kapa Zgłoś Napisano 5 Października 2017 u mnie to samo z czerwonym i niebiesko nogim,potrafaia sie zabunkrowac na tydzien ze ciezko jest je wypatrzec,tym bym sie nie martwil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 5 Października 2017 Czyli trzeba kupić kolejne życie w celu uzupełnienia tej luki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 6 Października 2017 12 godzin temu, afgi napisał: Czyli trzeba kupić kolejne życie w celu uzupełnienia tej luki Jeżeli za wcześnie wpusciłeś krab mógł wbić się w skałę i tam zdechnąć, miałem tak w pierwszym zbiorniku, po tygodniu zaginął. Dwa tyg później kupiłem nowego kraba, który znalazł i pomykał w muszli tego poprzedniego. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Października 2017 Dzisiaj rano zbiega znalazłem. Siedział se jakby nigdy nic na skale. Ni cholery nie wiem gdzie był Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Października 2017 Super, ze się znalazł ;] Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Epsilon Zgłoś Napisano 6 Października 2017 Mojego dwa razy w kominie widziałem A potem był w głównym sam z siebie. Nie wiem jak chyba po szkle wlazł.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 7 Października 2017 Mojego dwa razy w kominie widziałem A potem był w głównym sam z siebie. Nie wiem jak chyba po szkle wlazł.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Po spoinie silikonowej. Jak miałem czerwonego pustelnika to kilka razy widziałem jak łazi właśnie po spoinie.Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 7 Października 2017 U mnie spoina wygląd jak poniżej, wiec chyba raczej nie dał by rady. P.s. Znów go nima od wczorajszego poranka [emoji6] Dodaje tez fotę nowego nabytku. Sorry, telefonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 7 Października 2017 Jeśli masz szkło ze Szczecina, to spoiny pewnie mamy podobne. ;-)Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 7 Października 2017 Jeśli masz szkło ze Szczecina, to spoiny pewnie mamy podobne. ;-) Marek. No mam. No to niezły typek z tego kraba jak potraf po czymś takim wejść P.s. Żonie nie mówię. Już jej niepotrzebnie powiedziałem, ze slimaki czasami mogą wyjść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Do obsady doszły 2 korale: briareum i Ricordea Florida pomarańczowa. Ricordeę ciężko uchwycić na telefonie, kolory ma neonowy pomarańczowy. Poza tym fala okrzemków, czyli etap dojrzewania zbiornika Co myślicie o takim pojemniku na ballinga, x 3 oczywiście. Kupiłem za 10zl pojemnik 2,5L na próbę czy sie zmiesci. Jest OK, wiec myśle ze warto spróbować. Z drugiej strony, nie wiem czy ten zbiornik/plastik jest na to odpowiedni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Wpisz w znanym portalu aukcyjnym pojemnik z podziałką, dobowa zbiórka moczu, 3L. Mam te zbiorniki u siebie i są rewelacyjne. Bardzo kompaktowe (mała podstwa, chyba 10x10) otwory w pokrywce pasujące na wężyk, nieprzezroczyste, szczelne. TANIE Co do nowych zwierzątek to briareum na głównej skale to ryzykowny pomysł, szybko się rozrasta, ciężko usunąć więc szybko opanuje każdą wolną powierzchnię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Wpisz w znanym portalu aukcyjnym pojemnik z podziałką, dobowa zbiórka moczu, 3L. Mam te zbiorniki u siebie i są rewelacyjne. Bardzo kompaktowe (mała podstwa, chyba 10x10) otwory w pokrywce pasujące na wężyk, nieprzezroczyste, szczelne. TANIE Co do nowych zwierzątek to briareum na głównej skale to ryzykowny pomysł, szybko się rozrasta, ciężko usunąć więc szybko opanuje każdą wolną powierzchnię. Faktycznie te pojemniki są super. Znalazłem nawet takie z wężykiem już w środku. Dzieki!! Co do briareum, to co polecasz? Myślałem ze jednak można to opanowac. Nie chce tez dawać tego na przednich skałach, gdyż to zarezerwowane m.in. dla Zoa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 11 Października 2017 36 minut temu, afgi napisał: Faktycznie te pojemniki są super. Znalazłem nawet takie z wężykiem już w środku. Dzieki!! Mozesz podeslac linka na PW? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 11 Października 2017 Briareum daj na osobnej skałce na piachu, wtedy będziesz je miał pod kontrolą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Mozesz podeslac linka na PW? Wpisałem to w Google grafika „pojemnik z podzialka dobowa zbiorka moczu”. Czwarte zdjęcieBriareum przeniesione na przednią skałkę, te mniejszaP.s. We wcześniejszym poście zapomniałem dodać jednej foty z pojemnikiem. Post uaktualnień. Na zdjęciu widać też DSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Jaką krewetkę polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Krewetkę do ozdoby czy na aiptasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Nie mam aiptasi, narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Najczęściej spotykane w akwarium są lysmata amboinensis i debelius, lub jakąś boksującą. Ładne są Thor amboinensis, ale w Twoim akwarium byłyby mało widoczne bo są małe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Czyszczące - zdecydowanie. To taka wizytówka akwarystyki morskiej, jak nemo - mówiąc babskim językem: must have Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Października 2017 W swoim akwa mam 4 gatunki krewetek - czyszczące (amboinensis i debelius), kuekhenthali na aiptasie oraz ukwiałowe. I powiem szczerze, że najwięcej fun'u dają mi te ostatnie, mimo swoim maleńkich rozmiarów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Października 2017 (edytowane) 10 godzin temu, dari_a napisał: W swoim akwa mam 4 gatunki krewetek - czyszczące (amboinensis i debelius), kuekhenthali na aiptasie oraz ukwiałowe. I powiem szczerze, że najwięcej fun'u dają mi te ostatnie, mimo swoim maleńkich rozmiarów. Dobra, to lawina pytań? A czy te ukwiałowe mogą żyć bez ukwiału? Nie planuje mieć ukwiału Które na drugim miejscu? Które są bardziej wytrzymałe? Parametry jeszcze mi sie stabilizują. Czy lepiej najpierw krewete, czy może rybę (np. Oceallaris)? 11 godzin temu, maciej01 napisał: Najczęściej spotykane w akwarium są lysmata amboinensis i debelius, lub jakąś boksującą. Ładne są Thor amboinensis, ale w Twoim akwarium byłyby mało widoczne bo są małe. Thory lubią faktycznie być zjadane, ale są sexy;) Edytowane 13 Października 2017 przez afgi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Października 2017 (edytowane) 5 minut temu, afgi napisał: Dobra, to lawina pytań? A czy te ukwiałowe mogą żyć bez ukwiału? Nie planuje mieć ukwiału Które na drugim miejscu? Które są bardziej wytrzymałe? Parametry jeszcze mi sie stabilizują. Czy lepiej najpierw krewete, czy może rybę (np. Oceallaris)? 1. Tak, będą siedzieć w LPS lub miękkich. Kapitalnie wtedy wyglądają. 2. Najladniejsza jest debelius, jednak większość czasu spędza w zakamarku, amboinensis nie tak ładna, ale bardziej widoczna. Kuekhentali skuteczne w walce z aiptasią, ale widoczne tylko w nocy. 3. Nie umiem odpowiedzieć. 4. IMHO rybę, w czystym akwarium krewetka nie będzie miała co jeść. Chyba, że będziesz dokarmiał. Edytowane 12 Października 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Czyszczące - zdecydowanie. To taka wizytówka akwarystyki morskiej, jak nemo - mówiąc babskim językem: must have [ Do przemyślenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach