krzlew Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 wyczytałem na forum ,ze ktoś dokładał siporaxu i mocno podskoczyło po4 nie pamiętam od kogo temat . kupiłem siporax zalałem RO tds 0, P 004, i zmierzyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) No ładnie... Rozumiem, że siporax był nowy Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 To ta sama woda/ilość którą wlałeś ? czy zmieniałeś - bo w takiej ilości wody taka ilość siporaxu i taki poziom to raczej "pikuś" zmień wodę ze2x (wypłakuj) i zmierz jeszcze raz jak poziom się utrzyma to już nie będzie "pikuś" a problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 siporax jest oczywiście nowy , i wcześniej już był płukany dwa razy w dziesięciolitrowym wiaderku jest 5 litrów wkładu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2016 Jak wsadzisz to w 500L to przyrost będzie niemierzalny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 ja o tym pialem... u mnie jest 50 l nowego siporaxu uz ponad 2 mce i po4 mam wysokie...system to ok 1000l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 A może ten siporax to jakaś ściema i tania podróbka Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 A dobre płukanie nie usunie tych fosforanów? Bo może to po prostu jakiś kurzy czy inny brud? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Krzychu wymoczył wszystko i przepłukał Edytowane 20 Grudnia 2016 przez kiflu (wyświetl historię edycji) Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Moim zdaniem nie jesteś w stanie wypłukać dokładnie tych kanalików. Wydaje mi się że to resztki organiki które zaległy w otworach siporaxu. Sam sporax nie zbije fosforanów - robią to bakterie które dopiero na nim się osadzą. Dopiero po dodaniu bakterii te resztki będą rozłożone i kanaliki wypełnią żywe bakterie. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez 9866666 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Kamil skąd resztki organiki w kanalikach siporaxu ? Jak działa siporax i bakterie, to raczej autor doskonale wie Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Skąd resztki organiki to nie mam pojęcia - ale uważam że jest taka opcja że to właśnie w nich coś siedzi co dopiero bakterie muszą przetrawić Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Może się mylę ale siporax raczej zbije NO3 niż fosforany Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Może się mylę ale siporax raczej zbije NO3 niż fosforany siporax jest narzędziem - bazą o wysokiej porowatości, którą stosujemy w akwarium dla zwiększenia powierzchni do skolonizowania przez bakterie nitryfikacyjne, które to dopiero... i no3 i po4... pozdrawiam luft no ciekawa sprawa, aż wykonam sam test na nowym siporaxie Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 siporax jest narzędziem - bazą o wysokiej porowatości, którą stosujemy w akwarium dla zwiększenia powierzchni do skolonizowania przez bakterie nitryfikacyjne, które to dopiero... i no3 i po4... pozdrawiam luft no ciekawa sprawa, aż wykonam sam test na nowym siporaxie To że jest narzędziem to ja wiem. Miałem na myśli, że przy wysokim poziomie PO4 ratujemy się głównie absorbentami Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endless Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 To że jest narzędziem to ja wiem. Miałem na myśli, że przy wysokim poziomie PO4 ratujemy się głównie absorbentami Albo ograniczamy obsadę pływaków i mało karmimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2016 Rozmawiałem ,ze sprzedawcą ,mówi ze produkt oryginalny Sera made in germany . Ma kontaktować sie z przedstawicielem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2016 ósmy dzień płukania minimum cztery razy na dobę PO4 025!!!! WTF witek2000 napisz na pw grzie kupiłeś to scierwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Dlaczego na priw ? , powinno sie powiedzieć na forum gdzie taki szajs sprzedają. Krzelew ja mam 8 l siporaxu ,ale nie pomyslałem by sprawdzić parametry przed włożeniem do sumpa .Prośba pisz cały czas czy cos się zmieni w parametrach . Ludzie tyle kasy płaca a okazuje sie że to zwykłe g--no i trzeba miesiąc moczyć zanim nada się do akwa. Ja kiedys dołożyłem 2 l sery do obiegu i skoczyło mi po4 zastanawiałem sie dlaczego ,dołozyłem Rowy i troszke spadło. A tak apropo sprzedawcy wydaje mi się że to on powinien sie zainteresować i dowiedzieć sie w sera germany czy u przedstawiciela co dostaje za towar do sprzedania i czym handluje Wygląda tak że ja sprzedam kasa się zgadza a resztę mam w d--pie? .dalej to martw się ty kliencie . Edytowane 22 Grudnia 2016 przez tedeus63 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 I jak sprawa z siporaxem? Dalsze płukanie coś dało? Producent coś odpowiedział? Do mnie w środę przyszły 2l siporaxu 15mm. Wypłukałem 2 razy w RO i później zostawiłem zalany na 24 godziny. Po tym czasie w czwartek z ciekawości zmierzyłem PO4 i poziom wyszedł niewykrywalny więc złoże trafiło do sumpa. Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 Po dziesiątym dniu płukania P około 015, odechciało mi się łażenia z wiadrem i włożyłem do sumpa mam nadzieje ,ze bakterie sobie poradzą . Siporax od innego sprzedawcy tez miał po4 Czekam na odpowiedz producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Luft wykonałeś test na swoim siporaxie ? Edytowane 3 Stycznia 2017 przez lufcik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 No ladnie -...ja swoje 50 l kupilem na ebayu w Niemczech -jako nowe oryginalne zapakowane pudlo MADE IN GERMANY. Jednak nie zrobilem testow PO4 - do glowy mi nie przyszlo ,ze tak "czyste"szklo moze oddawac fosforany... Poprostu skojarzylem fakt podniesienia Po4 w akwarium z faktem wlozenia do nowego sumpa zloza siporaxu...pozniej mi sie przypomnialo ,ze zbieglo sie to tez z zakonczeniem kuracji lekowej na ospe (POLYP LAB MEDIC).. tak wiec teraz nie wiem skad taki drastyczny skok po4 w zbiorniku ,bo : -zmienilem sumpa -dodalem 50l siporaxu -skonczylem kuracje lekiem I to wszystko praktycznie w jednym czasie..... Korale znosza dzielnie wysokie Po4 - ja laduje co tydzien ok 300-400ml FO36 i zbijam z okolic 0,5! do 0,24! Teraz zakupilem pelletki i zaczne krecic....bakteri leje podwojone a nawet potrojone dawki.... Na szczescie na wiosne zmieniam system na wiekszy i mam nadzieje ,ze do tego czasu poradze sobie z Po4 W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 A tak swoja drogą to tak odskoczę od tematu. Cena w Polsce za 10l to 450zł, a w Niemczech za 98 euro jest 20l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2017 tak...mi wyszlo jakies 1100 pln za 50 l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach