Skocz do zawartości
45l

Xenia-gwarantowany rozrost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jak wszyscy wiemy , Xenia to najprostszy koral - polecany akwarystom poczatkujacym , nawet do swiezych zbiorniczkow;). Niejednokrotnie jednak bywa , ze Xenia pada z niewiadomych przyczyn , nawet u akwarystow z ogromnym bagazem doswiadczen.

Czy jest ktos z duzym doswiadczeniem przy hodowli Xenii?Kto zna recepture na to , zeby ona poprostu nie zeszla?Zeby bujnie rosla? Moze trzeba cos dozowac...?Jak powinno wygladac prowadzenie zbiornika wylacznie dla Xenii? I chcialbym uniknac tu odpowiedzi" to w wiadrze zyje"..czy tez "to chwast".

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie . U mnie zawsze zanikala .

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tworzy taką monokulturę jak na filmie, to ma łatwo w akwarium i z reguły dobrze rośnie. Z Xenią jest tak, że jest wrażliwa na obecność niektórych koralowców, szczególnie małe egzemplarze, ale jak się przebije i rozrośnie to potrafi zdominować cały zbiornik.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rosła jak głupia. A to przepis:

- mało podmian wody ( 5-10% na miesiąc )

- światło normalne 12-14h

- nic nie suplementowałem ( później balling z prochów z alledrogo ale to pod SPS)

- cyrkulacja 2x JVP101

- odpieniacz DIY na AB 2000/1

Doszło do tego, że konieczny był restart zbiornika - xenia była wszędzie :)

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się dowiedziałem w jednym angielskim sklepie że xenia poprostu nie lubi czystej wody. Im gorsze parametry tym lepiej dla niej. Najbujniej się rozrasta przy no3 na poziomie 50-75.

fc7b09c75a95c36da7710b87010cb238u1236a1088.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy na tym filmie facet zrobil to celowo czy wymknela mu sie spod kontroli?

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to widze tak , ze facet osiagnal zamierzony efekt...tak czy inaczej , jego akwarium wyglada rewelacyjnie.Jestem ciekaw czy dodaje cos do suplementacji dla Xenii , np. jod...;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U mnie przy No3 - 3 ,xenia się rozpuszcza.

Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie xenia była pierwszym koralowcem. Jak miałem kiepskie parametry no3 -75,po4 -5 rosła w oczach. Parametry mi spadły i xenia znikła. Zobaczcie na tak mały zbiornik ile ten gość ma ryb. Myślicie że wszystkie parametry ma prawidłowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnoscia nie ma idealnych...tylko jak bezpiecznie zwiekszyc poziom No3 i Po4 w bance , dla tego korala?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółtek i makro glony? Muszą rosnąć jak na drożdżach, żeby utrzymać się przy żółtku. Pewnie NO3 i PO4 w kosmos.

Pozdrawiam, Marek.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Azotany miałem poniżej 5ppm. Dostałem szczepkę, trochę zmarnowana po transporcie. Odżyła i z dnia na dzień zaczęła coraz lepiej pulsować. Podłączyłem odpieniacz. Następnego dnia była już całkowicie zamknięta i już się nigdy więcej nie pokazała... Być może azotany były za niskie i początkowo czerpała z zapasów a odpieniacz ją dobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby to tak banalny koral..chwast..i nikt tego nie chce.Ale nikt tak do konca nie wie , jak stworzyc akwarium typowo pod rozrost tego koralowca...warunki pod niego.Sps-y-wyjalowiona woda , pomijajac oczywiscie skomplikowane suplementacje;) a Xenia?:)

Edytowane przez 45l (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz sobie na pytanie: czy Xenia to koralowiec który żyje na rafie razem z innymi koralowcami w tej samej wodzie, czy może w jakichś specjalnych xeniowych morzach o wysokich stężeniach fosforanów i azotanów?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy No3 - 3 ,xenia się rozpuszcza.

Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka.

ja mam no3 2,5-5 (tendencja spadkowa) i rośnie świetnie

6570612_20161106_131743.jpg

długość tego to z 25 cm rośnie na 3 małych skałkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rosnie jak na drozdzach.

Podziele sie za piwo lub darmo :)

post-25486-0-01982400-1478446063_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Jak wszyscy wiemy , Xenia to najprostszy koral - polecany akwarystom poczatkujacym , nawet do swiezych zbiorniczkow;). Niejednokrotnie jednak bywa , ze Xenia pada z niewiadomych przyczyn , nawet u akwarystow z ogromnym bagazem doswiadczen.

Czy jest ktos z duzym doswiadczeniem przy hodowli Xenii?Kto zna recepture na to , zeby ona poprostu nie zeszla?Zeby bujnie rosla? Moze trzeba cos dozowac...?Jak powinno wygladac prowadzenie zbiornika wylacznie dla Xenii? I chcialbym uniknac tu odpowiedzi" to w wiadrze zyje"..czy tez "to chwast".

Pozdrawiam

Witam

Ja nic nie dodaję żadnych suplementów a rośnie faktycznie szybko

Już raz musiałem się pozbyć połowy bo zarasta całe akwarium

A kupiłem malutką szczepkę z trzema parasolkami

post-27134-0-84743700-1478447294_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja zaczyna odżywać. Przez dwa miesiące były tylko kulki i myślałem że się rozpuszczą. Ale przeniosłem na niższy poziom i widzę że polipki zaczynają odrastać. Może coś z tego będzie. Podobną sytuację miałem z green star polip. Policy zaczynają odrastać i wszystko wraca do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na początku Xenia ledwo zipała, powoli zanikała. Nagle ni z tego ni z owego odbiła i od tamtej pory (już chyba 2 lata) rośnie znakomicie, muszę czasami wycinać żeby nie zarosła wszystkiego. Nie zauważyłem zależności od NO3, jak miałem wysokie (~25) miała się dobrze, teraz mam niskie (~2) i tez ładnie rośnie. Natomiast od zawsze mam wysokie PO4 (~0.2).

Używam bakterii probios i aminokwasów z AF, ale nie wiem czy pomagają przy Xenii czy nie.

Chyba lubi dużo światła, jak jest w zacienionym miejscu to ma długie i cienkie "ramiona" i mniej pulsuje.

Edytowane przez rysio2000 (wyświetl historię edycji)

było 450 l. (180x50x50).
jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.