Mat_Mat Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2016 Cześć, Trochę się naczytałem o tym pH ale dalej jestem "łysy". Metoda z wyprowadzeniem wężyka za okno odpada, za daleko. Do rzeczy. Od dłuższego czasu mam pH na poziomie 7.4 - 7.7 W sumpie mam deszczownie co dodatkowo powinno natleniać wodę. Obudowa akwarium jest zbudowana tak aby powierzę docierało do środka bez problemu. Akwa ma już równy rok a testy z przed chwili wyszły mi takie: Ciężar właściwy: 1025 Temperatura utrzymuje zawsze równo na chłodni: 25 pH: 7.4 - 7.7 KH: 8.3 Ca: 460 Mg: 1380 PO4: 0.08 NO3: 25 Mam bardzo dużo korali miękkich i lpsów oraz pytanie do Was: jaki ma wpływ niskie pH na nie? Czy jest możliwe, że euphyllie mogą padać od tego? No i najważniejsze: Czy macie jakąś radę jak to pH podbić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2016 Więcej napisz o rybach a nie o koralach, bo to one produkują więcej CO2. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2016 Najprościej wietrzyć pomieszczenie więcej lub częściej. Oprócz tego może refugium na odwróconym cyklu świecenia? Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Czy ktoś ma dane albo szacunki na temat różnicy stężenia CO2 w pokoju wietrzonym i nie? Pewnie zależy to od wielkości pokoju i ilości przebywających osób, ale powiedzmy 2 osoby w sypialni 15m2, wieczorem wywietrzone na maksa czyli CO2 = 360ppm, potem szczelnie zamknięte okno, ile będzie rano? P. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez piotr7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach