Tester Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Potocznie nazywana Bannerkiem - link do fotek na google: https://www.google.co.uk/search?q=heniochus+diphreutes+vs+heniochus+acuminatus&espv=2&biw=1920&bih=950&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwj268PRwqPQAhUCJ8AKHVMXBiUQ_AUIBigB Mam taką w zbiorniku kwarantannowym. Kupiona do walki z aiptasią. No właśnie. Od znajomego w sklepie dostałem informacje, które są lekko sprzeczne z tym co wyczytałem. Są dwa, bardzo podobne gatunki (i trudne to rozpoznania na pierwszy rzut oka): Heniochus acuminatus - podobno nie jest reef safe, ale znalazłem komentarze, że dotyczy to raczej korali miekkich. Nie znalazłem też konkretnego info, że ten gatunek zjada aiptasie, ale podejrzewam, że jeśli nie jest reef safe to pewnie tak. Heniochus diphreutes - podobno jest reef safe i zajada się aiptasią. Potrzebuje informacji o doświadczeniach z H. acuminatus od osób mających doświadczenie z tym gatunkiem Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 H. acuminatus nie miałem, ale mój Heniochus diphreutes zajadał się rainbow acanami. Ruszał tylko ten jeden typ tego korala. Niestety z tego powodu musiał zmienić dom ;( Aiptasii nie ruszał jak kiedyś miałem kilka sztuk. Ogólnie bardzo żwawa i sympatyczna ryba. Jak je rozpoznawać pewnie wiesz. H. acaminatus chyba rzadko w sklepach bywa? Pewnie jedynie przez pomyłkę. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Tą rybkę ze zdjęcia miałem z 1.5 roku od maleńkiej aptasi nie ruszał koralami miękimi bardzo był zainteresowany LPS trochę mniej SPS-nie ruszał od miesiąca pływa w sumpie i korale odżyły Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Pozwoliłem sobie zrobić porównanie dla tych, którym się nie chce szukać różnicy. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Nie wiem którą miałem ale była u mnie z pół roku , jadła wszystko prócz korali i aiptazji a miałem miękkie , LPS-y i proste SPS-y .Szkoda że któregoś ranka wyłowiłem ją martwą , bardzo fajna ciekawska rybka Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 jak nie będzie chciał kosić aiptasi to spróbuj je nożyczkami pouszkadzać niech poczuje krew mi z helmonem podziałało, przez dwa tyg nie ruszył żadnej a jak poczuł juche w toni to w ciagu tygodnia zastało kilka dużych. Troche mam stracha czy sie uchowa jak zezre wszystkie ale zaczyna mymlac mrożonki wiec widzę światełko w tunelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Obecnie mam jedną sztukę. Zjada aiptazje w dużych ilościach,u sąsiadów też wyczyściły całe akwaria q dość krótkim czasie. Rośnie szybko i nawet malutka zjada róże. Niestety po zjedzeniu wszystkich zabiera się za lpsy. 2 na / 3 przypadki. U jednego kolegi dobrze karmi i nie rusza korali. Jednak znacznie mniej uparty na korale niż Chelmon. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2016 Gdzies wyczytalem na forum ze aiptasie szarpie jak reksio boczek. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Listopada 2016 Grzeniu - na pewno piszesz o Heniochus acuminatus ? Piotr1 - no właśnie okazało się, że autor tych słów ma Heniochus diphreutes Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil M Zgłoś Napisano 13 Listopada 2016 Tester ja miałem acuminatusa i aipasie zjadał od małego. Zupełnie nie miałem z nią problemu. Niestety zoa znikały po 2-3 dniach od wsadzenia. Jak zjadł mi lobophylię i i trachyphylię to oddałem. Alę piękna ryba. Cały czas pływa w toni i prawie jak szczeniak będzie za Tobą chodzić jak podejdziesz do szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach