie tylko flądry i sercówki, których muszle znajdujemy na brzegu, tyle tam pięknych zwierząt, że az nie mogłam uwierzyć.

No a gdzie takie akwarium, jeśli nie w Redzie? :D

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No poza tym że morze jest bardzo skażone toksycznie to tak. Już się ostrzega o tym żeby nie spożywać dorszy śledzi i łososi. A wszystko przez pozostałości po wojnie. Bomby zaczynają się rozkładać.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.