Karolk Zgłoś Napisano 3 Listopada 2016 Witam Miało być pięknie a wyszło jak zwykle. Mały dramat w baniaku przedawkowalem magnez przez 3 dni magnez pompa podawala kilka razy dziennie Po testach wyszedł Mg ponad 2100 Baniak zamienił się w bagno szreka zielony zakwit na szybach korale zaczynaja obumierać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 3 Listopada 2016 Jedyne co mozesz teraz chyba zrobić to podmiankę najlepiej na jakiejś soli co ma niski magnez np. Aquaforest Reef Salt albo sea salt nawet a najlepiej by bylo chyba jak bys zdobył wode z podmianki od kogoś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Listopada 2016 czemu tyle dozowałeś i nie sprawdzałeś testem? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 3 Listopada 2016 hmmmm. Wydaje mi się, że to nie wina wysokiego poziomu Mg. Za dawnych czasów właśnie kuracja "antyglon" polegała na znacznym podniesieniu poziomu magnezu. Poszukaj przyczyny w czymś innym ale oczywiście spora podmiana wody zawsze pomagała. Michał Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolk Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Dzięki właśnie robię solankę powiedzcie jeszcze ile podmienić wody na maksa żeby żony coś nie spierd..... Akwarium w obiegu ma jakieś 380 litrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Swego czasu walczyło się z Briopsis podnosząc magnez do poziomu nie rzadko przekraczającego 2000ppm bez negatywnych skutków. Tylko Mg poleciał? Sam dozujesz czy razem z Ca? Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Ostatnio z premedytacją odniosłem mg do 2500 było tak wysoko około trzech tygodni. Nic nie ucierpiało. Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpiotrek Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Po co ta podmiana? żeby kolejny skok parametrów zrobić? Postawiłeś je wysoko pod ledami - to może je przypala i korale zestresowane albo sprawdź no3 i po4. Możliwe też, że ustawiłeś cyrkulację prosto w korale - to je ze skóry obdziera - pierwsze zdjęcie. Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Po co ta podmiana? żeby kolejny skok parametrów zrobić? Postawiłeś je wysoko pod ledami - to może je przypala i korale zestresowane albo sprawdź no3 i po4. Możliwe też, że ustawiłeś cyrkulację prosto w korale - to je ze skóry obdziera - pierwsze zdjęcie. A no po to panie Piotrze, że domyślamy się, iż to nie wina poziomu Mg a czegoś innego. Niestety nie wiemy czego bo autor za wiele nie napisał. A podmiana zawsze przybliża parametry wody ku tym właściwym. Michał Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpiotrek Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Panie Michale, tam widać jak cyrkulacja wieje prosto w szczepki... aż je przewraca. To który koral się otworzy jak dostaje strumieniem prosto w nos? Podmiany często pomagają w nagłych przypadkach ale w tym przypadku, to kolega chce zrobić dużą i kolejny skok zafundować swoim zwierzakom. Zrobi jak uważa - jego sprawa. Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 4 Listopada 2016 Panie Michale, tam widać jak cyrkulacja wieje prosto w szczepki... aż je przewraca. To który koral się otworzy jak dostaje strumieniem prosto w nos? Podmiany często pomagają w nagłych przypadkach ale w tym przypadku, to kolega chce zrobić dużą i kolejny skok zafundować swoim zwierzakom. Zrobi jak uważa - jego sprawa. Pozdrawiam, Piotrek Ten zielony nalot to raczej nie przez ta cyrkulacje... Ja tez bym z podmiana nie czekal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karolk Zgłoś Napisano 17 Listopada 2016 Witam wszystkich po krótkiej przerwie Dzięki wszystkim za porady. Poszedłem drogą porady "azgara" podmiana dużej ilości wody ( na słabej soli ) do tego dawka bakterii i akwarium zaczyna się stabilizować, zielonego nalotu śladowe ilości. Parametrów wody jeszcze nie mierzyłem wiec za wiele nie mogę napisać ale gołym okiem widać że jest dużo lepiej. Niestety nie obyło się bez start a tu ku mojemu zaskoczeniu padł koralowiec dość łatwy w utrzymaniu (gorgonia sp) wyniszczyło go całkowicie - padła szczepka seriatopora caliendrum - rhodactisy zaczęły odklejać się od skały i zanikać - zoanthusy przestały się pompować - NO i NAJWIĘKSZA strata na wieczną rafę odszedł również po 4 latach Hepatus Za 4 dni zrobię kolejną podmianę wody z zmierzę parametry wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach