Ludek Zgłoś Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Kupiłem używana lampę ATI 8x 54w I niestety przesyłka została uszkodzona, wszystkie wentylatorki zostały zniszczone, będę rozkręcać lampę i zastanawiam się czy nie będzie lepiej wyciąć w górnej pokrywie otwór i zamontować 2 większe wentylatory? I drugie pytanie, czy plexa jesli jest matowa - widać, ze nie jest już ładnie przejrzysta ma jakiś wpływ na wydajność świetlówek? warto wymienić? Edytowane 28 Września 2016 przez Ludek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 28 Września 2016 To nie jest plexa tylko akryl. Jaki jest sens wycinac cos jak masz ladnie wyciete? Wymien na nowe komputerowe i po sprawie. Swoja droga jak mozna to zniszczyc przy wysylce? Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Akryl czy plexa - warto to wymienić, czy nie ma większego znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert Wawa Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Krzysiek można zobacz na to co oni wyprawiają https://youtu.be/HHSRllKdVes, szkoda lampy. Zadzwoń do sklepu aqropora może maja albo Ci ściągną czesci do tej lampy bo chyba są dystrybutorem ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Jest roznica w cenie i tym ze sie nie wygina od tego jak sie nagrzeje. Wiadome jest ze jak jest matowe to mniej swiatla puszcza. Filmi ciekawy ale bez przesady. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert Wawa Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Poszukaj w dziale DIY może ktoś już szukał takich wentylatorów i znalazł zamienniki które pasowały bez przerabiania szkoda niszczyć. Nie można zareklamować tej przesyłki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Niestety nie była ubezpieczona, mnie nie było w domu, tak bym otworzył przy kurierzy. Jutro rozbiore lampę i zerkne czy da się coś odratowac. Ile może kosztować taki kawałek akrylu 120cm x 45 około, jutro zmierze dokładnie. A co do transportu, mam kolegi listonosza, powiedział " myslisz, że ktoś zwraca uwagę na to, że piszę uwaga szkło pffff" i co tu panie więcej mówić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Norbert Wawa Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Zadzwoń jutro i się zorientuj ile plexi ile acryl, robią też wysyłki 516 894 829 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Dzięki! _ A jakby taka akrylowa płytę zastąpić szybą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 28 Września 2016 Szyba odpowiednia to musiała by być grubsza by się nie uginała a co za tym idzie ciężar. Wogóle wymiana świetlówek nie realne ,upierdliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 29 Września 2016 I drugie pytanie, czy plexa jesli jest matowa - widać, ze nie jest już ładnie przejrzysta ma jakiś wpływ na wydajność świetlówek? warto wymienić? Tak i tak. Ja bym to spolerował pastą polerską tyle że wykończeniową super finish do aut przy użyciu mikrofibry. Pewnie było by lepiej o ile nie jak z salonu. No ale jeśli koszt niewielki - nie śledzę tematu to można dać sobie spokój i kupić nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turek87 Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Mi kokega lakiernik przepolerowal i jak nowa a co do wentylatorow ja wymienualem na nowe komputerowe firmy aab czy jakos tak sa tanie ciche i te kolki silikonowe do montazu tez kupilem nowe http://allegro.pl/aab-super-silent-fan-6-cichy-wentylator-17-3db-i4898079244.html http://allegro.pl/aab-cooling-silikonowe-kolki-montazowe-4-sztuki-i5250308516.html Mam dokladnie te i polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Oryginalne wiatraki są nie do zniesienia kup sobie aab tak jak kolega wyzej, polecam Szyby nie dawaj bo nie przepuszcza uv. Zobacz sobie na Allegro ceny akrylu Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Wiatraki zamówione a akryl wędruje w sobotę do polerki, koszt 50-60zl później wstawię fotki przed i po polerce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 29 Września 2016 (edytowane) ATI stosuje akryl o większej przepuszczalności promieniowania o długości fali poniżej 400nm, jednym słowem taki do solarium Co do plexi i akrylu to: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Szkło_akrylowe Edytowane 30 Września 2016 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartyzelek Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Czy trzeba zdjąć obudowę w lampie Ati Sunpower aby wymienić wiatraki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Nie. Edytowane 29 Września 2016 przez pokson (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartyzelek Zgłoś Napisano 29 Września 2016 Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 30 Września 2016 Też myślałem nad upgrade'm sunpower'a-dołożeniem i wymianie na duże wentylatory ale w sumie to nie będę psuł lampy, na która mam jeszcze 1,5 roku gwarancji. Mam dostęp do plazmy i lasera, giętarki, zmontuję własną lampę. Zamontuję w niej dupne wentylatory, odbłyśniki dam te same z ATI, akryl też. Zobaczymy co z tego będzie po wszystkim zmierzę pirometrem temperaturę pracy. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 30 Września 2016 (edytowane) Dziś wyciaglem akryl z obudowy, i kurcze mam dylemat czy dawać do polerki, w dotyku jak PLEKSI i nawet tak samo się gnie :/ da się to jakoś na " chłopski rozum " rozróżnić? I drugie pytanie, czy wentylatorki mają wyciągać powietrze ciepłe z lampy, czy wiać do środka? Edytowane 30 Września 2016 przez Ludek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 30 Września 2016 Do środka mają wiuchać Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbi2708 Zgłoś Napisano 30 Września 2016 To nie jest plexa tylko akryl. Jaki jest sens wycinac cos jak masz ladnie wyciete? Wymien na nowe komputerowe i po sprawie. Swoja droga jak mozna to zniszczyc przy wysylce? A przypadkiem plexa i akryl to nie to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
facta Zgłoś Napisano 30 Września 2016 Prawie to samo czyli PMMA, a drugi rodzaj, o który wam pewnie chodzi to poliwęglan, który można dość mocno wyginać, nie pęka i myć z soli - to jego przeważnie powinni stosować producenci jako tą "szybkę" osłaniającą świetlówki oczywiście w wersji bez UV. Cytuj Pudełko przelewowe DIY Algae Scrubber DIY Lampa led DIY Reaktor fitoplanktonu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 30 Września 2016 Ta płyta to PMMA lub poliwęglan, wyczyścilem z soli, ale micro rysy zostały, ale nie powinno na tyle przeszkadzać, żeby specjalnie kupować nową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ludek Zgłoś Napisano 1 Października 2016 Czy ktoś z was jskos specjalnie dba o kondycję lampy? jakieś zabiegi utrzymujące ja w czystości i dobrym stanie funkcyjnym? Jeśli widać, że odblyśniki są juz matowe - powypalane, ogólnie widać na częściowo zużyte, a na allegro koszt nowego ponad 20zl, TO MOGĘ STARE OKLEJIC FOLIA ODBYŚNIKOWĄ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach