Skocz do zawartości
Sting

Nowy Reefmax - skąd ta część ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do osób posiadających reefmaxa.

Otóż mam egzemplarz nówka i podczas sprawdzania komór w pierwszej komorze (z tymi kulkami) na samym dnie leżało luzem takie kolanko jak na zdjęciu.

Co to takiego i gdzie to powinienem zamontować ?

I jeszcze przy okazji jedno pytanie. Czy to normalne że ta plexi tło (w moim przypadku czarne) jest luzem ? tzn można je normalnie wyjąć ? zawsze myślałem, że na stałe jest przyklejone i teraz nie wiem czy mam to przykleić czy jak ? dzięki za pomoc

post-13312-0-39772300-1480020802_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolanko od pompy obiegowej, wyjmij cały odpieniacz, pompa jest po spodem.

Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że Aquael trzyma swoje standardy jakości :)

Pytanko ode mnie: piszesz o plexi za którą jest panel? Czy można ją wyjąć razem z przegrodami panelu?

Pytam to myślę o Reefmax-sie ale nie znam szczegółowo jego budowy.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie można, za tą plexi jest szyba i dopiero za szybą jest cały sprzęt i komory.

Pytanie jednak cały czas aktualne, czy ta plexi to normalne że jest luzem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji jeszcze pytanie do posiadaczy reefmaxa.

Przy włączeniu świetlówek wiatraczki boczne chodzą cały czas. Czy można je jakoś wyłączyć czasowo czy muszą zawsze być włączone ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

To kolanko faktycznie jest od pompy obiegowej w odpieniaczu. Musisz wyciągnąć odpieniacz. Wiatraków nie wyłączysz są automatycznie uruchamiane wraz z włączeniem świetlówek. Nie wiem po co chcesz je wyłączać. Temperatura moment by skoczyła do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Można zamontować włącznik ręczny czy termiczny za kilka zł .. tylko właśnie - po co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, no to spoko. Nie wiedziałem, że temp od świetlówek tak szybko rośnie ;)

a co z tą plexi, mam ją przykleić do tylnej szyby ? na chwilę obecną jest luzem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Jaka plexi? Ja w swoim zeztawie nie miałem. Zestaw ze świetlówkami. Kupiony 3 lata temu prawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn chodzi o tylnie tło (w niektórych jest niebieska a w niektórych czarna). No i u mnie tło jest luzem!

Edytowane przez Sting (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

U mnie było wklejone w panelach. A raczej na tylnej szybie bo raczej jest jednolite. Mam wrażenie że panele wklejono po tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tłem jest szyba na całej długości i później panele. Ok, dzięki za odpowiedź. To ja nie wiem co za egzemplarz dostałem ale u mnie tło jest luzem. Nie mam też logo na pokrywie ale tym się akurat nie martwię ;) a żby nie było kupowałem na stronie producenta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Odnośnie logo słyszałem że zrezygnowali jakiś czas temu. Sam widziałem oryginalne egzemplarze na żywo bez logo też się zdziwiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie uchwyt przykrywającej szyby jest luzem i nie widać śladu kleju - mogliby się zastanowić nad kontrolą jakości.

Nano reef -homar only + reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam uchwyt luzem, co do tła to miałem je zamontowane na stałe, mam niebieskie, może z czarnym jest inaczej...

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Uchwyt miałem przyklejony ale kiedyś został mi w palcach a szyba spadła na tafle wody. Ostatnio to samo i szyba pękła na 3 części. Narazie sklejona superglue. Zamówiłem w aquaelu nową. Mam nadzieję, że tym razem przykleją jak należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.