volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Witam. Potrzebuje porady w drobnej sprawie. Wyjechałem nagle na kilka dni i w pośpiechu zapomniałem zostawić zapasu wody ro, moje dziewczyniska dolewały do akwa co popadnie, konkretnie około 10L wody muszynianki. po tygodniu piasek pokrył się takim rdzawym nalotem , odessalem nalot, wymieniłem przy okazji 15L solanki i włożyłem porcje węgla . Teraz pytanie, mam puszkę phospate minus którą polecono mi kiedyś w sklepie do stosowania w akwa jako środek prewencyjny przeciwko wszelkiemu złu. Środka nigdy nie używałem. Czy mogę go wsypać do pończochy i powiesić w przepływie wody w panelu ? czy to raczej nic nie da. Niestety nie mam filtra żeby tym kręcić jak zaleca instrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Im większy przepływ tym lepiej zadziała - próbuj coś tam zawsze wyłapie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 A tam się przejmujesz ,jak padł mój filtr ro to wlałem kila butelek wody mineralnej żywiec i nic złego w baniaku się nie działo. A co do rdzawego nalotu na piasku to okrzemki Ci wywaliło, samo przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Dobra, to niech siedzi w tej pończosze, za wiele pewnie nie pomoże ale zaszkodzić też nie powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 A nie masz kaskady żeby wsadzić skarpetek zamiast gąbki i będzie dobry przepływ. Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Tak, myślałem o kaskadzie tylko z tyłu i z boku nie ma miejsca, musiał bym na przodzie. Dołożyłem drugą pompę obiegowa i spadek do komory jest teraz z 10cm, woda leci jak z wodospadu prosto na worek, myślę że będzie ok. Poczekam z tydzień i zobaczę efekty, jak nie będzie to dołożę jeszcze porcje w kaskadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 A jak tam babeczka? Nadal robi burze piaskową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Babka dostała eksmisje zaraz po tym jak rano wygrzebalem jedną euphylie z pod góry piasku, niestety koral zdechł. Teraz zrobiła sajgon w akwa kolegi, a znając kolegę to jej nawet współczuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafahGd Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 A ja zapytam się jak sprawuje się w tak niedużym zbiorniku Zebrasoma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Zebrasoma trafiła tylko tymczasowo, miała za zadanie wyczyścić glony z kupionych skałek i poszła w świat. Z braku glonów pozbylem się też salariasa. Obsada to dwa błazny i mandaryn, i pewnie już tak zostanie. No chyba że trafię na grzeczna babke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Jak chcesz to wpadnij z wodą zrobimy testy. Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Grzegorz ,testów od trzech lat nie robiłem i ciesze się zdrowym snem i zdrowym akwarium, chcesz to popsuć? Mam dla ciebie te fioletowe grzyby co chciałeś, udało się trzy sztuki odłupać, tylko musimy się jakoś ugadac, może jak będziesz przejeżdżał gdzies w pobliżu to weźmiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1978 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Piękny zbiornik i spoko podejście. Grunt to spać spokojnie bez zbędnej matematyki :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Oczywiście ze nie chce popsuć Zgadamy się w przyszłym tygodniu, będę bardziej mobilny jak dzieciaki do dziadków pojadą. tez coś się dla ciebie znajdzie - mam zielonego rhodaktisa i nowe zoa tez się jakieś znajda. Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Marcin dziękuję Grzegorz spoko, za korale dziękuję ale już mam przesyt, za to garsteczką glonów nie pogardze. Jutro w aquario ma być sprzedaż z nowej dostawy jakby was to interesowało, tylko lepiej wcześniej zadzwonić czy się nic nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 A co ma byc w aquario? Ja dzisiaj bylam, kupilam pompke napowietrzajacą na baterie, bo mi brak tlenu sen z powiek spedza gdyby komus tez spedzał, to ta pompka resuna kosztuje cos ponad 20 zl, warto miec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2017 Jak dobrze zrozumiałem to jutro mają być świeże ryby w sprzedaży, Z tą pompką napowietrzajaca to dobre posunięcie, ja używam od zawsze kostki napowietrzajacej 24 godziny na dobę, lubię efekt bombli w wodzie i korale też to lubią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 Rdzawy nalot na piasku jakoś nie chce odpuścić, rano czysto a wieczorem rudo. Korale bardzo z tego zadowolone mało ich nie porozrywa. Polecono mi w sklepie jbl silikat ex, włożyłem worek do panelu i czekamy na efekty. Ukwiały pobiły swój rekord wielkości, zielony (35cm ) i czerwony próbujący mu dorównać robią tyle cienia że musiałem dokupić dwie lampy zetlighta 28w na krawędzie akwarium żeby doświetlić korale na dnie. Tyle na dziś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) Z dobrych wieści, rudy nalot ustępuje akwarium ma się wyśmienicie Ze złych? hmm to się dopiero okaże. Zaryzykowałem i nabyłem drugą babkę i to był chyba strzał w 10 tke, powiedzmy 8/10 na razie babka dziobie piasek z częstotliwością trzy razy na godzinę i oby tak zostało. Edytowane 13 Marca 2017 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Cześć,rudy nalot zszedł całkowicie,piasek biały jak śnieg. Babka jak to babka robi zadymę co trzeci dzień ale taki już ich urok, trzeba się przyzwyczaić albo zignorować. Zahaczyłem po drodze o sklep i kupiłem jej kolegę,niestety nie było tego samego gatunku więc poszedłem na ryzyko i wziąłem najładniejszą z dostępnych. Jak na razie jest spokój,pływają obok siebie i obserwują się spode łba. Będę wdzięczny za podanie nazwy babki bo w sklepie nie było a na innych stronach podobnej nie znalazłem. Do akwa doszły nowe euphylie i galaxea,przyjęły się ładnie i pompują jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Wyglada jak cryptocentrus leptocephalus http://erybka.pl/product-pol-6692-Cryptocentrus-leptocephalus-L.html Cryptocetrusy raczej malo kopią, to babeczki symbiotyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 3 minuty temu, Nik@ napisał: Wyglada jak cryptocentrus leptocephalus http://erybka.pl/product-pol-6692-Cryptocentrus-leptocephalus-L.html Cryptocetrusy raczej malo kopią, to babeczki symbiotyczne Dzięki to dokładnie ta babka, a ja gapiszcze znaleść nie mogłem.Teraz za krewetką trzeba się będzie rozejrzeć bo z moimi debeliusami raczej się nie zgra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 No widzisz, trzeba pytac w sklepie kto pyta, nie kupuje pistoleta Mam nadzieje ze pistoletowa na debeliusa nie zapoluje, bo w naturze głodne pistolety czyszczacymi nie gardzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Marca 2017 Tak to jest jak kupuje się z rozpędu (tylko jak tu się powstrzymać) bez laptopa w ręce . Z pistoleta oczywiście rezygnuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Cześć. W akwarium bez większych zmian. Po zmianie soli z coral pro na af i podmianie w sumie 75 litrów wody nie zauważyłem ( jak niektórzy przewidywali) żadnych niepokojących zjawisk. Babki zaprzyjaźniły się na dobre i nie odstępują się na krok. Z obsady doszedł koral, który wygląda jak obsypany świecącymi zielonymi kuleczkami, wstawię zdjęcie może ktoś zna jego nazwę. W akwarium w ogóle nie ingeruje, kręci się swoim trybem, bez odpieńka, chemii i innych cudownych wynalazków. Jedyna obsługa to cotygodniowe podmiany wody, czyszczenie cyrkulacji, obiegu i gąbek z panela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach