n3on Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Tak czytam i czytam i mam wrażenie że cokolwiek ktokolwiek ci napiszę to i tak zrobisz po swojemu Nie o to chodzi że chce zrobić po swojemu. Lubię wiedzieć precyzyjnie dlaczego mój pomysł jest słaby. Wiec zadaje pytania. Myśle że właśnie precyzyjne rzeczowe odpowiedzi nawet na najbardziej oczywiste pytania (które dla nowicjusza takie nie są )budują wartość tego forum. Wiem że DSB samo się zaszczepi i ruszy. Nie rozumiem tylko dlaczego w moim konkretnym przypadku nie mogę pomóc DSB "szybciej" ruszyć. Zarazem nie wyrzucając do śmietnika piasku pełnego życia z głównego zbiornika. Jak napisałem wyżej mam go za dużo i dla tego chciałem go przełożyć do DSB. W moim konkretnym przypadku widzę same plusy takiego rozwiązania. Jeśli tak nie jest to proszę wyprowadźcie mnie z błędu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Dlatego pisałem że ja tak zrobiłem Drobny kwarcowy 0.1-0.3 na dno ok. 10 cm Na to wyrzuciłem z akwa ok 3 cm piachu akwa z zyciem na górę I po 2 tyg widzę że Dolna drobną warstwa jeszcze nie ma nic ale górna warstwa już żyje i się mnoży Co więcej w akwa mimo braku piachu też zauważyłem znaczny przyrost mikrozycia Codziennie dawkowanie fito robi robote Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Yarccom - nigdy w dolnej warstwie nie zobaczysz zycia. Skoro tam mają być strefy beztlenowe to nic widocznego gołym okiem tam się nie znajdzie, a bakterii nie zobaczysz Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 nie nie tu nie chodzi że mam zobaczyć coś ruszającego się wygląd piachu jest taki jak go usypałem zadnych plam, innych kolorystycznie stref itp. mineło 2 tyg od zalania dopiero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Zle zrobiles z tym piaskiem na gorze. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) Tester ma rację! Po co komplikować proste sprawy? Samo DSB czy DSB z refugium powinno zacząć samo działać bez wkładania dodatkowo piasku z życiem - tylko musisz się uzbroić w cierpliwość! Nie nastąpi to po tygodniu czy miesiącu! Ja założyłem 2 siedliska w jednym sumpie: samo DSB i DSB z refugium już 33 dni temu i na razie nie oczekuję cudów. Zastosowałem najdrobniejszy piasek kwarcowy o frakcji "0" I też się zastanawiałem nad włożeniem piasku koralowego z głównego baniaka ale za radą praktyków między innymi właśnie Testera nie zrobiłem tego i nie żałuję. Jak masz DSB podłączone do głównego działającego akwarium to bakterie same zasiedlą Ci dołożone DSB i nie trzeba przenosić piasku koralowego który ma większą granulację niż piasek w DSB. Zasada działanie DSB jest taka aby piasek był najdrobniejszy. Lej bakterie do sumpa i czekaj! Efekty przyjdą same! Tu masz link do mojego DSB i DSB z Refugium: http://nano-reef.pl/topic/88295-budowa-dsb-refugium-plenum-i-algae-scrubbera/page__st__120 . Edytowane 21 Listopada 2016 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Zle zrobiles z tym piaskiem na gorze. Czy mógłbyś rozwinąć temat dlaczego kolega źle zrobił z tym piaskiem na górze? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 po 1 - Bo zmniejszył wysokość złoża tzn. jeżeli miał np. 12cm piasku drobnego w DSB i przysypał go 3cm warstwą piasku koralowego to najniżej położone 3cm piasku nie będą pracowały dla DSB bo złoże podniosło się o 3cm a jak wiadomo głębsze warstwy piasku nie mają znaczenia dla DSB. po 2 - Górna warstwa piasku koralowego ma większą granulację i nie zatrzyma procesów siarkowych w złożu jest przepuszczalna. po 3 - Dosypywanie piasku do już istniejącego DSB spowoduje zasypanie rodzącego się życia na powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach