kapa Zgłoś Napisano 27 Września 2017 (edytowane) u mnie nie bylo nic bialego po kilku dniach pojawily sie zielone glony,w sumpie zawalilo mi cale dsb doslownie wszedzie,lecz w z biorniku tylko gdzie niegdzie sie pojawily ,po dwoch tygodniach na piasku pojawily sie okrzemki ale szybko zeszly ,tylko ja mialem start na produktach AquaForest i zywej skale przeniesonej z dzialajacego zbiornika Edytowane 27 Września 2017 przez kapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 1 Października 2017 Dojrzewanie przechodzi bardzo spokojnie. Wręcz nudno Z początkiem tygodnia planuje wprowadzić kilka ślimaków i krabów i sie zacznie Zastanawia mnie tylko kilka rzeczy: 1. Czemu glony są białe. Nie jest to wapno, gdyż przy skrobanie zwijają sie w gluty2. Nie wiem czy to te gluty zbijają sie w grupy glutow, ale w DSB zaczęły pojawiać sie właśnie takie osobowości. Może to jakieś bakterie?3. KH mam nadzwyczaj wysokie, cały czas koło 10 do 11. W programie RedSea mam dodawać tzw bufer do podbijania KH, ale nie użyłem go ani razu. Czy ktoś może wie skąd to sie bierze?Pozostałe parametry: PH: 8Sól: 1,026NO3: ponad 10Ca i Mg nie mierze, bo nie ma co tego konsumować.Znalezione w piaskuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Oby ślimaki się przyjęły trzymam kciuki za wprowadzenie pierwszego życia i stabilny start całego zbiornika. Temat dodaję do obserwowanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Oby ślimaki się przyjęły [emoji6] trzymam kciuki za wprowadzenie pierwszego życia i stabilny start całego zbiornika. Temat dodaję do obserwowanych [emoji6] Dzieki pat0ll jeszcze raz za ekipę. Ślimaki już harcują, a piasek rozsypany. Nareszcie coś sie dzieje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 2 Października 2017 wrzuć temat do nasze akwaria afgi- chyba już pora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Dokładnie, przenieś się z nowym tematem do "nasze akwaria" skoro całość już jest odpalona i jakieś życie zawitało w baniaczku. Ja również dziękuję i pokecam się na przyszłość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Czuje sie jakbym awansował w sumie, to racja. Poproszę administratora, aby przeniósł temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Nie musisz prosić, akurat się nawinęłam i już przenoszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Epsilon Zgłoś Napisano 2 Października 2017 Białe gluty to prawdopodobnie zakwit bakteriWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Nie musisz prosić, akurat się nawinęłam i już przenoszę [emoji4] Dzieki Nik@ [emoji4] Białe gluty to prawdopodobnie zakwit Tak właśnie myślałem. Czyli dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Dnia 25.09.2017 o 22:53, afgi napisał: Akwarium już zaczyna wyglądać dzisiaj namęczyłem sie nad programowaniem lamp. Trochę to trwało, ale wyszło bardzo fajnie. Rzeczywistość z koralami pewnie to jeszcze zweryfikuje. Ustawiłem tez światło nocne UV na 1% do 6 rano. Ten 1% i tak niezłe swieci, widać wszystko. Odpieniacz sie uspokoił. Wydzieliny co prawda nie są czarne, a raczej o kolorze jasnej gęstej herbaty, ale w sumie nie ma z czego ciągnąć. Planuje go mimo to podwyższyć o jakieś 3cm, do 23 cm zanurzenia. Da mi to więcej gęstej piany i cichsza prace. Myśle ze na początek spróbuje podłożyć styropian - pomysł zaczerpnięty z Mr. Tank TV Z nowości, szisiaj zamówiona lampa do refugium na aliexpress Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Możesz podać jakiś link do lampki, szukam czegoś takiego w miarę dobrej cenie i wyglądzie Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Jasne, proszę - LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Epsilon Zgłoś Napisano 3 Października 2017 (edytowane) Przepraszam za czarnowidztwo, ale ta lampa powieszona nad słoną wodą nie będzie długo działać, a przynajmniej wyglądać. Chyba że ją odizolujesz jakąś szybą. Edytowane 3 Października 2017 przez Epsilon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 3 Października 2017 Przepraszam za czarnowidztwo, ale ta lampa powieszona nad słoną wodą nie będzie długo działać, a przynajmniej wyglądać. Chyba że ją odizolujesz jakąś szybą. Wyglądać nie musi. Czas pokaże, może ją pomaluje jakąś farbą nierdzewkąWysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Nowy mieszkanie Czarnej Perły Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Bajka! Bardzo przyjemnie czyta się Twój temat i bardzo przyszłościowy rozstaw skały Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Bajka! Bardzo przyjemnie czyta się Twój temat i bardzo przyszłościowy rozstaw skały [emoji4] Dzieki Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Dnia 3.10.2017 o 11:24, afgi napisał: Jasne, proszę - LINK Dzieki, powodzenia Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Października 2017 3 minuty temu, Moljzesz napisał: Dzieki, powodzenia do wyboru do koloru https://www.google.pl/search?q=lampka+z+klipsem&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiisOrs4dfWAhUsCpoKHW9gCqMQsAQIxQI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Godzinę temu, silvia napisał: do wyboru do koloru https://www.google.pl/search?q=lampka+z+klipsem&client=firefox-b&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiisOrs4dfWAhUsCpoKHW9gCqMQsAQIxQI Ojciec ja mam google ;p Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Rzecz dziwna sie stała. Zaginął krab Czesiek (żona tak go ochrzciła). Przeszukałem każdy zakamarek piasku i skały z latarka. Gdyby zdechł, to bym go pewnie znalazł. Myślałem wiec, ze może ugrzązł gdzie w skale, ale raczej nie (chociaż skala ma jeszcze więcej wnęk i komór niż myślałem). Skala leży na szkle, wiec raczej tez tam nie wlazł. Do sumpa nie poszedł, bo musiałby wejść po szybie. Czy jest taka możliwość, ze sie zakopał? Czy kraby potrafią to? Dodatków, wklejam parametry [emoji4] Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Nie wiem jak czerwono nogi ale kiedyś miałem niebieskiego i potrafiłem go tydzień nie widzieć Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Nie wiem jak czerwono nogi ale kiedyś miałem niebieskiego i potrafiłem go tydzień nie widzieć Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Tylko, ze ten to chodził wte i wewte non stop, a tu nagle od 1,5 dni cisza. Wrzuciłem trochę solowca i nadal nicWysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Mam dokładnie tego samego kraba co Ty. U mnie początkowo też chodził po piasku przed szybą tak, że mogłem go oglądać. Później zaczął się interesować resztą zbiornika i zaczął ginąć na dłuższy czas. Teraz udaje mi się go zobaczyć 1-2 razy w tygodniu i to głównie wieczorami kiedy dłużej i intensywniej oglądam akwarium. Więc cierpliwości, jak zwiedzi wszystkie zakamarki, pewnie od czasu do czasu podejdzie pod przednią szybę pokazać Ci, że jeszcze żyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Mam dokładnie tego samego kraba co Ty. U mnie początkowo też chodził po piasku przed szybą tak, że mogłem go oglądać. Później zaczął się interesować resztą zbiornika i zaczął ginąć na dłuższy czas. Teraz udaje mi się go zobaczyć 1-2 razy w tygodniu i to głównie wieczorami kiedy dłużej i intensywniej oglądam akwarium. Więc cierpliwości, jak zwiedzi wszystkie zakamarki, pewnie od czasu do czasu podejdzie pod przednią szybę pokazać Ci, że jeszcze żyje Hmm, no oby chociaż wcześniej chodził właśnie po całym akwarium i skałach. Jako jedyny tak aktywny lokator rzucał sie w oczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach