Skocz do zawartości
MrTrulosek

Solniczka by MrTrulosek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

po długich rozważaniach z wami jak i sam postanowiłem że będę powoli ale systematycznie odkładał sobie pieniądze na akwarium morskie pierwsze co postanowiłem to było 5 litrowe akwa typu "jamnik" jednak na samym początku już co po niektuży byli na tyle uparci ze wstawiali mi 30l pod nos i bardzo wam dziękuje za to więc tak po 4 dniach od założenia postu postanowiłem 30l akwa w i od tego czasu już się po prostu zaczęła "mordęga" przede wszystkim bardzo dużo czytałem jak i pytałem was aż w końcu doszedłem do wystarczającej ilości sprzętu jak i chęci.

i tak od początku do końca wakacji doczekałem się mojej pierwszej solniczki

solniczka wystartowała w środę. początkowo tylko 2 kg skały ale za tydzień się to zmieni w 3 kg

fotkę zrobilem w nocy gdy światło nie było zapalone żeby lepiej to pokazać co sie dzieje

http://fotowrzut.pl/ABQAN5RJ13

bakterie leję probiotyczne z AF czyli 1 krople na 3 dni

i teraz takie małe pytanka

1.Jak lepiej ułożyć skałe ? na tylny lewy bok czy na środku ?

2.Kiedy mógł bym dać jakieś korale miękkie posiadam teraz xenie ale po przesyłce skały za ciekawie ona nie wygląda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie mi polecono w sklepie i dopiero po jakims czasie sie skaplem ze mnie oszukali. Ale razej nic sie nie powinno dziać ? Bo pewnie bede zmuszony kupic kolejne ale nitryfilracyjne ?

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

co byście powiedzieli o takich bakteriach ? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wody a czytałem że można dać najpierw pół a za jakiś tydzień kolejne pół i nic takiego nie będzie co o tym sądzicie ??

no co nie mieliście nigdy tych bakterii ? że odpowiedzi żadnej nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
http://fotowrzut.pl/ARPLK2TXTY prosze oto moje zdj solniczki na teraz po dodaniu ostatniego 1 kg skały i jak widać już jest lepiej teraz tylko testy za tydzień robie jakie mi polecacie zrobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny Update już jest 17 dni od zalania i pierwsze glony pojawiły się 3 dni temu 1 były to nitki brązowe i jak teraz zaobserwowałem to zaczynają się robić zielone potem wyszedł okrzemek znowu brązowy i tak samo pojawiło się peeełno małych białych robaczków na szybach skała w ogóle nie ma glonów na sobie jedyne co to kilka apatasi

testy będe robił jednak za tydzień ale myślę że

NH4 i NO2 myślę że tyle by wystarczyło na sam początek ?

foty glona mogę wrzucić jeżeli ktoś nie "zgadnie" co to może być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbądź się teraz aiptasi póki nie masz korali - później będzie..... za późno :) Wszystkie "operacje" po za zbiornikiem.

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podasz mi jakieś fajne sposoby ? słyszałem o wrzącej wodzie dobry to pomysł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tego sporo: wrzątek, kwasek cytrynowy ( punktowo sypać ), ocet (najlepiej gorący ).

Temat prosty jak nie masz jeszcze życia w skale. Bierz miskę, wyciągaj skałę i do dzieła !!

Potem przepłucz skałki wodą z akwa przed włożeniem.

Solarium V3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra spróbuje tylko teraz odpowiedz do testów czy te 2 starczą ? czy ni ze jeszcze coś dodać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek mierzymy NH4 i NO2 - to na początek cyklu azotowego.

Potem jak już te parametry będą na 0 to interesują nas NO3, PO4, KH i pH.

To tyle jeśli chodzi o mini kostkę.

Solarium V3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje mam pomysł taki że jutro tresty zrobie i jak będą wporządku to jakiś pierwszy koral dam lecz aiptasi nadal nie zniszczyłem bo sie zregenerowała znowu a robiłem to przy pomocy cytryny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na apitasie polecam wrzątek wystarczy psiknąć z małej odległości i po apitasi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jeszcze zapomniałem dodać że dodałem odpieniacz i czy jest możliwość ograniczenia podmian ? np z 1 tyg na 2 lub 3 tyg ? bo rozumiem że jak będą korale to trzeba podmiany robić ?

a trzeba wyciągać skałe z akwarium ? bo nie chce sobie kompozycji poruszac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apitasie jak w akwarium chcesz likwidować to strzykawka z wrzątkiem tylko tak z bliska i solidnie bo potrafią to przetrwać.

A co do odpieniacza pisałem Ci nie warto do takiego akwarium miałem trochę większa kostkę i pozytywnych skutków nie zauważyłem, a podmiany co tydzień i tak musisz :)

Edytowane przez azgar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I masz po miesiącu 4 nowe w losowych miejscach... Powodzenia...

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle to ja wiem a włączyłem odpieniacz dla bakterii probiotycznych żeby zrobiły to co trzeba szkoda że podmiany i tak musze robic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na aiptasie polecam krewetkę lysmata kuekenthali. U mnie wyczyściła do zera i nie widać od prawie 10 miesięcy żeby gdzieś odrastała.

Edytowane przez maciej01 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w końcu jaki sposób na tą aiptasie ? bez wyci wyciągania skały ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepszym sposobem jest zakup jakiegoś wroga naturalnego, który będzie na bieżąco wyjadał Aiptasie.

bcae474f7c59462f5d92ef11974d6818u1253a1259.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to bedzie dobre rozwiazanie jak juz korale bd ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam krewetki, Aiptasie wyjadły, korali nie ruszają, ale codziennie je karmię mrożonkami.

bcae474f7c59462f5d92ef11974d6818u1253a1259.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra 4 dni temu byłem na testach i wykazały że nie mam amoniaków jedyne co mam to azot ale tak mało że mi w sklepie radzili zrobić podmianke i przyjść znowu i do was pytanie czy opłaca mi sie znów jechać po te testy ? czy azot może zaszkodzić jakoś koralom miękkim

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie za bardzo pamiętam co mi mierzył ale raczej NO2 i mówił że to prawie nie wykrywalne tyle wiem bo mi tak mówił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 dzień od zalania na aiptasie pomyslałem że chyba najlepszy bedzie ich wróg ale nwm którego wybrać

za ile korale wpuścić 1 ? pewnie 1 dzien przez kupnem ich pojade na testy i teraz pytanie robić odrazu na NO2 i NO3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.