afgi Zgłoś Napisano 3 Września 2017 Woda już powoli kapie pierwsze 30LCiśnienie na poziomie 35, wiec pewnie w przyszłości czeka mnie zakup pompy. Nie mogę patrzeć na te straty wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 3 Września 2017 no to cierpliwosci troche to zajmie,ale wkoncu sie zaczyna powodzenia ja na start mojego kupilem 300l wody ro nie chcialo mi sie czekac tak dlugo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 3 Września 2017 Zawsze też możesz na forum zapytać...często ludzie oddają za free wodę z podmianek...pytaj zwłaszcza ludzi z szkłami powyżej 1000l :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 3 Września 2017 zalewam za tydzień, mam jeszcze skale do poklejenia i ciagle czekam na piasek, wiec na spokojnie mogę se wodę przygotowywać [emoji4] Co do wody od innych forumowiczów, to chciałbym tego uniknąć. Każdy ma inne akwarium i inne parametry. Do tego różne pasożyty, które w dojrzałym zbiorniku są pod kontrolą, a u mnie narobią szkód. Dopiero po dojrzewaniu uśmiechnę sie do lokalnej społeczności o jakieś ślimaki lub cheato. A propos ekipy sprzątającej. Myśle o poniższym zestawie, co Wy na to (szczególnie do krabów): - nassarius - trochus - emerald mithrax krab - hermit krab ~ scarlet czerwononogi ~ dwarf blue ~ electric blue Bardzo mi sie podobają te kraby Hermit, ale słyszałem, ze mogą być zagrożeniem dla ślimaków i korali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 9 Września 2017 afgi i jak tam postepy mija tydzien akwarium juz zalane jakas aktualizacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Września 2017 afgi i jak tam postepy mija tydzien akwarium juz zalane jakas aktualizacja Dzieki za zainteresowanie jak zwykle uczę sie cierpliwości. Malarze kończą we wtorek lub środę. Mam już 60L RODI przygotowane, piasek ma być wysłany jutro, wiec pewnie dopiero pod koniec tygodnia zacznę zalewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 16 Września 2017 afgi jak tam idzie z zalewaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 16 Września 2017 afgi jak tam idzie z zalewaniem? Zalewa sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Skały będzie więcej, bo coś mało na tym zdjęciu widać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 17 Września 2017 8 minut temu, maciej01 napisał: Skały będzie więcej, bo coś mało na tym zdjęciu widać? Skały będzie więcej. Już dokleiłem górę. Bedzie mniej więcej tak, jak to ustawiłem na sucho (zdjęcia w poprzednich postach). Foty zrobię jak trochę woda się wyklaruje, czyli pewnie przynajmniej dzień po tym jak skończę zalewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 17 Września 2017 na jakiej soli bedzie start?i na jakich komponentach chcesz prowadzic zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 17 Września 2017 Start jest na soli redsea, tej uboższej, a dojrzewanie na ich programie Mature. Początkowo planuje ballinga, którego sam będę przygotowywał. Czas pokaże gdzie to sie potoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Zalewanie zakończone i posolone. Dziś wieczorem zaczynam program RedSea Mature.Pojawiły sie oczywiście problemy:- lampy odmówiły opcji ustawiania oświetlenia i świecą na maxa. Oddałem do naprawy.- rurę powrotu w kominie musiałem wydłużyć o 4 mm! Wcześniej wyginała przelot i ciekło - piasku w DSB starczyło na 7 cm. Źle to jakoś obliczyłem. Będę dodawać aragonitowy do 10cm, Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 23 Września 2017 3 dzień dojrzewania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 23 Września 2017 afgi zostałeś finalnie przy pukani? Możesz z ciekawości zrobić testy? chociaż jeszcze za szybko. Tak po 2-3 tygodnia zobacz. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 24 Września 2017 Tak, nie zamierzałem tego zmieniać. Chociaż odpuściłem sobie wcześniejsze płukanie - za dużo rzeczy sie działo w domu na raz i nie miałem miejsca i czasu. To mógł być błąd, czas pokaże. Wstępne testy zrobiłem na NO3 (5 ppm), KH (9,3), pH (7,7), no i sól 1,024Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 24 Września 2017 afgi uzupelniles juz pisek w dsb?wlozyles juz jakies makroglony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 24 Września 2017 Piasek w DSB uzupełniony, jest 10kg nature's ocean No.0 i 5kg nature's ocean No 1. - piasek aragonitowy. Na makroglony trochę zaczekam, gdyż nie wiem jeszcze jaką obudowę lampy kupić. Szukam jakiegoś zwykłego reflektora (taka metalowa obudowa) z klipsem na szybę. W październiku to uzupełnię.Trochę sie mecze z ustawieniem odpieniacza. Ciagle mi przelewa. Myśle ze będę go musiał trochę podnieść. Co polecacie? Jakaś kratka rastrowa?Za około tydzień wpuszczam trochę życia (zgodnie z zaleceniem programu redsea). Na pierwszy ogień idą ślimaki Nassarius i Trochus. Następnie kraby emerald i mitrax. P.S. Trochę prywaty Ma ktoś może w okolicy śląska lub Wadowic nadmiar tych ślimaków?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 24 Września 2017 (edytowane) zostaw odpieniacz odpalony bez kubka po jakims czasie powinnien sie uspokoic,kratka restartowa powinna wystarczyc Edytowane 24 Września 2017 przez kapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 25 Września 2017 zostaw odpieniacz odpalony bez kubka po jakims czasie powinnien sie uspokoic,kratka restartowa powinna wystarczyc DziekiWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 25 Września 2017 Akwarium już zaczyna wyglądać dzisiaj namęczyłem sie nad programowaniem lamp. Trochę to trwało, ale wyszło bardzo fajnie. Rzeczywistość z koralami pewnie to jeszcze zweryfikuje. Ustawiłem tez światło nocne UV na 1% do 6 rano. Ten 1% i tak niezłe swieci, widać wszystko. Odpieniacz sie uspokoił. Wydzieliny co prawda nie są czarne, a raczej o kolorze jasnej gęstej herbaty, ale w sumie nie ma z czego ciągnąć. Planuje go mimo to podwyższyć o jakieś 3cm, do 23 cm zanurzenia. Da mi to więcej gęstej piany i cichsza prace. Myśle ze na początek spróbuje podłożyć styropian - pomysł zaczerpnięty z Mr. Tank TV Z nowości, szisiaj zamówiona lampa do refugium na aliexpress Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Ktoś wie co to za skamielina?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Wygląda jak szkielet euphylii.Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Też mi wygląda na szkielet euphylli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 26 Września 2017 czyli już wiem kaki pierwszy koral trzeba będzie kupić Mam pytanie do dojrzewania. Odpieniacz wywala mi coś jakby biały osad. To samo zeskrobuje z szyb. Ani śladu czegoś zielonego. Wg programu redsea, który używam, pierwsze kraby i ślimaki mogę wpuścić w przyszły poniedziałek, ale boje sie ze pomrą z głodu. Jak to u Was wyglądało. Czy to białe na szybach (ciagle zarasta) jest zjadliwe dla ślimaków i ewentualnie krabów?Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach