tihs Zgłoś Napisano 12 Października 2017 Z moich dotychczasowych doswiadczen: Kuekhentali - robi brudna robote i nie rzuca sie w oczy, czuje respekt tylko przed penseta i najwiekszym krabem Sexy - cale dnie siedza na kwiatku i nic nie robia Czyszczaca - ladnie sie prezentuje i przychodzi do reki Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Października 2017 7 minut temu, tihs napisał: Z moich dotychczasowych doswiadczen: Kuekhentali - robi brudna robote i nie rzuca sie w oczy, czuje respekt tylko przed penseta i najwiekszym krabem Sexy - cale dnie siedza na kwiatku i nic nie robia Czyszczaca - ladnie sie prezentuje i przychodzi do reki a sexy nie żrą Ci SPSów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 12 Października 2017 racja, żarły milkę jak postawiłem obok ich lokalu, ale parę dni temu przeniosłem to jeszcze za nią nie trafiły. Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Czy ktoś wie może czemu euphyllia tak marnieje? Parametry są powiedzmy OK, tzn. Podstawowe w normach, ale NO3 na 5 i odpieniacz szaleje, wyrzuca dużo żółtej pianyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Widzę brązowe smugi, odkryty szkielet i wygląda, że dopadła ją infekcja. Brown jelly może? Wyjmij i powąchaj, czy cuchnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pat0ll Zgłoś Napisano 14 Października 2017 No3 bym w to raczej nie mieszał, u mnie od pewnego czasu skoczyły w okolicę 20-30, utrzymują soę tak od około 2 tygodni, a euphylia pompuje się jak szalona. Szukaj więc winy raczej w innym miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Widzę brązowe smugi, odkryty szkielet i wygląda, że dopadła ją infekcja. Brown jelly może? Wyjmij i powąchaj, czy cuchnie. Brązowe smugi to może być pozostałość po okrzemkach. Jeszcze trochę tego zostało. Jutro wyjmę i powącham, dam znać Nik@ [emoji4] Jest jeszcze jedno, ale wątpię ze to mogłoby być to. No ale kto wie. Mianowicie zmniejszyłem 3 dni temu długość naświetlania z 10h do 7h oraz usunąłem światło nocne - ze względu na okrzemki. Świecilem wcześniej LEDami na 15% mocy, a nocne było na 1% UV. Dziś to przywróciłem. Włączyłem też program aklimatyzacji, który będzie stopniowo zwiększał moc światła przez okres tygodnia aż do 30% mocy. Może to pomoże.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Dnia 12.10.2017 o 22:24, dari_a napisał: 2. Najladniejsza jest debelius, jednak większość czasu spędza w zakamarku, amboinensis nie tak ładna, ale bardziej widoczna. Kuekhentali skuteczne w walce z aiptasią, ale widoczne tylko w nocy. u mnie przy 4 debeliusach i przestrzennie ustawionej skale są dość widoczne. nie wiem czy to kwestia wielkości akwarium, układu skały czy ilości (w acroporze Łukasz mówił że przy większej liczbie są odważniejsze). ale oczywiście czyszcząca płynąca na rybie rozwala... ale ten widok się trafi bardzo rzadko a "strażacy" są widoczni non stop Edytowane 14 Października 2017 przez Przemek79 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 14 Października 2017 5 minut temu, Przemek79 napisał: u mnie przy 4 debeliusach i przestrzennie ustawionej skale są dość widoczne. nie wiem czy to kwestia wielkości akwarium, układu skały czy ilości (w acroporze Łukasz mówił że przy większej liczbie są odważniejsze). ale oczywiście czyszcząca płynąca na rybie rozwala... ale ten widok się trafi bardzo rzadko a "strażacy" są widoczni non stop Myślę, że to kwestia liczby. Ja mam tylko jednego debeliusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Młode dojrzewające akwarium, a może to faktycznie Brown Jelly? Daj lepsze zdjęcie, z lepszym zbliżeniem. Edytowane 14 Października 2017 przez maciej01 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Nika@, ciężko ocenić czy śmierdzi. Wydaje mi sie, ze ma normalny zapach skaly z wody. Dzisiaj, to już kompletnie sie rozlatuje. Traci tkankę/ wyrzuca ja oraz wypuszcza jakieś nitki, które tez odlatują. Przestawiłem ja dzisiaj na dno w najspokojniejsze miejsce Maciej01, wrzucam kilka innych fotek, ślimak sie też załapał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Brown Jelly = koral ląduje w kiblu.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Brown Jelly = koral ląduje w kiblu.... Świetnie Czy to sie może rozprzestrzenić na inne?Czy podlega reklamacji? Dopiero co ją kupiłem, ale w erybce wyglądała bardzo ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 15 Października 2017 7 minut temu, afgi napisał: Świetnie Czy to sie może rozprzestrzenić na inne? Czy podlega reklamacji? Dopiero co ją kupiłem, ale w erybce wyglądała bardzo ładnie W erybce mają zdjęcia do sprzedaży czyli ładne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Pytanie zasadnicze jak wyglądała po transporcie, robiłeś jakiś dip przed włożeniem do akwarium, masz inne LPS które funkcjonują i polipują? Po jakim czasie zaczęła się zamykać? Wspomniałeś o odpieniaczu, wrzuć fotę urobkuWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Pytanie zasadnicze jak wyglądała po transporcie, robiłeś jakiś dip przed włożeniem do akwarium, masz inne LPS które funkcjonują i polipują? Po jakim czasie zaczęła się zamykać? Wspomniałeś o odpieniaczu, wrzuć fotę urobku Po transporcie wyglądała OK. Zaczęła sie zamykać niecały tydzień po transporcie. Nie, nie robiłem dip-a. Tak na przyszłość, dziś zamówię Coral RX i Kent Tech Jodyna. Z innych, mam jeszcze Rico Floride (wyglada dobrze) i Briareum (polipuje Ok, chociaż nie cala). Oba korale są niecały tydzień i leżą daleko od siebie. Odpieniacz umyłem wczoraj, dzisiaj wieczorem wrzucę fotę. Trochę zmieniałem tam ustawienia, wiec nie wiem czy będzie wyglądał tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Wspomniałeś o odpieniaczu, wrzuć fotę urobku Wrzucam fotę urobku. Nie wyglada to już tak jak wczoraj, kiedy to piana wychodziła nawet przez dziurki w pokrywie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Mocno "tłucze" wodę. Jest taka potrzeba ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 15 Października 2017 U mnie taki urobek utrzymywał się po starcie na suchej skale przez ponad miesiąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Mocno "tłucze" wodę. Jest taka potrzeba ? U mnie taki urobek utrzymywał się po starcie na suchej skale przez ponad miesiąc Ustawione jest na pełen wylot wody i reguluje już tylko dopływem powietrza. W sumie dopiero sie tego uczę, ale pojemnik myje średnio co 4 dzień. Teraz głównie z taką mocno żółtą wodą i mazią. Od zrobienia poprzedniego zdjęcia minął cały dzień i odpieniacz wyglada tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Października 2017 Nie masz czasem po prostu jeszcze niedojrzałego zbiornika? Ile masz akwarium? Start od zera na suchej skale?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 15 Października 2017 to wygląda jak u mnie, jak włożyłem euphilie efekt był taki sam, mierzyłeś wodę? u mnie nadal nie dojrzał zbiornik jakie masz PO4 i NH3 i NO3? Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 to wygląda jak u mnie, jak włożyłem euphilie efekt był taki sam, mierzyłeś wodę? u mnie nadal nie dojrzał zbiornik jakie masz PO4 i NH3 i NO3? Co masz na myśli, ze efekt był taki sam. Tez Ci padła?Zbiornik jest od miesiąca. Start na suchej skale, żywym piasku i DSB w sumpie. Dodatkowo zakończyłem program RedSea Mature. Parametry: PO4 niewykrywalne, NH3 nie mierzyłem od tygodnia, NO3 na 5-ale to Salifert. Sam kolor odpieniacza mnie nie martwi, gdyż to jest faktycznie dojrzewający zbiornik i na razie odpieniacz mieli głównie bakterie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 15 Października 2017 też mi padła ale ja lecę na żywej skale i parametry mam nieco kosmiczne ale u Ciebie jest dobrze, kolega zasugerował że szczepka była źle przycięta, w sensie stopki ale u Ciebie raczej wszystko normalnie wyglądało u mnie odpieniacz przez 3 tygodnie nie wywalił nic dopiero jak wprowadziłem troche zycia i zacząłem lać bakterie to się ruszyło nie wiem czy nie za ostro jakie bakterie lejesz? Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 15 Października 2017 też mi padła ale ja lecę na żywej skale i parametry mam nieco kosmiczne ale u Ciebie jest dobrze, kolega zasugerował że szczepka była źle przycięta, w sensie stopki ale u Ciebie raczej wszystko normalnie wyglądało u mnie odpieniacz przez 3 tygodnie nie wywalił nic dopiero jak wprowadziłem troche zycia i zacząłem lać bakterie to się ruszyło nie wiem czy nie za rączeostro jakie bakterie lejesz? Teraz przestałem lać bakterie. Lałem RedSea Mature przez 21 dni. Planuje lać Kent Tech Iodine i w przyszłości PhytoPlex oraz ballinga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach