Skocz do zawartości
n3on

DSB + REFUGIUM + PLENUM do działającego zbiornika 300L

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam i czytam i mam wrażenie że cokolwiek ktokolwiek ci napiszę to i tak zrobisz po swojemu

Nie o to chodzi że chce zrobić po swojemu. Lubię wiedzieć precyzyjnie dlaczego mój pomysł jest słaby. Wiec zadaje pytania. Myśle że właśnie precyzyjne rzeczowe odpowiedzi nawet na najbardziej oczywiste pytania (które dla nowicjusza takie nie są )budują wartość tego forum.

Wiem że DSB samo się zaszczepi i ruszy. Nie rozumiem tylko dlaczego w moim konkretnym przypadku nie mogę pomóc DSB "szybciej" ruszyć. Zarazem nie wyrzucając do śmietnika piasku pełnego życia z głównego zbiornika. Jak napisałem wyżej mam go za dużo i dla tego chciałem go przełożyć do DSB.

W moim konkretnym przypadku widzę same plusy takiego rozwiązania. Jeśli tak nie jest to proszę wyprowadźcie mnie z błędu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2be237c8c1a392bde0e105de98876e4bu1407a1301.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pisałem że ja tak zrobiłem

Drobny kwarcowy 0.1-0.3 na dno ok. 10 cm

Na to wyrzuciłem z akwa ok 3 cm piachu akwa z zyciem na górę

I po 2 tyg widzę że Dolna drobną warstwa jeszcze nie ma nic ale górna warstwa już żyje i się mnoży

Co więcej w akwa mimo braku piachu też zauważyłem znaczny przyrost mikrozycia

Codziennie dawkowanie fito robi robote

1a0ce180c548df629102e55854e0d745u1476a17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yarccom - nigdy w dolnej warstwie nie zobaczysz zycia. Skoro tam mają być strefy beztlenowe to nic widocznego gołym okiem tam się nie znajdzie, a bakterii nie zobaczysz :)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie tu nie chodzi że mam zobaczyć coś ruszającego się ;)

wygląd piachu jest taki jak go usypałem

zadnych plam, innych kolorystycznie stref itp.

mineło 2 tyg od zalania dopiero

post-27286-0-61543300-1479744748_thumb.jpg

post-27286-0-60902500-1479744754_thumb.jpg

1a0ce180c548df629102e55854e0d745u1476a17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tester ma rację! Po co komplikować proste sprawy?

Samo DSB czy DSB z refugium powinno zacząć samo działać bez wkładania dodatkowo piasku z życiem

- tylko musisz się uzbroić w cierpliwość!

Nie nastąpi to po tygodniu czy miesiącu! Ja założyłem 2 siedliska w jednym sumpie: samo DSB i DSB z refugium

już 33 dni temu i na razie nie oczekuję cudów. Zastosowałem najdrobniejszy piasek kwarcowy o frakcji "0"

I też się zastanawiałem nad włożeniem piasku koralowego z głównego baniaka ale za radą praktyków między innymi

właśnie Testera nie zrobiłem tego i nie żałuję. Jak masz DSB podłączone do głównego działającego akwarium to bakterie

same zasiedlą Ci dołożone DSB i nie trzeba przenosić piasku koralowego który ma większą granulację niż piasek w DSB.

Zasada działanie DSB jest taka aby piasek był najdrobniejszy.

Lej bakterie do sumpa i czekaj! Efekty przyjdą same! Tu masz link do mojego DSB i DSB z Refugium:

http://nano-reef.pl/topic/88295-budowa-dsb-refugium-plenum-i-algae-scrubbera/page__st__120

.

Edytowane przez waldek123blau (wyświetl historię edycji)

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zle zrobiles z tym piaskiem na gorze.

Czy mógłbyś rozwinąć temat dlaczego kolega źle zrobił z tym piaskiem na górze?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2be237c8c1a392bde0e105de98876e4bu1407a1301.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 - Bo zmniejszył wysokość złoża tzn. jeżeli miał np. 12cm piasku drobnego w DSB i przysypał go 3cm

warstwą piasku koralowego to najniżej położone 3cm piasku nie będą pracowały dla DSB bo złoże

podniosło się o 3cm a jak wiadomo głębsze warstwy piasku nie mają znaczenia dla DSB.

po 2 - Górna warstwa piasku koralowego ma większą granulację i nie zatrzyma procesów siarkowych w złożu

jest przepuszczalna.

po 3 - Dosypywanie piasku do już istniejącego DSB spowoduje zasypanie rodzącego się życia na powierzchni.

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.