Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje porady w drobnej sprawie. Wyjechałem nagle na kilka dni i w pośpiechu zapomniałem zostawić zapasu wody ro, moje dziewczyniska dolewały do akwa co popadnie, konkretnie około 10L wody muszynianki. po tygodniu piasek pokrył się takim rdzawym nalotem , odessalem nalot, wymieniłem przy okazji 15L solanki i włożyłem porcje węgla .

Teraz pytanie, mam puszkę phospate minus którą polecono mi kiedyś w sklepie do stosowania w akwa jako środek prewencyjny przeciwko wszelkiemu złu. Środka nigdy nie używałem. Czy mogę go wsypać do pończochy i powiesić w przepływie wody w panelu ? czy to raczej nic nie da. Niestety nie mam filtra żeby tym kręcić jak zaleca instrukcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Im większy przepływ tym lepiej zadziała - próbuj coś tam zawsze wyłapie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam się przejmujesz ,jak padł mój filtr ro to wlałem kila butelek wody mineralnej żywiec i nic złego w baniaku się nie działo. A co do rdzawego nalotu na piasku to okrzemki Ci wywaliło, samo przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to niech siedzi w tej pończosze, za wiele pewnie nie pomoże ale zaszkodzić też nie powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie masz kaskady żeby wsadzić skarpetek zamiast gąbki i będzie dobry przepływ.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

156005748a1c0dfed1d13c2debaa7203u1054a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, myślałem o kaskadzie tylko z tyłu i z boku nie ma miejsca, musiał bym na przodzie.

Dołożyłem drugą pompę obiegowa i spadek do komory jest teraz z 10cm, woda leci jak z wodospadu prosto na worek, myślę że będzie ok. Poczekam z tydzień i zobaczę efekty, jak nie będzie to dołożę jeszcze porcje w kaskadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak tam babeczka? Nadal robi burze piaskową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babka dostała eksmisje zaraz po tym jak rano wygrzebalem jedną euphylie z pod góry piasku, niestety koral zdechł.

Teraz zrobiła sajgon w akwa kolegi, a znając kolegę to jej nawet współczuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapytam się jak sprawuje się w tak niedużym zbiorniku Zebrasoma?

bcae474f7c59462f5d92ef11974d6818u1253a1259.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zebrasoma trafiła tylko tymczasowo, miała za zadanie wyczyścić glony z kupionych skałek i poszła w świat. Z braku glonów pozbylem się też salariasa. Obsada to dwa błazny i mandaryn, i pewnie już tak zostanie.

No chyba że trafię na grzeczna babke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to wpadnij z wodą zrobimy testy.

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz ,testów od trzech lat nie robiłem i ciesze się zdrowym snem i zdrowym akwarium, chcesz to popsuć?

Mam dla ciebie te fioletowe grzyby co chciałeś, udało się trzy sztuki odłupać, tylko musimy się jakoś ugadac, może jak będziesz przejeżdżał gdzies w pobliżu to weźmiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zbiornik i spoko podejście. Grunt to spać spokojnie bez zbędnej matematyki :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ze nie chce popsuć ;) Zgadamy się w przyszłym tygodniu, będę bardziej mobilny jak dzieciaki do dziadków pojadą. tez coś się dla ciebie znajdzie - mam zielonego rhodaktisa i nowe zoa tez się jakieś znajda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin dziękuję

Grzegorz spoko, za korale dziękuję ale już mam przesyt, za to garsteczką glonów nie pogardze.

Jutro w aquario ma być sprzedaż z nowej dostawy jakby was to interesowało, tylko lepiej wcześniej zadzwonić czy się nic nie zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma byc w aquario? Ja dzisiaj bylam, kupilam pompke napowietrzajacą na baterie, bo mi brak tlenu sen z powiek spedza :) gdyby komus tez spedzał, to ta pompka resuna kosztuje cos ponad 20 zl, warto miec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze zrozumiałem to jutro mają być świeże ryby w sprzedaży, Z tą pompką napowietrzajaca to dobre posunięcie, ja używam od zawsze kostki napowietrzajacej 24 godziny na dobę, lubię efekt bombli w wodzie i korale też to lubią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzawy nalot na piasku jakoś nie chce odpuścić, rano czysto a wieczorem rudo. Korale bardzo z tego zadowolone mało ich nie porozrywa. Polecono mi w sklepie jbl silikat ex, włożyłem worek do panelu i czekamy na efekty.

Ukwiały pobiły swój rekord wielkości, zielony (35cm ) i czerwony próbujący mu dorównać robią tyle cienia że musiałem dokupić dwie lampy zetlighta 28w na krawędzie akwarium żeby doświetlić korale na dnie. Tyle na dziś. 

20170205_114809.jpg

20170205_114839.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dobrych wieści, rudy nalot ustępuje akwarium ma się wyśmienicie

Ze złych? hmm to się dopiero okaże. Zaryzykowałem i nabyłem drugą babkę i to był chyba strzał w 10 tke, powiedzmy 8/10 na razie babka dziobie piasek z częstotliwością trzy razy na godzinę i oby tak zostało. 

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,rudy nalot zszedł całkowicie,piasek biały jak śnieg. Babka jak to babka robi zadymę co trzeci dzień ale taki już ich urok, trzeba się przyzwyczaić albo zignorować. Zahaczyłem po drodze o sklep i kupiłem jej kolegę,niestety nie było tego samego gatunku więc poszedłem na ryzyko i wziąłem najładniejszą z dostępnych. Jak na razie jest spokój,pływają obok siebie i obserwują się spode łba. Będę wdzięczny za podanie nazwy babki bo w sklepie nie było a na innych stronach podobnej nie znalazłem. Do akwa doszły nowe euphylie i galaxea,przyjęły się ładnie i pompują jak należy.

20170313_171430.jpg

20170313_115609.jpg

20170307_145954.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Nik@ napisał:

Wyglada jak cryptocentrus leptocephalus

http://erybka.pl/product-pol-6692-Cryptocentrus-leptocephalus-L.html

Cryptocetrusy raczej malo kopią, to babeczki symbiotyczne

Dzięki to dokładnie ta babka, a ja gapiszcze znaleść nie mogłem.Teraz za krewetką trzeba się będzie rozejrzeć bo z moimi debeliusami raczej się nie zgra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, trzeba pytac w sklepie :) kto pyta, nie kupuje pistoleta ;) Mam nadzieje ze pistoletowa na debeliusa nie zapoluje, bo w naturze głodne pistolety czyszczacymi nie gardzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest jak kupuje się z rozpędu (tylko jak tu się powstrzymać) bez laptopa w ręce . Z pistoleta oczywiście rezygnuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. W akwarium bez większych zmian. Po zmianie soli z coral pro na af i podmianie w sumie 75 litrów wody nie zauważyłem ( jak niektórzy przewidywali) żadnych niepokojących zjawisk. Babki zaprzyjaźniły się na dobre i nie odstępują się na krok. Z obsady doszedł koral, który wygląda jak obsypany świecącymi zielonymi kuleczkami, wstawię zdjęcie może ktoś zna jego nazwę. W akwarium w ogóle nie ingeruje, kręci się swoim trybem, bez odpieńka, chemii i innych cudownych wynalazków. Jedyna obsługa to cotygodniowe podmiany wody, czyszczenie cyrkulacji, obiegu i gąbek z panela.

20170329_080301.jpg

20170331_072908.jpg

20170402_081059.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.