Czesio111 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Witam Od trzech tygodni euphyllie są w coraz gorszym stanie. Najpierw chowają polipy potem zostaje już tylko szkielet. Jedna już padła, trzy jeszcze mam, ale widzę że dzieje się to samo. Parametry wody: Po4 - 0 NO3 - 25 KH - 8,6 temp. 26 C PH - 8.0 Euphyllia ze zdjęcia jest w tym stanie od kilku dni. Poprzednia z dnia na dzień chowała polipy i trwało to może tydzień aż został szkielet. Jeśli macie jakieś pomysły co jej może pomóc to proszę o radę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Od kiedy je masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Strasznie wysokie azotany.... to może być przyczyną. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Od kiedy je masz? Od początku akwarium, czyli od roku. Strasznie wysokie azotany.... to może być przyczyną. Zawsze takie miałem 10-25 i nic się nie działo. Nagle by im to przeszkadzało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Jeżeli rozwijały się w ich szkielecie algi endolityczne, to jest możliwe, że przez jakiś czas wyglądały dobrze, a teraz zaczynają schodzić... Z drugiej strony, wyglądają na dość zabiedzone, bo mają bardzo mało tkanki. Karmisz je? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Zawsze takie miałem 10-25 i nic się nie działo. Nagle by im to przeszkadzało? ja miałem po 10 no3 i rosły ładnie, a jak odpieniacz źle działał to szło przez tydzień d 25 i nic im nie ma. Moje pytanie brzmi jak mam teraz no3 - 0 czy im to nie szkodzi bo jedna traci trochę tkankę. Była też z tej strony oparta nieco o skał może to jest przyczyną ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Jeżeli rozwijały się w ich szkielecie algi endolityczne, to jest możliwe, że przez jakiś czas wyglądały dobrze, a teraz zaczynają schodzić... Z drugiej strony, wyglądają na dość zabiedzone, bo mają bardzo mało tkanki. Karmisz je? Nie karmię ich osobno. Podaje ogólnie co jakiś czas pokarm z ampułki. Przez rok z jednej główki zrobiło się siedem. Jakiś czas temu podzieliłem na dwa koralowce. A są zabiedzone bo coś z nimi nie tak. Jeszcze dwa tygodnie temu były super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 9 Listopada 2016 Strasznie wysokie azotany.... to może być przyczyną. Raczej nie, u mnie mam dwa gatunki eufilii i przez pewien okres azotany sporo wyższe niż 25, plus fosfor, a korale falowały - aż miło. Chyba że "w zbiegu" z innymi parametrami lub jakimiś patogenami... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Cześć, Przyczyn może być kilka w tym też mogą się kumulować. Kiedy je ciąłeś? Czy później było okej? -Światło/cyrkulacja w obecnym miejscu, może przestawić? -Parametry, jeden z tych niezmierzonych. Sprawdź jeszcze wapno -Sprawdź czy nic jej nie drażni -Żaden glon nie wchodzi na nią? Nic jej nie oblepia? Na fotce wydaje się jakby tam jakieś dino było? -Może coś dodawałeś nowego w ostatnim czasie, czy to chemię czy zwierzaki? Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 No to pozostało mi obniżyć no3 i zmierzyć resztę parametrów. Raczej nic ją drażni, inne koralowce są dość daleko. Po za tym każda euphyllia była w innym miejscu akwarium, a wszystkie zaczynają marnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 A zapytam o swiatlo bo chce je dac blizej lamp czy nie za mocno bedzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulmar Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 na azotany bym raczej nie stawiał, przez długi czas przy no3 - 50 wszystkie gatunki rosły i pompowały, za to gdy swego czasu przesadziłem z mikroelementami kilka sztuk poleciało a inne mocno to odczuły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukhil Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 A co to za nalot na skale ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Chyba mam juz problem. Mam euphyllie od ponad roku niemal od poczatku akwa. Zaczela jedna glowka sie rozpuszczac w takie gluty i juz w tydz po niej niemal. No3 -O 1.0024 Mg 1400 Ca 500 Nie wiem ale jakby ta tknaka od dolu sie kurczyla ku gorze na kolejnych. Nie wiem co moze byc przyczyna inne rodzaje sa zdrowe. Spadla na grzybek moze ja poparzyl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Może brown slime? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Co to i jak sie objawia jak leczyc? Moze pogorszyc wode? Od zawsze mialem no3- 5-10. Zubozyc wode bo tez nigdy nie byla tak mocno ca? Nic innego nie zmienialem w wodzie i oswietleniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Najpierw stwierdź, czy tak to u Ciebie wygląda? https://www.google.co.uk/search?q=brown+slime&safe=off&client=opera&hs=DMx&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjPhe_sxKPQAhVDIsAKHRRPChUQ_AUICCgB&biw=1920&bih=942#safe=off&tbm=isch&q=brown+slime+euphyllia Ja raz miałem po zakupie "torcha". Leczenie infekcji polegało na odcięciu chorych główek. Umierające korale zawsze pogarszają wodę. Ca raczej tu nie ma wpływu z tego co wiem. Tu trochę po angielsku i zdjęcia są http://aquariumcoraldiseases.weebly.com/brown-jelly-syndrome-bjs--brown-band-disease-brb.html Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Tak jak w prawym gornym rogu bez zmian jak na innych zdjeciach. Co to takiego? Dlaczego zachorowaly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Każdy może mieć inny układ zdjęć w google. Prawy górny róg niewiele mówi. Powodów może być kilka. Od pasożytów, przez infekcje, aż po niestrawność lub zagłodzenie. Daj chociaż jakieś zdjęcia. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanuszZabrze Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Nie karmię ich osobno. Podaje ogólnie co jakiś czas pokarm z ampułki. Przez rok z jednej główki zrobiło się siedem. Jakiś czas temu podzieliłem na dwa koralowce. A są zabiedzone bo coś z nimi nie tak. Jeszcze dwa tygodnie temu były super. Witam, moim zdaniem tu tkwi problem, spróbuj podawać zielony plankton i zobacz czy będzie poprawa, najlepiej pipetą w okolicę główek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Post mi gdzies niedoszedl. Dziekuje za pomoc jutro zamieszcze zdjecie bo dzis juz nie dam rady. Da sie to jakos podleczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strzelba26 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Post mi gdzies niedoszedl. Dziekuje za pomoc jutro zamieszcze zdjecie bo dzis juz nie dam rady. Da sie to jakos podleczyc? czytałem kiedyś o jakiś glonach (endemiczne???), które rozwijają się w szkieletach korali i powoli je wykańczają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramus 590l Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Na moje oko masz zbyt biały szkielet jak na rocznego korala musiałeś zaliczyć spadek CA lub KH a potem wzrost one tego nie lubią ,niektóre gatunki przetrwają a inne odchodzą na wieczną rafę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 13 Listopada 2016 Zanim sie aparat naladowal to zdjecie juz tylko sam szkielet pokazuje. Szkoda. Wczesniej rozpuszczala sie takim glutem jakby to brown slime bylo. Po angielsku ta strona za slabo ktos to leczy na przyszlosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 13 Listopada 2016 Czytałem, że są jakieś antybiotyki. Łatwiejsze jednak jest odciąć zainfekowane główki i trzymać kciuki. Leków typowo na to nigdy nie spotkałem w sklepach. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach