Osseniak2 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam drodzy forumowicze Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale jestem poraz pierwszy na tym forum. Jeśli w złym miejscu z góry przepraszam! Szukam pomocy przy wysokim No3 ponieważ jest to moje pierwsze akwarium morskie w życiu i nie wiem jak poradzić z No3 50ppm mierzone testem salifert. Akwarium 220L wody w obiegu zalane 2.5 miesiąca temu. W akwarium nie ma jeszcze ryb jedynie 2 krewetki czyszczące 2 kraby pustelniki,rozgwiazda piaskowa oraz kilka korali które zostały zakupione wraz ze skałą od znajomego który likwidował akwarium. Tak jak wspomniałem akwarium 220L 25kg żywej skały,10kg żywego piasku red sea oświetlenie led razor r420r 160w najmocniej ustawione na 50% białego światła oraz 60% niebieskiego, pompa obiegowa tunze 2500l/h odpieniacz v2 skimm600 oraz falownik jebao wp-25 Używam preparatów firmy aquaforest -Probiotic reef salt -Reef mineral salt -KH buffer -Magnesium -Calcium -Components strong -NP Pro -Pro Bio S Parametry wody wszystkie testy robione salifert No3 -50 No2 -0 Ph -7.7 Kh -8.6 Ca -440 Mg -1330 Po4 -0 Tak jak wpomniałem nie mam ryb więc nie karmię jedynie koralom podaję phytoplankton według zaleceń producenta 1korek od butelki na 100l wody na dobę więc podaję 2 korki przy 220L akwarium Rozgwiazdę karmię 2 razy w rygodniu wstrzykując pod nią w piasek mrożoną artemię w ilości kostkę z opakowania dzielę na 4 częsci z czego 1część podaję .Kraby również 2 razy w tygodniu karmię małymi kawałkami mrożonych krewetek Mam nadzieję ,że napisałem wystarczająco informacji na zlokalizowanie mojego problemu z wysokim No3 Proszę o pomoc oraz dziękuję z góry Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Osseniak2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Masz odpowiedź PO4 - 0, albo podniesiesz po4 (co jak dla mnie jest złą opcją) i no3 zacznie spadać albo kup remover na no3. Daj fotki baniaka. Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Mi pomógł NO3PO4X Męczyłem się z NO3 przez pół roku. Nie pomagało VSV nie pomagał ocet ani priobiotyka od AF. Po zastosowaniu NO3PO4X no3 spadło ze stałej wartości 5 do 02-1 NO3 w zależności jak karmię korale. Dodam że też miałem po4 0 mierzone fotometrem Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Nie mogę dać fotek bo mój aparat robi najmniejsze 3mg a na forum mogę tylko 1mg wstawić chyba że jest inna opcja to proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Mi pomógł NO3PO4X Męczyłem się z NO3 przez pół roku. Nie pomagało VSV nie pomagał ocet ani priobiotyka od AF. Po zastosowaniu NO3PO4X no3 spadło ze stałej wartości 5 do 02-1 NO3 w zależności jak karmię korale. Dodam że też miałem po4 0 mierzone fotometrem Ja u siebie nie używałem NO3PO4X tylko RN NR i też przy "niewykrywalnym" testami po4 dał sobie radę. Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MKu Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Kliknij fotkę i za pomocą przeglądarki Microsoft Office zmniejsz rozmiar :-) - ma w sobie takie narzędzie ewentualnie na zmniejszacz.pl Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez MKu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 co to RN NR ? Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 U mnie też pomógł nopox z Red Sea. Chyba nie ma zbyt wiele związku z PO4 bo u mnie go nigdy nie obniżał. Na fosforany muszę używać coś innego. Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Fotki mojego baniaczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 bardzo fajne ułożenie skały ile KG potrzebowałeś na takie ładne ułożenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 25kg żywej skały mam wymiary akwarium 90x45x45 z sumpem w obiegu 220Litrów wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Testy na PO4 - wszystkie są właściwie do d...u. Kup fotometr albo idź z wodą do sklepu niech ci zrobią test na PO4 na fotometrze. Po co ci te preparaty? -KH buffer, były spadki czy lejesz na oko ? -Magnesium - ??? -Calcium - ???? -Components strong - ???? PH mogło by być nieco wyższe, Przy tej ilości korali co masz to sprawę powinny załatwić podmianki wody Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez pinki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 właśnie podmianki wody nie załatwily sprawy kh miałem skoki ale wrzuciłem do banki trochę myszelek dla krabów i od tamtej pory kh mniej więcej jest na poziomie stałym a tyle tego kupiłem bo było w promocji jesli kupiło sie taki zestaw wiec na całości zaoszczedziłem jakieś 60 funtow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Jeśli nie planujesz wsadzać LPS-ów czy SPS to bym tak nie walczył z tym no3. Miękasom to nie przeszkadza. Moje rosły jak głupie jak miałem 50. Teraz mam 2 i grymaszą. PS. Gdzie to takie upusty na zestawy AF dają? Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) w UK całość kupilem za 75funtów a jak bym kupował pojedyńczo wyszło by 120-130 w tych granicach sama sól jak zobaczysz na ebay kosztuje 45 funa http://www.ebay.co.u...UoAAOSwawpXtZqV a gdzie dokładnie ci nie powiem bo to ziomek mi załatwiał Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Osseniak2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Miałem to samo z AF(pewnie jak większość), PO4-0 mierzone Hanna a NO3 25-50. Pomogła zmiana np pro/pro bio na bakterie Fauny Marin. Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 Wg mnie masz za słabą cyrkulację w akwarium, skala misi być dobrze miotana wodą aby spełniała swoje zadanie - nitryfikacyje i denitryfikacje. Czy piasek który jest w Akwarium jest świeży czy z przekładki ? Po ruszeniu całości i przełożeniu nastąpił jakiś proces wybicia życia w skale i piachu - teraz to oddaje do wody. Jeżeli po4 nie mierzysz fotometrem, to podawanie wyniku po4 =0 jest bardzo wątpliwe. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimi Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie ma PO4 to nie zbijesz NO3 bakterie potrzebują do odżywiania dwóch składników PO4 i NO3 w odpowiednich proporcjach.Wiec dodaj do akwarium PO4 w odpowiedniej ilości np.używając soli KH2PO4 rozrobionej w wodzie RODI w odpowiedniej ilości.np.4gram na 100 ml wody RODI.1 ml daje 0,6 ppn na 50l akwarium.Najlepiej dozować z strzykawki i od razu po jakieś 15 min zrobić test pomiaru na PO4.Dalej stosować bakterie i pożywkę dla nich możesz też lać wódkę i po dwóch tygodniach będziesz miał zerowe parametry NO3 i PO4.Podstawą jest codzienny pomiar testu na NO3 i PO4 co jest szybciej zjadane. Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez jimi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2016 właśnie podmianki wody nie załatwily sprawy kh miałem skoki ale wrzuciłem do banki trochę myszelek dla krabów i od tamtej pory kh mniej więcej jest na poziomie stałym a tyle tego kupiłem bo było w promocji jesli kupiło sie taki zestaw wiec na całości zaoszczedziłem jakieś 60 funtow KH leciało ci nie z poziomu konsumpcji, bo wówczas byś miał spadek CA i MG a prawdopodobnie z powodu PH Sprawdz sobie rzetelnie to PO4, dopiero wówczas bedzie wiadomo co zrobić dalej. Masz nowy baniak jeszcze mało stabilny więc jak zaczniesz na ślepo kombinować to dorobisz się najprawdopodobniej jakiejś plagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 Wg mnie masz za słabą cyrkulację w akwarium, skala misi być dobrze miotana wodą aby spełniała swoje zadanie - nitryfikacyje i denitryfikacje. Czy piasek który jest w Akwarium jest świeży czy z przekładki ? Po ruszeniu całości i przełożeniu nastąpił jakiś proces wybicia życia w skale i piachu - teraz to oddaje do wody. Jeżeli po4 nie mierzysz fotometrem, to podawanie wyniku po4 =0 jest bardzo wątpliwe. skala byla z likwidacji zbiornika ale piasek byl kupiony nowy w sklepie a po4 faktycznie test byl robiony salofertem a nie fotometrem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Skała z likwidacji zbiornika - ciekawe jak była przechowywana? Tester napisał coś o tym na reefhub.pl, „Rozgwiazdę karmię 2 razy w rygodniu wstrzykując pod nią w piasek mrożoną artemię w ilości kostkę z opakowania dzielę na 4 częsci z czego 1część podaję „ A jak rozgwiazda tego nie zje i artemia sobie gnije w piasku? Akwarium jest młode, biologia słaba, a do tego lejesz różne cudaTak jak wpomniałem nie mam ryb więc nie karmię jedynie koralom podaję phytoplankton według zaleceń producenta 1korek od butelki na 100l wody na dobę więc podaję 2 korki przy 220L akwarium Nawet nie wiadomo co to za korale No i masz efekty. Producent AF ma świetny poradnik, krok po kroku co robić w nowym akwarium. Czytałeś? Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Jacek56 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osseniak2 Zgłoś Napisano 4 Września 2016 Witam Panowie ponownie Chciał bym wrócić do tematu no3 Ktoś w odpowiedzi na mój post napisał żeby podbić po4 solą KH2PO4 więc też tak robię od 4 dni i po wlaniu 2ml roztworu KH2PO4 test salifert pokazuje 0.25 ale po jakimś czasie jest spowrotem 0 I tak jest dzień w dzień a no3 cały czas 50 Dajcie jakies instrukcje co i jak dalej robić Dziekuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 4 Września 2016 Ja to bym Ci poradził nie szaleć tak z tą solą bo to jest proszenie się o kłopoty a szczególnie jak po4 mierzysz salofertem a nie Hanna... Dla przykładu mi salifert pokazywał 0 a w sklepie hanna ponad 1. Sam wyciągnij wnioski. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Września 2016 Możesz spróbować zadziałać środkiem Amquel. Ponoć zbija NO3 w 5 minut. Ale załatwisz tym najprawdopodobniej skutek, a nie przyczynę. Ktoś z grupy pisał o tym wczoraj i nawet zamówił (kolega ksrekin). Link do rozmowy masz tutaj: http://nano-reef.pl/topic/87753-amquel-plus-firmy-kordon/ A link do preparatu tutaj: https://www.akwarystyczny24.pl/kordon-amquel-plus-118ml-p-4916.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach