Ruda Zgłoś Napisano 25 Lipca 2009 Witam wszystkich. Żeby nie było, że wpadam i od razu o coś pytam, przywitam się - Monika z Warszawy. Póki co, czytam i chłonę wiedzę, ale mam nadzieję wkrótce pochwalić się moim zbiorniczkiem. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domator1 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2009 Witam Na imię mam Andrzej Jestem z Tarnowa w woj. małopolskim. Akwarystyką morska zaraził mnie przyjaciel i zajmuje się nią od października Początki były ciężkie po dwóch tygodniach od odpalenia pojawiło mi sie fito (zielona woda)po wielu próbach udało się wybrnąć. Na razie zbiornik 96 l plus panel 30 W przyszłości plany na 240 Pozdrawiam wszystkich Cytuj REAKTYWACJA z 120 na 250L 28.04.2010 w przyszłości 170x70x60 250L , 4x39w 2x24w , sump 100L , 29kg LR, 18kg LS , odpieniacz Wave Beast 1200 po przeróbce na ala deltec , Pompa Obiegowa NEW - JET 3000l/h , Cyrkulacja 2 x 5000L/h 1 x 12000L/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lonio2 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2009 Witam Jestem Rafał z Radomia i planuję założenie solniczki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakus Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam Nazywam się Jacek. Pochodzę z mazur. Do tej pory interesowałem akwarystyką słodkowodną i dalej będę się jej trzymał. Moje ryby jednak rosną i będę je przeprowadzał do większego zbiornika więc chciałbym zaadaptować starą 180kę do morszczyzny. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rominka Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2009 Cześć wszystkim, mam na imię Marta. Rybkami interesuję się od niedawna. "Zaraziłam" się nimi od znajomych, którzy mają akwarium 200 l:) Cieszę się, że znalazłam to forum, bo w przyszłości mam zamiar założyć własne wielkie akwarium:) Teraz się tylko dokształcam, bo na temat rybek i akwariów wiem niewiele, no i brakuje mi miejsca w mieszkaniu na duże akwarium. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Net Tool Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2009 Witam Adrian z Warszawy, morszczyzna zarazil mnie kolega z pracy. Na chwile obecna wertuje strony forum w celu doksztalcania sie w temacie. Podpytuje rowniez tych co wiedza. W planach mam ~220L+SUMP. Jestem na etapie organizowania mebla pod szkolo. Nastepnie bede kompletowal baniak+sump i reszta. Mysle ze na jesien wytartuje ) Pozdrawiam Adrian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2009 Witaj Jesień to najlepszy czas na start Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawełG Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2009 Witam Nazywam się Paweł od 3 lat tu zaglądam,a że nie byłem zaszczepiony przeciw morszczyżnie to mnie zaraziliście:googleye Mój pierwszy morski baniaczek planowałem odpalić pod koniec września,ale no cóż nie wytrzymałem wystartował wczoraj:) Cytuj 240l 06.08.09r do 14.04.11r Ruszyło 160x60x60 09.03.11r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bigwalker Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2009 Hej. Zyczymy powodzenia Cytuj 500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr piotrowicz Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Akwarystyka morska jest piękna... Mam nadzieję, że kiedyś będę jej częścią... Marzę o założeniu akwarium morskiego… ale jeszcze przede mną długa droga. Na razie uczę się, czytam, chcę popytać... mam nadzieję, że pomożecie mi troszeczkę. Nie chcę dużego akwarium. Mam w planie 200 l. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2009 Od marzeń się wszystko zaczyna... Witaj Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorek Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2009 Witam wszystkim Forumowiczow Akwarystyka zarazilam sie niedawno ale za to z wielka sila. Juz planuje swoja pierwsza rafke. Ciesze sie ze moge korzystać z informacji zawartych na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ADAMO Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2009 Hej.Mam na imie Adam jestem z Piaseczna. Planuje morszczaka 112l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2009 Witam, wlasnei jestem w trakcie zakupu 128L (chinszczyzna BOYU Industries) ZUMBO-set kpl TL-550 ktos z Was ma jakies doswiadczenia ? oto opis z netu: Description Zumbo Aquarium Technical data: Tank spec Size: 510Lx570Wx670H(mm) Cubage: 128L Power saving light Volt: 220/110V Freq: 50/60Hz Power: 24Wx2 Submersible pump Volt: 220/110V Freq: 50/60Hz Power: 22W Flow: 720L/h With pl light tube, double low noise instrument fan, led light, protein skimmer, uv light system, heater, internal bio-filter system(water pump, filter sponge, filter bag, bio-balls, activated carbon and ceramic rings included) cena byla niezla i mam nadzieje ze starczy na mly poczatek... wczesniej (kiedy mieszkalem w PL mialem 250L slodkowodne przez okolo 15 lat... potem kilka lat przerwy, od 2 m-cy dzieciakom zalozylem male slodkie 75L no i czas zaczac cos sobie do patrzenia zrobic dopiero trafilem tu i zaczyanm czytac co i jak... mam do wyboru 2-letnie 128L red sea max z kawalem skaly i 10 anemonkami, plus 3 krewetki (skala okropna...zero ukwialow etc) za ok 3,8 tys PLN w przeliczeniu albo to powyzsze NOWE puste za ok 1300PLN ... co radzicie ? zabieram sie za czytanie pzdr z Norwegii Cytuj pzdr Borys_HD czas zbierania info i porad "The dream is the aquarium of the night" (V.Hugo) Aqua Medic Chromis 166L, Deltec 600 MCE, Aqua Medic Ocean Light 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
taszyn Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2009 Witam wszystkich forumowiczów. Mam na imię Michał. Upłynęły już 34 wiosny, odkąd pojawiłem się na tym łez padole . Mieszkam na wsi niedaleko Piaseczna (Warszawy). Akwarystyką interesuję się od dawna, choć raczej na poziomie amatorskim . Jeszcze w zeszłym roku miałem akwarium z dyskowcami, które zostało zlikwidowane z powodu rozszczelnienia się po latach pracy . Teraz pora na powrót do ulubionego hobby. Wszystko wskasuje na to, że odbędzie się to w wydaniu słonowodnym . Przygodę z akwarium morskim dopiero zaczynam i jestem na etapie namiętnego czytania wszystkiego, co mi wpadnie przed okulary. Dzisiaj trafiłem na forum Nano-Reef. Zapewnę zaraz zacznę zasypywać Was pytaniami początkującego . Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich Forumowiczów! Cytuj NA SPRZEDAŻ: Pompa obiegowa AM OR3500 http://kowalscy.net/reefaquarium/ http://kowalscy.net/discusaquarium/ http://nano-reef.pl/...-ze-zlotoklosu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morski Słoń Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam wszystkich, Jestem świeży na nano-reef. Czytałem forum od dawna jako niezarejestrowany. Super miejsce i fajni ludzie. Czekałem na swoją solniczkę dość długo ale cały czas nie miałem jak tego dokonać. Po 19 latach hodowli wszystkiego co słodkie przeszedłem na ciekawszą odmianę Od roku mam baniak 250l ale to nadal zbyt mało. Jeszcze dużo muszę się nauczyć i będę atakował coś większego. Pozdrawiam wszystkich Seba Cytuj Akwarium od 20 lat, morskie od roku. Baniak 250l. Odpieniacz octopus, filtracja 4300l/h, chłodnica, 2x HQI 70W 2x swietlówki aktyniczne, Balling. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ANDREW Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam wszystkich!! Mam na imię Andrzej. Jestem tutaj by zdobyć wiedzę potrzebną do założenia solniczki. W tej chwili jestem posiadaczem 2 baniaków z biotopami Jezior Malawi i Tanganika 140L,450L.Następna będzie solniczka! Mam nadzieję że mi się to uda!! Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zasolonych!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Neno Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Kurcze , myślałem , że Andrniew popił i sobie jaja robi Gorąco witamy ! Cytuj http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23403 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 To miło ,że tyle nowych solniczek przybywa To naprawdę piękne i wciągające hobby. Cytuj DTOTQ First Quarter of 2010 / zeovit.com 1200 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek74 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam . Mam na imie Darek . Mam akwarium 100 l slonowodne od 3 miesiecy . Mialem 3 rybki , z czego 2 mi zdechly . No i postanowilem sie troche podszkolic . Cytuj 100 l odpieniacz DIY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majestic Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam wszystkich!!! Z zamiarem założenia akwarium morskiego noszę się już od dłuższego czasu, lecz ostatnio gwałtownym impulsem do powrotu do tegoż zamiaru było uruchomienie w jednym z koszalińskich sklepów zoologicznych nanorafy... Zajrzałem więc na łamy forum ponownie, w końcu się zarejestrowałem i z dnia na dzień zamierzam zgłębiać pokłady wiedzy zawarte w tym internetowym kompendium... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 4 Września 2009 witam Łukasz z okolic TARNOBRZEGA , akwarystyka zajmuje sie już ładnych kilka lat , przerabiałem już Malawi, ogólne,mcharia, a ostatnio krewetkarium , forum wertuje już też dłuższą chwilę , poważnie przymierzam sie do startu z mini solniczką w ciągu 1-2 mcy , pozdrawiam Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 9 Września 2009 Hej, No to chyba ja też musiałbym się przedstawić. Mam na imie Przemek i posiadam solniczkę 250l od 3 miesięcy i wciąż jestem zielony. Miałem Malawi 1,5 roku ale akwarystyka morska to zupełnie inna bajka. W słodkowodnym nic prawie nie trzeba robić a tu trzeba być chemikiem z grubym portfelem jednak taką frajdę mi sprawia patrzenie i grzebanie w mojej solniczce że mógłbym to robić godzinami. Żona chce rozwodu bo ponoć więcej czasu poświęcam akwa niż jej . . . To wciąga jak narkotyk pozdrawiam Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzejanc Zgłoś Napisano 9 Września 2009 Witam wszystkich również. Jak część forumowiczów, przeglądam artykuły i uczę się tutaj od jakiegoś czasu. Pomalutku pozbywam się obsady Malawi i przechodzę na morskie. Mam już za sobą wykonanie własnego sumpa, przeróbkę pokrywy z oświetleniem. Niedługo biorę się za przerabianie akwarium i zaczynam przygodę Wszystko będę robił sam. Chętnych do podzielenia się spostrzeżeniami oraz pomocy z Wawy lub okolicy zapraszam do kontaktu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamswiatek Zgłoś Napisano 11 Września 2009 Witam serdecznie. Mam na imię Adam. Noszę się z zamiarem kupna akwarium RedSeaMax 130D. Do tej pory miałem akwarium słodkowodne. Teraz czas na zmiany. Bardzo Was proszę o poradę. Co sądzicie o tym zestawia/ czy jest on dobry na początek jak dla mnie? Bardzo chętnie wysłucham porad i opinii doświadczonych kolegów. I jeszcze jedno. Chcę prosić o pomoc w zakupie takiego zestawu. Mieszkam obecnie w Irlandii i nie ma pjęcia gdzie mogę kupić to akwarium i jaka jest naprawdę cena(widziałem rozmach cenowy od 600 do 1000 EURO). Jeszcze raz serdecznie witam forumowiczów i mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto pomoże takiemu żółtodziobowi jak ja. Bardzo gorąco pozdrawiam Was. Adam. Cytuj Nano Reef Boyu Zumbo 58Ltr - wystartował 20.01.2011 , sprzedane 15.09.2012 Zbiornik 275 Litr + sump 112 Litr - wystartował 10.09.2012 , sprzedane 22.09.2013 Ale jest już nowe akwarium 522 Litr + sump 166 Litr - wystartował 04.12.2014 (restart Kwiecień 2017) Akwarium 145x60x60cm, 30kg.Dry Real Reef Rock,20kg.LS, odpieniacz BK 200 Double Cone, Lampa PS Althea 8x54wat T5, reaktor wapnia Dastaco, dozownik i dolewka PS Kore 5th Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach